Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Salva Vita Alapítvány immár ötödik alkalommal indította útjára azt a kezdeményezést, amely dizájnerek által tervezett és fogyatékkal élők által kivitelezett modern kortárstermékek bemutatását, valamint forgalmazását tűzte ki célul. A termékek önmagukért beszélnek: a Segítő vásárlás – Dizájn Randi 5.0 elnevezésű program legfőbb missziója, hogy bizonyítsa, a megváltozott munkaképességű munkavállalók minőségi és művészi alkotások létrehozására képesek. A közös munkáról, az értékteremtés és láthatóság fontosságáról Béni Gabival, a Wen Stúdió vezetőjével és Deák Andrással, az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettesével beszélgettünk.

Az értékes kompromisszum (H2)

A projektbe való bekapcsolódásra egy pályázat útján jelentkezhettek a formatervezők még 2018 őszén, akik egy különleges „randi” keretében találkozhattak a gyártóként és kivitelezőként szóba kerülő védett műhelyekkel. A randi során felvonultatott védett szolgáltatók közül választhatták ki a dizájnerek azt a foglalkoztatót „munkapárnak”, akivel igazán szeretnének együttdolgozni és szakmai megoldásai leginkább alkalmasak a megálmodott kortárs termék elkészítéséhez” – avat be a folyamat első fontos lépésébe Béni Rita, a Salva Vita Alapítvány projektvezetője.

Dizájn, másképp

A kreatív informatikai és grafikai megoldásokkal foglalkozó Wen Stúdió első alkalommal csatlakozott a programhoz. „Az ötletünk az volt, hogy művészeti kiadványokat készítünk, amihez partnerként a – többek között – nyomdai és kötészeti munkákkal foglalkozó Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. lett a partnerünk. Miután az alapítvány munkatársai a Design Randi eseményen összeismertettek bennünket, el is kezdődött az egyeztetés a terméktervezésről és a kivitelezés módjáról. A koncepció kialakításánál szem előtt kellett tartanunk a műhely adottságait, ez volt az együttműködés leglényegesebb pontja. A grafikai tervek nyomán partnerünkkel közösen egy füzetcsalád elkészítése mellett döntöttünk, amelyhez Szőnyi István Fázó kislány című festményét használtuk fel, melyet a Szőnyi István Emlékmúzeumtól kaptunk. A pályázati szakaszban elkészítettük a füzetcsalád prototípusát, melyet a kreatív koncepcióval együtt nyújtottunk be elbírálásra a szakmai zsűrinek.” – meséli Gabi.

Az Újbuda Prizma szolgáltató műhelyének korábban is voltak már próbálkozásai a Design Randi programban, de most először jutottak el a megvalósításig. „Most sikerült egy olyan termékkoncepciót találni, amelynek a kivitelezésébe teljes mellszélességgel bele tudtunk állni. Két tűzött irkafüzet és egy spirálfüzet készült el a közös munka gyümölcseként, azonos grafikával és papírminőséggel. A munkafolyamatok természetesen ismerősek voltak a kollégáknak, más megrendelőknek készítettünk már hasonló termékeket, ami számunkra az újdonságot jelentette, hogy ezekre a füzetekre saját termékként tekinthettünk. Ez egyrészt adott egy kis plusz lendületet a folyamathoz, másrészt pedig egészen kézzelfoghatóvá, a családtagoknak, barátoknak is megmutathatóvá tette a mindennapi munkát” – tájékoztat Deák András, akitől azt is megtudjuk, hogy a kötészeti közel százhúsz dolgozójának 95 százaléka megváltozott munkaképességű munkavállaló. A munkafolyamatokat aszerint bontják elemekre, hogy minden dolgozó megtalálhassa azt a részfeladatot, amelybe be tud kapcsolódni, legyen szó a nyomda- és vágógép kezeléséről, a tűzésről, a spirálozásról vagy a hajtogatásról.  

A kölcsönös öröm (H1)

A tizenkét benyújtott pályamunkából hat alkotást, köztük a Szőnyi-füzeteket választott ki a zsűri, és ítélt kiállításra alkalmasnak. Jelenleg a gyártás és a termékek elhelyezésének előkészítése zajlik a Segítő Vásárlás webáruházban. „Nagyon jó érzés volt a közös munka eredményét a legjobbak között tudni. Úgy gondolom, hogy az együttműködés a rendelkezésre álló keretek között zökkenőmentes volt, és minőségi termék született, amelyre a projekt minden résztvevője büszke lehet” – mondja Gabi.

Dizájn, mésképp - munka, megváltozott munkaképesség, egyenjogúság

Véleményében osztozik András is, aki kiemelte, hogy az alkotásnak nagy visszhangja volt a cég dolgozói körében is, a kollégák őszintén örültek az elkészült daraboknak. „Munkatársaink közvetlen közelről tapasztalhatták meg, hogyan születik meg egy dizájntermék, illetve hogyan is jelenik meg az egy katalógusban és egy kiállításon. Bár az eseményen csak a kötészeti részleg vezetője tudott részt venni, ő viszont részletes beszámolót tartott a kötészeten dolgozó kollégáknak, és az ott készült számtalan fotót minden érdeklődő megnézhette, beleértve azokat a képeket is, amelyekről más műhelyek alkotásai köszöntek vissza.

A jövőben rejlő lehetőségek (H3)

Interjúalanyaink egyetértenek abban, hogy a kezdeményezés nagyszerűsége abban rejlik, hogy láthatóvá teszi a megváltozott munkaképességű emberekben rejlő potenciált, a képességeik sokféleségét, és ezáltal átformálják a köztudatban róluk kialakult, gyakran egyoldalú képet. „A védett műhelyek kétségtelenül képesek a legmagasabb dizájnértékkel bíró termékeket is legyártani, ezt a tapasztalataink is igazolják. Mi jövőre ismét csatlakozunk a programhoz, mert egyetértünk annak céljaival, és szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a szociális műhelyekben dizájn-értékkel is rendelkező termékek készülhessenek. Sok hasonló projektre lenne szükség a jövőben is, ami a kölcsönös tanulásra épül, valamint nyitottságot, megértést, és odafigyelést feltételez az együttműködő felek részéről.  Ez a szellemi befektetés hosszútávon bizonyosan megtérül, és meghozza a társadalmi elismerést is” – osztja meg Gabi.

András és a Salva Vita Alapítvány tervei még komplexebbek a projekt élményei által. „Mivel kiállítóként már korábbi Segítő Vásárlásokon is részt vettünk, az a tapasztalatunk, hogy a nagyközönség érdeklődő és befogadó arra, amit a megváltozott munkaképességűek tudnak előállítani. Mivel most már saját termékkel is rendelkezünk, bízunk abban, hogy a jövőben a piaci szereplők is másként fognak tekinteni ránk, és több megkeresést kapunk majd, például céglogóval ellátott noteszek gyártására. Szeretnénk bővíteni az ügyfélkörünket, és ezzel egyidejűleg leküzdeni azt a téves megközelítést, miszerint akkreditált foglalkoztatóként fillérekért kell elvállalnunk a ránk bízott feladatokat, mondván, hogy állami támogatásban részesülünk.

Ahogy a Dizájn Randi látványos eredményei is igazolják, mi is ugyanúgy tudunk termelni, ugyanolyan minőséget tudunk képviselni, mint bárki ebben az iparágban, arról nem is beszélve, hogy a monotonitástűrő-képessége a megváltozott munkaképességű dolgozóknak sokkal magasabb, mint egészséges társaiknak. Védett szolgáltatóként úgy látunk el változatos feladatokat, hogy közben képesek vagyunk reagálni a megváltozott munkaképesség széles palettájára is, biztonságos közeget és értékteremtő lehetőségeket biztosítva az érintetteknek. A projektben jövőre is szeretnénk részt venni, akár olyan új területet is kipróbálva, mint a textil- vagy bőrművesség, esetleg az üvegtechnika. Merünk nagyobbat álmodni, mint amiről aktuálisan úgy hisszük, hogy képesek vagyunk rá – ez a fejlődés kulcsa” – egészíti ki a fentieket a vezető.

Ide kattintva találhatjuk azokat az álláshirdetéseket, amelyekre megváltozott munkaképességűek jelentkezését is várják – éljünk a lehetőségekkel! Ezek mellett válogathatunk a részmunkaidős állások, a távmunka-lehetőségek és az időszakos munkák között is. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, hogy biztosan ne maradjunk le a számunkra legmegfelelőbb munkakörről!

 

Készítette:Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, dizájn, megváltozott munkaképesség, egyenjogúság, nyitottság