Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hogyan lesz valakiből IT-szakember, milyen karrierút áll a pályakezdők előtt, milyen cégeknél van lehetőség elhelyezkedni, kinek való ez az iparág és milyen fizetésekre számíthat az, aki az IT szektor mellett dönt? Ezekre a kérdésekre segített választ találni Balassa Réka, a Bluebird IT Recruitment részlegének vezetője.

Egy IT karrierút

Bár az IT iparágban rengeteg féle karrierút létezik, így nehéz vagy szinte lehetetlen lenne tipikus pályát bemutatni, de Réka egy szoftverfejlesztő karrierútjával megpróbálja szemléltetni, milyen lehetőségek és irányok állnak egy informatika iránt érdeklődő előtt:

„Sokan már kisiskolás koruk óta erős kötődésben állnak az informatikával. Jó esetben már középiskolában olyan intézményt választanak, ahol erősebb az IT oktatás. Programozó matematikusnak, mérnök informatikusnak tanulnak tovább, mely mellett már foglalkoznak fejlesztéssel akár gyakornokként vagy autodidakta módon sajátítanak el programnyelveket. Tanulmányaik elvégzése után junior developer, majd a ranglétrán haladva medior, senior, Architect, Technical lead, akár CIO (Chief Information Officer) pozícióig eljuthat az illető. Senior developer nagyrészt Technical lead, Lead Developer vagy Architect irányokba lép tovább, így nem kell elszakadniuk a technikai feladatoktól.”

Réka azt is elárulta, hogy nagy előny, ha egy szakember Project Manager vagy Scrum Master feladatokat is vállal, felelős vezetőként támogatva a csapatot a hatékony működésben. Napjainkban szinte minden területről érkeznek az IT szektorba, hiszen hatalmasat nőttek a fizetések az elmúlt időszakban, amit a Bluebird IT Salary Guide és a Hays salary guide is alátámaszt.

Vertikális és horizontális karrierek

A vertikális és horizontális karrierek nem mást takarnak, mint a pozíciók közötti hierarchikus, tehát felfelé haladó, illetve az azonos szinten történő oldalirányú mozgást, például szakértői karriert.

A horizontális karrierek nem annyira egyértelműek, mint a hierarchikus, tehát vertikális karrierek, mivel az IT iparág különböző területei egyébként is gyakran átfednek. Az ebben való eligazodásban Réka egy olyan példával segít, ahol egy szoftverfejlesztő karrierlehetőségeit mutatja be:

„Szakértőként például egy szoftverfejlesztő válthat akár Devops Engineer, Full Stack developer pozícióba, de specializálódhat másik programnyelvre. System Engineer tovább mehet Data Engineer, Cloud Engineer szerepkörökbe. Project manager válthat Delivery manager, Product manager, Scrum master irányba, melyek hasonló szinteken helyezkednek el a hierarchiában.” – mondja a horizontális karrierekről.

Ha vertikális karrierekről beszélünk, a klasszikus értelemben vett ranglétrán való feljebb lépdelés így nézhet ki az IT-ban: „Ugyanebből a developer pozíciókból Lead developer, Technical lead, Architect, majd Project manager pozíciókba léphetnek tovább, akár CTO (Chief Technology/Technical Officer) pozíciót érhetnek el. System administrator, support pozíciókból tovább lehet fejlődni System Engineer szerepkörbe, majd Architet, CIO pozícióban elhelyezkedni.”

A valóság az, hogy bár sokan választják az informatikai irányultságú középiskolákat és főiskolákat/egyetemeket, akkora a kereslet az IT szakemberekre, hogy átképzett munkaerő nélkül nem lehetséges a piaci igény kielégítése, mégis sok cég kifejezetten nem átképzett szakembert keres. Ezt kiküszöbölendő, érdemes legalább 1 vagy inkább 2 idegen nyelv ismerete, mivel ez nagy előnyt jelent, különösen a külföldi cégeknél.

Kisebb cég, multi vagy startup?

Réka szerint bár néhány éve még a startup környezet volt vonzóbb az álláskeresők körében, ma már kevésbé érdeklődnek a kkv-k és startupok iránt; sokkal inkább a nagyobb, 10-15+ éves múlttal rendelkező cégeket részesítik előnyben:

„A Covid válság miatt még jobban felértékelődött, hogy biztos háttérrel, 10-15+ éves – de inkább több évtizedes – múlttal rendelkező cégnél szeretnének dolgozni az IT szakemberek. A multinacionális vállalatoknál rengeteg gyakornoki hely van, így sokan ott kezdik el a pályájukat. A tapasztalat az, hogy túlnyomórészt a fiatalabb korosztályt vonzza a multi környezet. Nyelveket tanulhatnak és használhatnak, utazhatnak, ezáltal megismerkedhetnek különböző kultúrákkal, tréningeken és képzéseken vehetnek részt, mely a 20- 35 éves korosztály számára rendkívül vonzó. Külföldi háttér, izgalmas technológiák, módszertanok vannak jelen.”

Hogyan alakulnak a fizetések?

A bérek átlagosan 20%-ot emelkedtek az 1 évvel ezelőtti adatokhoz képest, de a népszerűbb programozási nyelvek esetében a szakemberek akár 25% vagy 30%-kal is többet kereshetnek.

A Hays Salary Guide statisztikái szerint egy Junior Java Developer átlagos fizetése 650.000 forint körül alakul, ugyanez már tapasztalt szakember esetében 950.000 forint, ha pedig Lead developer/Technival leader pozícióról beszélünk ugyanezen programnyelv esetében, akkor az átlagos kereset elérheti a másfél millió forintot is.

Egy Data Scientist – ami manapság egyre keresettebb és sokan átképzéssel helyezkednek el ebben a pozícióban – 1-3 éves tapasztalattal átlagosan 800.000 forintot keres, míg több, mint 5 éves tapasztalattal majdnem 2 millió forintot.

Réka szintén megerősíti ezeket az adatokat a saját felméréseik alapján – 2021 Bluebird IT Salary Guide – valamint hozzáteszi azt is, hogy nem csak a fizetések esetében igaz a majdnem 30%-os emelkedés:

„2021 Bluebird IT Salary Guide kimutatásunkban jól látható, hogy a „felkapottabb” programozási nyelvek átlagban 25%, míg a Data Scientist és Machine Learning Engineer pozícióknál a béremelkedés 30% felett van tavaly szeptember óta. A szakemberek felkutatása, érdeklődésük felkeltése is legalább 30 %- kal nagyobb energia befektetést igényel, mint 2020- ban.”

Ha érdekel az IT világa            

Bár valóban vannak született technikai zsenik, az IT szektor hatalmas felvevőképessége miatt nagy eséllyel találunk állást akkor is, ha más szektorokból érkezünk az informatika világába. Manapság rengeteg lehetőségünk van önmagunk fejlesztésére autodidakta módon, de akár egy teljes állás mellett, otthonról elvégezhető képzéssel is jó eséllyel indulhatunk el az IT pályán. Réka elárulta, mik a legnépszerűbb programozási nyelvek 2022-ben:

„Az eddig is népszerű programnyelvek mellett, mint például a Java és a C#, egyre gyakrabban jelenik meg a Kotlin, a Go, illetve a Phyton, mely két meghatározó terület; az adattudomány és a mesterséges intelligencia fejlesztőnyelve. Rendkívül keresetté váltak a Javascript technológákkal dolgozó szakemberek, React, Angular, Node.Js fejlesztők. Maga a fejlesztési folyamat módszertani változásának köszönhetően rohamosan nő a DevOps szakemberek iránti kereslet a piacon, illetve olyan szakemberek válnak egyre kelendőbbé, akik kifejezetten full stack fejlesztéssel foglalkoznak, vagyis a teljes stacket – frontend- és backend – ismerik. Ezen kívül nagy szükség van továbbra is az automatizálással foglalkozó szakemberekre, ugyanis a vállatok gyorsítani szeretnének folyamataikon.”

Készítette: Balogh Emese

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala