Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Valójában egyetlen szó az, ami egy megközelíthetetlen, házsártos főnököt megkülönböztet egy inspiráló vezetőtől, ez a szó pedig nem más, mint a MIÉRT. Míg az előbbi csupán „parancsokat osztogat”, addig az utóbbi az indokot is kifejti a kérései mögött.

Megosztanánk egy döntésünket a csapatunkkal? - Mondjuk el nekik azt is, miért döntöttünk úgy!

Mégsem azt a megoldást választjuk, amit ők javasoltak? - Magyarázzuk el nekik, miért indulunk el inkább egy másik úton!

Az egyik projektet előtérbe helyezzük a többivel szemben? - Indokoljuk meg a csapatnak, miért hasznos ez a fejlődés szempontjából!

Természetesen, sokkal egyszerűbb csupán 2-3 mondattal elintézni egy döntéshozatalt, és azzal a lendülettel pontot tenni a dolog végére, mégis sokkal inkább megéri a plusz energiabefektetés!

És, csak, hogy hűek legyünk önmagunkhoz, azt is kifejtjük, hogy MIÉRT!

1. A csapatunk jobban megismer minket, illetve azt, hogy számunkra mik a prioritások

Amint elkezdjük kifejteni a döntésünk mögött meghúzódó okokat, óhatatlanul is több rálátást engedünk arra, hogy mi hogyan gondolkodunk, mit tartunk fontosnak, és mit kevésbé. Ha végigvezetjük őket, hogy hogyan jutottunk el A pontból B-be, sok olyan apróságra is rávilágítunk, amire soha nem jönne rá a csapat, ha csupán szárazon közölnénk a döntésünk végeredményét.

Ha segítünk nekik kibogózni a szálakat, egyúttal abban is segítünk, hogy jobban átlássák a cég működését, és megértsék, mik azok a fontos dolgok, amik előbbre viszik az üzletet!

Egy szó, ami főnökből inspiráló vezetővé varázsol

2. A csapatunk megtanulja, ők magunk hogyan hozhatnak egyre jobb döntéseket

Ha nagyobb rálátást engedünk a csapatnak a prioritásainkra, illetve mélyebb bepillantást engedünk a  működési elvekbe, könnyedén kialakíthatunk egy feedback körforgást!

Nézzünk egy egyszerű példát. Milyen édesség kerüljön a közös konyhába az asztalra? Ha a csapat a gyümölcs és süti opciókat veti fel, és mi a gyümölcs mellett döntünk, de azt is kifejtjük, miért, legközelebb már nagy valószínűség szerint több opcióval rukkolnak majd elő.

Például, ha elmondjuk, hogy a csapatban több glutén érzékeny kolléga is van, a következő édesség választásnál a csapat biztosan gondol majd rájuk is, és hoznak legalább egy gluténmentes variációt. Míg, ha bevalljuk, hogy költséghatékonyság miatt választottuk a gyümölcstálat, jogosan várhatjuk, hogy legközelebb olcsóbb opciók is felmerülnek majd a csapat részéről.

Egyszóval, ha kifejtjük a MIÉRT-et, segítjük a csapatunkat, hogy tanuljanak, és egyre jobb döntéseket hozzanak. Mi ez, ha nem egy inspiráló vezető egyik fő feladata?

3. A csapatunk egyre elkötelezettebb lesz

Ha elmondjuk nekik, mi történik éppen a cégben, a csapatunk informálva van. Ha azt is elmagyarázzuk nekik, hogy mindez miért történik, a csapatunk bevonódik és elkötelezett lesz. Ha megfelelően kommunikáljuk a miérteket, nemcsak a saját munkánkat, de a csapatunk munkáját is visszavezethetjük a Nagy Közös Célokig, ami egyből szélesíti a fókuszt és összetartásra serkenti őket, ahelyett, hogy beszűkülve, mindig csupán egy adott részfeladatra koncentráljanak elszeparáltan.

Ha a csapat bevonva érzi magát, jobban a sajátjának érzi majd a feladatot, motiváltabb és egyben kreatívabb is lesz.

Érdemes tesztelni a MIÉRT módszert, először akár csak kicsiben is. Szánjuk rá a következő hetet, és kísérletezzünk! Nézzük meg, mi a különbség, ha a közlendőnket csak úgy „odadobjuk” a csapatnak, illetve, ha bővebben végigvezetjük őket a döntési folyamatunkon.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala