Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha egy vállalat a márkaépítésnek nevezett folyamatát csupán „akciózásra”, reklámkampányra vagy mindössze a munkavállalók elcsábítására használja, hamar kiderül, hogy a jópofa álláshirdetések mögött nincsen tartalmas vállalati kultúra. Amennyiben akciószerűen, reklámkampányként kezelik a munkáltatói márkát és időszakos toborzó kampányokat folytatnak vagy az éppen a divatos eszközöket vetik be, mint például a közösségi médiát, abban az esetben csak akut problémákat próbálnak kezelni, hogy vonzóvá tegyék a vállalatot.

„A munkavállalók felé közvetített vállalati márka nem épülhet csupán a külsőségekre. Bármennyire is jó egy toborzó kampány, annak összhangban kell állnia a vállalat valós értékeivel. Amennyiben a kifelé sugárzott kép és a cég belső valódi működése nincs egyensúlyban, a munkavállalók hamar továbbállnak, illetve rombolhatják a cég imidzsét" - magyarázza Kőszegi András, a márkaépítésre specializálódott BrandTrend társtulajdonos ügyvezetője.

Belülről épül a jó vállalati márka

Építkezni külsőleg és belsőleg

Az employer branding valójában a HR, a külső és belső kommunikáció, illetve a fenntarthatóság összhangjából áll össze. Bár hívogató lehet a fiatalok számára a ping pong és a csocsó asztal vagy a relax szoba, de ha nincsen egy strukturáltan felépített vállalati kultúra a cégben, akkor ez is csak egy eredményorientált munkahely lesz a sok közül, ahol csak a szigorú elvárásokat kell teljesíteni.

Legtöbbször a belső márkaépítés folyamatát nehezíti, hogy nehéz kapcsolódni vagy azonosulni a menedzsment által kialakított belső közösségi térrel. Ennek oka a három említett terület együttműködésének hiánya. Ha pedig befelé nem épül semmi, mégis kifelé egy idealizált kép él a vállalatról, akkor a vállalat elveszíti hitelességét.

Vonzóvá tenni a vállalati márkát

A konzervatívabb iparágak vagy egy-egy foglalkoztatási ág esetében, mondjuk az energiaszektornál vagy az építőiparban, a vállalati márka felépítése valóban nagy kínlódás lehet, hogy a fiatalabb generáció számára izgalmassá tegyék.

De ha a vállalaton belül a kommunikáció, a HR és a fenntarthatóságért felelős vezetők nem egymás konkurenciájaként, hanem együttműködő félként tekintenek egymásra és a belső szervezetek egységes, harmonikus működésbe rendeződnek össze, akkor valóban stabil vállalati márka állhat össze és a márkaépítés jól zajlik. „A tapasztalataink szerint, azok a vállalatok lesznek sikeresek és a munkavállalókat hosszabb távon megtartani képesek, akiknél egy koherens vállalati kultúra működik” - magyarázza Jánosy Zsuzsanna brand szakértő, a BrandTrend Kft. társtulajdonos ügyvezetője

A szakértők szerint a munkavállalók felé történő brand építésnek sokszínű eszközrendszere van:

- belső kommunikáció,

- belső szervezeti egységek harmonikus együttműködése,

- márkafejlesztés (brand coaching), ami feltárja a cég vízióját is,  

- stratégiaépítés,

- vállalati sokszínűség fejlesztése,

- nem pénzbeli juttatások (cafetéria, csapatépítés, családi napok, szakmai napok, jutalmazási rendszerek),

- de a legfontosabb eszköz az a minta, ahogyan az első számú vezetők élik a hétköznapjaikat, ahogyan foglalkoznak a beosztottjaikkal, és ahogyan nyilvánosan kommunikálnak a menedzsment tagok kifelé és befelé.

Érdemes tehát nem tűzoltásként használni a munkáltatói márkát, hanem integrált módon, a mindennapi élet részeként működtetni, mert egy rossz munkáltatói márka többet árt, mint használ, figyelmeztetnek a szakemberek.

A témával foglalkozunk még részletesebben. Addig is olvassuk a kapcsolódó cikkeket a Profession.hu blogján.  

Készítette: Sebők Viktória

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala