Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szűkebben mérik a prémiumokat, vékonyabbak az év végi borítékok, de még az évzáró bulik menüin is érződik a visszafogottság és a pánik. Bár a gazdaság szereplői közül többen számoltak be arról, hogy a karácsonyi asztalhoz nem fogják odaengedni a válságot, a valóságban csak kevesen állták meg valóban a fogadalmukat. Fata László cafetéria szakértő szerint a visszaesés mértéke összességében harminc százalékra tehető.

Králik Bálint harminckét dolgozót foglalkoztató építőipari vállalkozásában hagyomány a karácsonyi ajándékozás és az ünnepi vacsora. Tavaly még álltuk a sarat és igyekeztem ugyanazt adni, mint az elmúlt 16 évben - vallja a tulajdonos, aki arról számol be, hogy az idei ajándékokat már a válság szabja méretre. Pedig a magyar lélekre jellemző az: "egyszer élünk" destruktív életfilozófia, ami előírja, hogy karácsonykor különösen nem szabad fukarkodni, a közhangulat mégsem mutat felhőtlen örömöt.

Az utolsó adómentes karácsony

Most vagy soha?

A jövő év rögtön egy adókedvezmény megvonásával kezdődik. A béren kívüli juttatások, népszerűbb nevén a cafetéria elemek megadóztatása adja meg az újév alaphangulatát, minek következtében jelentősen kevesebbet fognak étkezési, üdülési, vagy utazási hozzájárulásokra költeni a munkaadók. Folynak viták arról, hogy ez a mérték nem is lesz olyan súlyos, de azért ha racionálisan gondolkozunk, akkor jobb, ha nem ringatjuk magunkat illúziókba. Viszont még néhány napig 2009 van, ami azt jelenti, hogy a régi adótörvény van hatályban, ahol a béren kívüli juttatási csomagból hiányzik a sarc. Ezen a logikai fonalon haladva egyértelműen következik, hogy aki idén ad ajándékot a munkavállalóinak, az egyben adómentesen ad tanúbizonyságot a dolgozóinak arról, hogy megbecsüli a munkájukat.

Fata László cafetéria szakértő szerint ez inkább a közepes méretű vállalatok, cégek számára valós lehetőség, ahol az év végéig lehet alakítani, formálni a bérezési rendszert. A nagyobb, több száz, vagy több ezer embert foglalkoztató vállalatok ezt már nem igen tehetik. De, amennyiben egy cég még a juttatás lehetséges mértéket nem lépte át, érdemes most hozzáadni a "maradékot", mert jövőre ugyanez jelentősen többe fog kerülni. A cafetéria szakértő szerint gőzerővel folyik a vállalatok gazdasági osztályán a matematika, hogy minél többet adhassanak még idén a dolgozóiknak adómentesen. A legtöbben ajándékutalványokat és étkezési csekkeket igényelnek, de népszerű az utazási hozzájárulás is. Ebben ugyanis még tovább nyújtható az adómentesség valósága, ugyanis a távolsági busz, vagy a vasúti bérleteket egészen 2010 végéig lehet most megváltani, amely kiskaput a budapesti közlekedési eszközökre is lehet alkalmazni.