Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A személyes kibontakozás és az önmegvalósítás kultúrájának alapjait kell megteremtenie a jövőben a HR-nek, ezzel járulva hozzá a munkavállalók folyamatos tanulási lehetőségéhez, hívja fel a figyelmet a Deloitte Global Human Capital Trends 2017-es felmérése az Y és a Z generáció által katalizált változásokat elemezve. A megkérdezett HR vezetők mintegy 83 százaléka gondolja úgy, hogy a cégen belüli HR osztály egyik fő feladata az, hogy a munkavállalók tanulásához és szakmai fejlődéséhez szükséges platformot alakítson ki.

„Az Y generáció számára a tanulási és fejlődési lehetőség az első számú szempont a munkaadók értékelésénél, így kiemelt fontossággal bír a HR menedzsmentben is” - hívja fel a figyelmet Csépai Martin, a Deloitte Humanerőforrás-menedzsment üzletág igazgatója.

Élethosszig tartó tanulás

Az emberek átlag életkora kitolódik, így a munkában eltöltött évek száma is egyre több. Korábban az egy munkahelyen eltöltött idő átlagosan 5-10 év volt, és megszerzett képességeink akár 5 évig is naprakészek voltak. Mostanra 4,5 évre csökkent az ugyanazon a munkahelyen eltöltött évek száma és a felgyorsult digitális világ hatására már minimum 2,5 évente szükséges újabb képességeket elsajátítani és a meglévőket felfrissíteni. A szoftverfejlesztő mérnökök, a marketing, sales, termelés, jog, és pénzügyi területeken dolgozók esetében ez az elévülés már 12-18 hónap alatt is megtörténhet. 

Az önmegvalósítás kultúrája

Online képzési modulok a fejlődés szolgálatában

Az online képzési modellek elterjedésének köszönhetően már virtuális akadémiáknál (MOOC) is lehet diplomát szerezni, amelyek ugyan elérhetőek voltak az elmúlt évtizedben is, az online tanulási formák elterjedése azonban napjainkra tehető. Amennyiben az online képzési modulokat egy cég sikeresen integrálja a képzési tervébe, és így hozzásegíti munkavállalóit a folyamatos fejlődési lehetőséghez, biztosan csökkenteni tudja a fluktuációt. 

Az egyén kihívása

Az egyén számára kihívást jelent a folyamatos megújulás. „Manapság a teljes karrierút nem egy szakmáról szól, hanem többről. Míg régebben versenyelőnyt jelentett, ha valaki jól beszélt angolul, ma már ez alapelvárás, és az tud jobban érvényesülni, aki digitális képességekkel rendelkezik, azaz egyfajta digitális bennszülöttként mozog a munkaerőpiacon. Egyre fontosabb a különböző alkalmazások, szoftverek felhasználói szintű használata, a jövő pedig a programozásról fog szólni” – teszi hozzá Csépai Martin.

Manapság sokkal inkább a kínálat alapú megoldások kerülnek előtérbe, amelyeket integrálni kell a korábbi, hagyományos működésű képzési területbe, vegyítve a vállalat specifikus tanulási modulokkal. A vezető vállalatok közül néhány, mint például a Nestlé, a Dell, a Visa vagy a General Electric (GE) elindultak ebbe az irányba. A GE például létrehozott egy belső online platformot, amely képes videómegosztásra is. A platform olyan tudásközpontként működik, ahol a munkavállalók osztják meg a multinacionális vállalattal kapcsolatos szakmai tartalmakat a többi dolgozó számára. Egy éven belül a munkavállalók több mint 30 százaléka vett részt a tudásközpont fejlesztésében.

A XXI. század ipari forradalma teljesen átalakítja a karrier fogalmát, a szervezeti kultúrát, a vezetői szerepeket és a munkafolyamatokat. „Napjaink egyik fő HR kihívása vállalati oldalról az, hogyan lehet a külső és belső platformokat sikeresen integrálni, míg a munkavállalók számára a folyamatos képzés és fejlődés képessége fogja döntően meghatározni azt, hogy mennyire tudnak érvényesülni a munkaerőpiacon.” - foglalja össze Csépai Martin.

Global Human Capital Trends 2017 tanulmányról

140 ország több mint 10 ezer HR menedzserét kérdezték meg a szakma legfontosabb folyamatairól, újszerű modelljeiről és kihívásairól.

A válaszadók tíz területet azonosítottak, ahol tartani kell a lépést a változásokkal:

1. trend: A jövő szervezete: hierarchia helyett együttműködő hálózatok

2. trend: Karrierhez, tanuláshoz segíteni a munkatársakat

3. trend: Tehetségek megszerzése kognitív eszközökkel

4. trend: A munkavállalói élmény megteremtése

5. trend: Teljesítménymérés: feed back real time

6. trend: Új vezetési stílus: hős helyett inspiráló, „networker” csapattag

7. trend: Digitális HR

8. trend: Adatelemzések a munkatársakról

9. trend: Sokszínűség és befogadás

10. trend: Munkaerőt több forrásból

A témával foglalkozunk még részletesebben, a trendeket pedig külön cikkekben dolgoztuk fel. Addig is olvassuk a kapcsolódó anyagokat a Profession.hu blogján

 

Készítette: Sebők Viktória

   A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala