A felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire február 15. éjfélig lehet jelentkezni. Sokan az utolsó pillanatig várnak a döntéssel, mert nincs egyértelmű elképzelésük arról, milyen szakot válasszanak. Régebben annyi helyre jelentkezhettünk, ahányra csak akartuk: 2009-ben a legaktívabb jelentkező például 43 szakra adta be a lapját. Az idén díjmentesen három helyet jelölhetnek meg a felvételizők, és még plusz három helyet írhatnak be, ez utóbbiakért egyenként 2000 forintot kell fizetni. Kizárólag az interneten keresztül, e-felvételivel nyújtható be jelentkezés.

A legnépszerűbb képzések

A tavalyi jelentkezési adatokból kiderült: a legnépszerűbb képzési terület - már évek óta - a műszaki volt. Ezt a gazdaságtudományi, a pedagógus, az orvos és egészségtudományi képzés, valamint az informatika követte.

A legnépszerűbb szak a gazdálkodás és menedzsment volt, míg második helyre az óvodapedagógus képzés jött fel, harmadik a gépészmérnök szak. Utánuk a mérnökinformatikus és jogász szakok következtek. Sokan jelentkeztek tavaly osztatlan tanárképzésre is.

A Profession.hu-n 2015-ben a legtöbb munkaadó gazdasági, IT és műszaki végzettségű jelölteket keresett. Az állásportálon a csoportosított pozíciónevek alapján a legtöbb munkáltató könyvelőket, fejlesztőket, illetve IT munkatársakat keresett tavaly. Az értékesítés és a gyártás, termelés területén is nagy volt a munkaerőhiány, rengeteg elemzőt és projektmenedzsert is kerestek. Mérnökök számára is sok állást kínálnak.

A munkáltatók a hirdetéseikben tavaly a legtöbb esetben főiskolai (34%), illetve egyetemi (28%) végzettségű munkavállalókat kerestek. Ezzel szemben az állásokra jelentkezők csupán 20 százaléka rendelkezett diplomával.

A DIPLOMÁSOKNAK SZÓLÓ ÁLLÁSHIRDETÉSEKET ITT TALÁLJUK!

"Tavaly érettségiztem, de nem voltam biztos abban, hogy tovább akarok-e tanulni. Egy szállodában kaptam munkát, recepciósként. Nagyon megtetszett ez a közeg, emiatt turizmus és vendéglátás szakra jelentkeztem. Ha minden jól megy, akkor a tanulás mellett továbbra is dolgozhatok, és a gyakorlatomat a munkahelyemen tölthetem. Jó lenne, ha a diplomám megszerzése után előléptetnének, és itt maradhatnék, mert szeretek itt dolgozni" - mondta lapunknak Ágnes.

Diplomás jelentkezőket vár a cégek harmada

"Egész kicsi korom óta érdekel az informatika, az a vágyam, hogy játékfejlesztő legyek. A cél a Műegyetem, a jegyeim is elég jók, és plusz pontokat kapok majd a nyelvvizsgámért és az OKTV-eredményemért is. Remélem az érettségi is jól sikerül majd, és bejutok" - mesélte Bence.

Több szak ponthatárát megváltoztatták

A munkaerő-piaci igényeket figyelembe véve néhány felsőoktatási szak esetében a tavalyinál alacsonyabb ponthatárra számíthatnak a felvételizők, míg egyes képzéseknél magasabb bekerülési küszöböt rögzítettek - közölte Palkovics László felsőoktatási államtitkár. Az államtitkárság egyeztetett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK), és közösen határozták meg bizonyos szakokon a minimálistól eltérő, a magyar állami ösztöndíj feltételeként szabott, elérendő ponthatárt.

Gyógyszerész szakon 400-ról 385-re, az alkalmazott közgazdaságtan szakon 465-ről 458-ra, gazdálkodási és menedzsment szakon 455-ről 448-ra a pénzügy és számvitel szakon 458-ról 450-re, üzleti szakoktató esetében 330-ról 280-ra csökkentek a ponthatárok - áll az államtitkárság közleményében.

A lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnöki szakon 300-ról 320-ra, anglisztika szakon 310-ről 320-ra, a pszichológia szakon 420-ról 435-re, a szabad bölcsészet szakon 310-ről 330-ra, történelem szakon 310-ről 320-ra nőttek a ponthatárok.

A történelem-régészet szakirányon 300-ról 330-ra, rekreáció szervezés és egészségfejlesztés képzésben 310-ről 320-ra, a sportszervező 310-ről 320-ra, a politológia 300-ról 320-ra, a szociológia 300-ról 320-ra és a társadalmi tanulmányok szakokon 300-ról 320-ra emelték a bekerülési küszöböt.

A pontszámítás alapképzésen, osztatlan képzésen és felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont gyűjthető. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait pedig a felsőoktatási intézmények egyenként határozzák meg. A jogszabályi minimum ponthatár ugyanannyi, mint tavaly volt: az alap- és osztatlan képzéseken 280, a felsőoktatási szakképzések esetén 240, a mesterképzéseken pedig 50 pont. Várhatóan 2016. július 26-án hirdetik ki, hogy mely szakokra hány ponttal lehet az idén bejutni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5 tipp felvételizőknek

1. Ne kizárólag a kedvenc középiskolai tárgyunk alapján válasszunk!

Gyakori hiba, hogy egy jó fej tanár, esetleg a tárgyból szerzett jó jegyek vagy tapasztalatok miatt adjuk be a jelentkezésünket olyan területre, amely iránt valójában nem vagyunk elhivatottak. Érdemes ezért feltenni a kérdést: biztosan a kedvencünk lesz-e ez a terület akkor is, ha már mások tanítják, esetleg komolyabb és másféle követelményekkel, kapcsolódó tárgyakkal? - hívta fel a figyelmet Dr. Dobay Péter, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője.

2. Mi döntsünk, ne a környezetünk!

Léteznek orvos- és jogász dinasztiák, amelyeknél elvárás, hogy a gyerekek folytassák a hagyományt. A legtöbb szülő szeretné, ha a gyermeke magas presztízzsel rendelkező szakon tanulna, de komoly zsákutcában találhatja magát, aki annak alapján dönt, hogy mit várnak el tőle szülei, tanárai vagy barátai. Tegyük fel magunknak a kérdést: mivel foglalkoznánk a legszívesebben? Egyezik-e a jövőképünk azzal, amit elvárnak tőlünk?

3. Gyűjtsünk minél több információt a választott területről!

Fontos, hogy alaposan tájékozódjunk a jelentkezés előtt: mit kínál a szak, milyen követelményeket támaszt, milyen kompetenciákat igényel, és milyen tudásra tehetünk szert, ha elvégeztük a képzést. Érdemes megválaszolnunk: képesek vagyunk-e teljesíteni a követelményeket, és szívesen foglalkoznánk-e ezzel a területtel hosszú távon is?

4. Tájékozódjunk a választott szakma lehetőségeiről!

Nem könnyű felmérni a munkaerőpiaci helyzetet a felsőoktatás kapujából, de mindenképpen érdemes megpróbálkozni vele, nehogy a képzés végén döbbenjünk rá, hogy 3-5 évet áldoztunk egy olyan tudás megszerzésére, amellyel végül nem tudunk elhelyezkedni - hívta fel a figyelmet a szakértő. Tájékozódjunk előzetesen, hogy milyen területen tudjuk majd hasznosítani a tudásunkat, és van-e kereslet az adott szakma iránt!

5. Nem katasztrófa, ha elsőre nem sikerül!

A felvételi lapon három szakot lehet megjelölni, így sokan akkor is választanak a kiválasztott képzés mellé másik kettőt, ha azok iránt nem is érdeklődnek. Ha lecsúsznak az első helyről, lemondanak az álmaikról. Megoldás lehet, ha elvégeznek egy olyan OKJ-s képzést, amellyel plusz pontokat szerezhetnek, majd a következő évben újra megpróbálják a jelentkezést. Szakmát tanulni akkor is jó ötlet, ha a jelentkező nem tud egyértelműen dönteni a felsőoktatási szakok között.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: állás, munka, felsőoktatás, jelentkezés, felvételi, képzés, karrier