Lídia a magyarországi főiskola elvégzése és egy munka szempontjából nem túl szerencsés év után döntött úgy, hogy szeretne egy külföldi MSc diplomát is, hogy majd visszatérve jobb esélyei legyenek elhelyezkedni.

"Utánanéztem, melyik országokban nem kell tandíjat fizetni, Dánia ezek egyike volt. Ez már 8 éve volt" - mesélte lapunknak a magyar lány, aki több helyre is felvételizett, végül egy kétéves mesterképzést választott Aarhusban.

"Itt ragadtam"

A diploma megszerzése után Lídia Dániában alapított családot. "A férjem dán, két kisgyerekünk van, én meg itt ragadtam" - tette hozzá. Az egyetem alatt végig dolgozott, különböző diákmunkákat vállalt, kizárólag ebből tartotta el magát. Amíg a gyerekei kicsik voltak, újra tanulni kezdett.

A magyar nő már éve ismét dolgozik, pénzügyi asszisztensként és könyvelőként. Ez a képzettségénél alacsonyabb beosztás, de az eddigi dániai szakmai tapasztalatai alapján megfelelő. "Valószínűleg, ha nem szülök két gyereket még 30 éves korom előtt, akkor most szakmailag teljesen máshol tartanék, de ez nem dán jelenség" - vélekedett Lídia, aki nem tervezi, hogy visszatér Magyarországra, hiszen mint mondta: "itt van családom, két éve vettünk házat, a lányom jövőre itt kezdi az iskolát".

Egymillió az átlagbér, de nagyon magasak az árak

Dániában a munkahét 37,5 órából áll. Az ebédidő nem számít bele. Az irodai munkákra jellemző, hogy péntekenként hamarabb hazamennek az emberek, ilyenkor az óvoda, bölcsőde is hamarabb zár be.

A havi bruttó fizetés nagy átlagosan 25 ezer korona, ebből körülbelül 17 ezret kapnak kézhez az emberek, ő is ennyit keres (1 dán korona 41 forint, tehát az átlagbér átszámítva egymillió és 680 ezer forintnak megfelelő összeg). Lídia elmondta, hogy nem túlórázik, de aki igen, azt szépen megfizetik.

Csak az kap munkát, aki beszél dánul

Dánia drága ország, főleg a lakhatási költségek és a szolgáltatások kerülnek sokba. Aarhusban egy kollégiumi szoba is már havi 2000 koronánál kezdődik, egy két hálószobás lakást körülbelül havi 6000-7000 koronáért lehet bérelni, ehhez még hozzáadódik a rezsi. Egy jó állapotban lévő házat 2 millió koronáért árulnak.

"Egy buszjegy 20 korona, a 10-es gyűjtőjegy 140, a havi bérlet 365. A benzin litere 11 korona körül van jelenleg. Egy vonatjegy Aarhus és Koppenhága között 400 korona, de időben lefoglalva meg lehet olcsóbban is venni. Én havi nagybevásárlásra a négytagú családnak 1200 koronát szoktam otthagyni, valamint ezen kívül még hét közben párszor párszáz koronát kisebb, kiegészítő bevásárlásokra. A mozijegy úgy 80-100 korona" - sorolta az árakat Lídia.

enlightened Itt találjuk a dániai állásokat!

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. A Profession.hu-n ilyen külföldi munkákat kínálnak!

A magyar nő Aarhusban, Dánia második legnagyobb városában él, vidéken a lakás olcsóbb, Koppenhágában pedig minden jóval drágább, ám úgy tudja, hogy ott a fizetések is igazodnak ehhez.

Az orvosi ellátás ingyenes, ha az embernek van CPR kártyája, amit bejelentett lakcím után adnak. "Amikor kiköltöztem, 8 éve, általában megvártam a budapesti hazaruccanásokat például a ruhavásárlással, és a férjem is nagyon szeretett ott nézelődni az elektronikai boltokban, mert Magyarországon minden olcsóbb volt. Az elmúlt pár évben vettük észre, hogy ez a különbség az árakban kezd eltűnni a két ország között. Fogorvoshoz viszont még mindig Budapesten járok."

Fontos a nyelvtudás

Nagyon fontos a nyelvtudás - hívta fel a figyelmet Lídia. "Egy meghirdetett állásra itt is több százan jelentkeznek, tehát szerintem csak úgy éri meg elindulni, ha (legalább a családból egy embernek) van már konkrét munkája, mert a dán költségek nagyon hamar felőrölhetik az otthon nehezen összekuporgatott tartalékot" - javasolta. Szinte az összes többi munkához kell a dán nyelvtudás.

Természetesen mindenki más célból indul külföldre dolgozni, aki idény- vagy betanított munkára érkezik, remekül elboldogulhat dán nyelvtudás nélkül is. A másik csoportba, akiknél nem szükséges a dán nyelv ismerete, azok tartoznak, akik valami speciális szakmai tudással jöttek egy nemzetközi céghez, vagy kutatóként. Nekik elég az angol, ezzel amúgy mindennapokban is el lehet boldogulni.

Fúj a szél, és az emberek nagyon közvetlenek

"Számomra az első fél évben a legnagyobb sokk az állandóan borzasztó erősen fújó szél, és az ezzel összekapcsolódó állandó megfázás volt. A szelet meg lehet szokni. A kicsit lazább orvosi ellátást már nehezebb, amikor a civilbe öltözött orvos kedvesen mosolyogva közli, hogy ez csak vírus, majd elmúlik, menj szépen haza" - mesélte Lídia. Ez nem azt jelenti, hogy nem törődnek a beteggel, hanem partnerként kezelik: a dán orvos feltételezi, hogy a páciens tudja magától is, mikor mennyi lázcsillapítót vegyen be.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nagyon sok apró különbség van még Magyarország és Dánia között, a lapunknak nyilatkozó nő a határtalan bizalmat, a társadalmi felelősségvállalást, az együttműködést, a szabályok néha már kicsit megmosolyogtató, megrögzött betartását, vagy a bankkártya teljes uralmát említette. "A legtöbb ember nem is hord magánál készpénzt, én sem" - mondta.

Mára már teljesen természetes számára, hogy Dániában rendkívül közvetlen az emberek között a kommunikáció. Elvileg van magázódás, de azt csak a királynővel szemben alkalmazzák, nem futnak felesleges udvariaskodó köröket az emberek.

"Emlékszem, az egyetemen az első héten tanúja voltam, hogy egy csoporttársam egyszerűen le 'Hej Frank'-ezi a hatvanéves tanszékvezető professzort, és ez a szigorú magyar hierarchia után olyan sokkoló volt, hogy kővé meredtem a folyosó közepén". Lídiának eleinte nehéz volt megszoknia, hogy ez nem a tiszteletlenség jele, hanem egyszerűen ilyen laza ez a kultúra. "Nem jellemző az öltöny és a kiskosztüm, és a munkahelyeken is lapos a hierarchia" - tette hozzá.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. A külföldi munkavállalásról szóló korábbi cikkeink itt olvashatók!

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, Dánia, állás