Közeledik az év vége, fokozódik a nyomás, szinte nincs is olyan ember, aki ne érezné terhei növekedését a munkahelyén. Még egy darabig várnunk kell a szenteste békés áhítatára, amikor ínycsiklandozó ételek és izgalmas papírokba csomagolt meglepetések fogadnak az otthonunkban. Hogyan bírjuk ki ezt a feszített tempót - különösen most, az év végi hajrában?

Dr. Cserháti Zoltán, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet szakértője szerint még mindig túl keveset foglalkozunk a munkahelyünk káros hatásaival, és közülük is kiemelten egy tényezővel: a negatív stresszel. Mindenki csak zakatol, teszi a dolgát, és szinte természetesnek veszi, hogy ugyanúgy a maximumot kell nyújtania ebben az időszakban is. De vajon tényleg megengedhetjük ezt magunkkal szemben? Vagy van, aki kikészül ilyenkor, és az egészsége látja kárát?

Ez a dolog egyedül rajtunk áll, és alapvető jogunk is, hogy óvjuk az egészségünket és tudatosan kezeljük mindezt. A WHO 1948-ból származó megállapítása így szól: "Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya." Nem mindegy, igaz? Egészen más az optikája ennek a megközelítésnek.

De mégis, mi a helyzet a mindennapok során? Körbenéztünk, ki hogyan éli meg a rá nehezedő év végi nyomást. Nézzük!

"Nálunk ilyenkor őrület van - kezdi Ancsa, aki egy reklámajándékokat forgalmazó nagyvállalat értékesítője. - Nem mondom, hogy nem várom már a karácsonyt, de én egészen más miatt, mint a többiek. Végre nem csörög éjjel-nappal a telefonom, elmúlik az állandó gyomorgörcsöm, és vége az agyalásnak, a sok logisztikának. Mostanában az a sztenderd, hogy napi 4 órákat alszom. Ez van, nem tudok mit csinálni. Ez a fő szezonunk. Egy dolog segít át a holtpontokon: hogy az éves bevételem kb. 60%-át ebben a másfél hónapban keresem meg."

KÖZEL TÍZEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

"Call-ok, riportok, fokozódó sales nyomás - avat be bennünket Viktória, egy szolgáltató központ csoportvezetője - ez van nálunk már hetek óta. Van, amikor nehéz nekem is tartani a lelket a csoportban, de muszáj. Magas a léc, nagyok az elvárások, hoznunk kell a számokat - szinte bármi áron. Én most sportolni járok heti négyszer, másképp nem bírnám. Előtte többször összeomlottam a feszültségtől, volt, hogy hazafelé a kocsiban elbőgtem magam... Szégyen, vagy sem, ez előfordulhat sajnos. De a beosztottak nem láthatják, hogy nem vagyok a helyzet ura."

Beleőrülhetünk az év végi hajrába!

Bizonyára mindannyian egyetértünk abban, hogy a negatív stresszt kezelni kell, különben ellenünk fordul. Összegyűjtöttük a leggyakoribb árulkodó jeleket:

- Mindennapossá válik a türelmetlenség, az idegesség, a gyomorgörcs.

- Indokolatlanul is a legrosszabb énünk tör a felszínre, és akár agresszívvá is válunk.

- A munkahelyi étkezéseket összecsapjunk, vagy el is felejtjük. Gyakran a gép előtt tolunk be egy szendvicset, hogy ezalatt is dolgozni tudjunk.

- Az idejét nem tudjuk, mikor mentünk haza időben, a tényleges munkaidő végén úgy, hogy otthon sem folytattuk a munkát.

- Alvási nehézségekkel küzdünk, de nem akarunk róla tudomást venni.

- Gyakran lazítunk például alkohollal esténként.

- Lábon hordunk ki betegségeket.

- Nincs időnk a családunkra, barátainkra, sportra vagy bármilyen szabadidős tevékenységre.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

 A felsorolást bizonyára több olvasónk tudná még folytatni. A saját érdekünkben tegyünk a feltorlódó kimerültség és negatív stressz ellen, hiszen rajtunk kívül senki másnak nem lehet ez fontosabb. Arról se feledkezzünk meg, hogy számos komoly egészségügyi problémát össze lehet ilyen időszakokban szedni, amelyek lehet, hogy tartósan megnehezítik életünk további mindennapjait. Ne kockáztassunk feleslegesen, tudjuk, hol a határ. Még valami: néha egészen nyugodtan mondjunk NEMET!

És ne feledjük azt sem: naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most! Vagy éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a Profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, munkaadó, év vége, hajtás, feladatok, stressz