Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Fontos tudni:

Munkavállalóként, hivatalos munkaviszonyba csak az léphet, aki 16. életévét már betöltötte! Abban az esetben viszont, ha valaki már elmúlt 15 éves és szakiskolában, illetve középiskolában (gimnáziumban, szakközépiskolában) nappali tagozaton tanul, az iskolai szünetek alatt (nyári, téli, tavaszi) bátran létesíthet munkaviszonyt. Ellenben ilyenkor a szülők aláírásával hitelesített igazoló okmánnyal kell rendelkezni, különben szabálysértési eljárásnak teszi ki magát a dolgozni kívánó 15 éves.

Mindaddig fiatal munkavállalónak minősül - a hatályos munkajogi szabályok szerint - az, aki a 18. életévedet még nem töltötte be. Ez azt vonja maga után, hogy a munkaidő maximum napi nyolc óra, - ennek megfelelően heti negyven óra lehet, ennél egy perccel sem több! - amit négy és félórai megfeszített munkaidő után, legalább harminc perc munkaközi szünettel kell megszakítania a munkaadónak.

Nyáron a középiskolások rohamoznak

Német Gábor az EU diák Iskolaszövetkezet koordinátora elmondta, hogy szemben a téli és tavaszi szünetekkel, nyáron a szezonális munkára jelentkezők többsége középiskolás. Úgy gondolják a tizenévesek, hogy könnyedén megkereshetik a nyaralásuk árát egy hónap munkával. Ám a munkaadók gyakran húzzák meg a felvétel alsó korhatárát a 18. életévnél.

Diákmunka

A fizikai munka nem annyira népszerű

A diákok a rájuk szakosodott munkaközvetítő irodákban szinte mindenféle munkát megtalálhatnak. A mezőgazdasági, gyári, betanított, az irodai, az adminisztrációs munkakörök, telefonos munkák egyaránt szerepelnek a palettán, de a többség az irodai közeget keresi, még akkor is, ha az adott fizikai pozíciókban kicsivel többet is lehet keresni - mondta el Német Gábor.

Ennek oka egyszerű: a fizikai munkát fárasztónak és korszerűtlennek gondolják. Pedig a jövő a fizikai munkában van, mert már most is súlyos emberhiánnyal küzdenek a szakmunkásokat foglalkoztató termelő-, szolgáltató üzemek és vállalkozások.

Külföldön csak a pénz számít

Régebben, öt-hat éve még azért mentek a fiatalok és a diákok mondjuk Londonba, hogy nyelvet tanuljanak, ma már csak a bőségesebb ellenszolgáltatásért indulnak útra - mondja Molnár Tímea a Libra Group International KFT koordinátora az évtizedes tapasztalataiból kiindulva.

Ma az érettségizettek már kiválóan beszélnek akár több idegen nyelvet is, ezért nem feltétlenül csak a nyelvi továbbképzésre van szükségük, viszont a pénzre igen. Leginkább - állítja a szakember - a nyári szünetben vannak csúcson a transzportok, aminek eredményeképpen nehezebb is jobb állást találni. Évente több ezren jelentkeznek angliai munkára szinte minden szegmensbe. A legnépszerűbb a vendéglátó, a gyermekfelügyelet, de sokan dolgoznak termelőüzemek futószalagjainál is.

Diákmunka

A sláger célpont régóta Anglia, de van cég, aki Németországra, Dániára, vagy Hollandiára szervez diákokat. Leginkább a 18 -20 évesek mennek, de 20-25%-ban 30 év körüliek is jelentkeznek, de ők a nyelvtudásuk fejlesztéséért utaznak ki szorgalmi időben egy-két hónapra. A statisztikák azt mutatják, hogy inkább a lányok vágnak neki nagyobb számban az ismeretlennek.

A külföldi diák-munkavállalás feltételei:
1. eredeti, nappali tagozatos iskolalátogatási igazolás
2. adószám fénymásolata
3. TAJ szám fénymásolata
4. személyi igazolvány fénymásolata
5. bankszámlaszám: ügyfélkártya vagy bankszámla kivonat fénymásolata

A fenti iratok hiányában a munkára jelentkezés NEM lehetséges!


Szerző: Hajós Dániel 
Fotó: profimedia.hu