Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az önkéntes munka lehet egyéni, de akár vállalati szintű is. Ennek során az emberek, közösségek vagy cégek önkéntes alapon társadalmi és környezetvédelmi tevékenységet végeznek: harcolhatnak az emberi jogokért, az esélyegyenlőségért, a helyi közösség felvirágoztatásáért, és részt vehetnek valamilyen szociális programban is. Természetesen a céges CSR-tevékenység jó marketingfogás is. Ezzel nemcsak a vállalkozások, hanem a magánszemélyek is építhetik a brandjüket - az önéletrajzban ugyanis nagyon jól fest egy ilyen jellegű tevékenység.

A nem fizetségért végzett munkába nemcsak a hajléktalanok, árva gyerekek, rákos betegek segítése tartozik, hanem gyakorlatilag sok minden a lakótelepi szemétszedéstől az óvodai homokozó felásásáig. Sőt az önkéntes munka lehet a szakmánkhoz kapcsolódó is: például ha egy informatikus ingyen elkészíti és üzemelteti egy alapítvány számítógépes rendszerét, vagy egy könyvelő elkészíti az adóbevallásukat.

Jól mutat az önéletrajzban

A pályakezdőknél hatványozottan számít az önkéntes munka, ezzel ugyanis ellensúlyozhatják a gyakorlat hiányát, a tapasztalt munkavállalóknál pedig ,,jó pontot" jelent az önkénteskedés. Sőt a különféle kompetenciák fejlesztéséhez is hasznos lehet. Fejlődhet például a szociális érzék, az empátia, de a kommunikációs készség, a tárgyalástechnika vagy épp a stressztűrés készsége is.

Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) kidolgozott egy kompetencia portfóliót, elsősorban azoknak, akik legalább egy éve önkénteskednek. Ők egy kérdőív segítségével összegezhetik a megszerzett tudást és a kompetenciákat, majd mindezt akár az önéletrajzhoz is csatolhatják.

A vállalatok számára is hasznos, ha a dolgozó - akár egyedül, akár a többi munkatárssal együtt - önkéntes munkát is végez: ez ugyanis lelki feltöltődést okoz számára. Ennek hatására a dolgozó nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz, motiváltabb a munkahelyen is - ami a munkáltatónak is hasznos.

 Az önkéntes munka reklámnak is jó 

Csapatépítésre is kitűnő

A speciális nevelési igényű gyermekek oktatásával, fejlesztésével foglalkozó Humánus Alapítványi Általános Iskola az előző tanév végén költözött egy újbudai épületbe a XI. kerületi önkormányzat támogatásával. A felújításra szoruló épület oktatásra alkalmassá tétele már a nyári hónapok során elkezdődött, és mostanra fejeződött be.

A tantermek és a tornaterem felújításban, kifestésében részt vett a Budapest Bank közel száz önkéntese is. Az épület felújítását a bank munkatársai és családtagjaik, valamint a cég számos vállalati ügyfele segítette. Az akciót emellett pénzzel is támogatta a pénzintézet - olvashatjuk a közleményükben.

Munkát is teremt a CSR

,,Napjainkban a környezetvédelmi vagy a társadalmi célokat szolgáló szempontok egyre jelentősebb mértékben befolyásolják az üzleti döntéseket" - közölte a Telenor annak kapcsán, hogy megváltozott munkaképességűeknek ad munkát a logisztika területén, így illeszti a társadalmi szerepvállalást mindennapi tevékenységbe is. A magyarországi cégek közül kevesen vállalják a megváltozott munkaképességűek alkalmazását, bár ezek a munkavállalók megváltozott munkaképességük ellenére teljes értékű munkát képesek ellátni - tette hozzá a vállalat.

A mobiltársaságnál a hátrányos helyzetűek támogatása fontos érték. A logisztikai folyamatok hatékonyságának növelése kapcsán a cégnél felmerült, hogy egyes raktári-csomagolási feladatok elvégezhetőek olyan vállalkozás segítségével is, amely megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat. Idén a Telenor beszerzési igazgatósága a csomagolási munkák egy részét próba jelleggel ilyen munkavállalókra bízta, és a próbaüzem sikeresnek bizonyult.

A feltöltőkártyás termékek előállításakor könnyű, de egyben precíz csomagolási lépéseket kell elvégezni. Ezeket a termékeket az alternatív értékesítési csatornákon keresztül, nagy kereskedelmi áruházláncok polcain adja el a vállalat. ,,Kifejezetten olyan céget szerettünk volna a beszállítóink között tudni, amely megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat" - mondta Banovic Aleksandra, a Telenor beszerzési igazgatója. Ezzel nemcsak költséghatékonyabbá kívánták tenni néhány logisztikai folyamatukat, hanem a társadalmi felelősségvállalás terén is tenni akartak.

A próbacsomagolások elvégzését követően a Trenkwalder Kft. volt a legalkalmasabb, a cég rendelkezik a feladatok elvégzéséhez alkalmas raktárral és adottságokkal. Emellett évek óta alkalmaz csökkent munkaképességű munkatársakat könnyű csomagolási tevékenységek elvégzéséhez, és két rehabilitációs üzeme is van (Budapesten és Edelényben). A Telenorral folytatott közös munka során már az első hónapban közel 10 000 csomagot állított elő a 10 új munkatárs.

Díjat kaphat, aki önkénteskedik

Október 12-ig meghosszabbították az Önkéntességért Díj 2012. pályázat beadásának a határidejét - közölte az Önkéntes Központ Alapítvány és a tavalyi vállalati nyertes Coca-Cola HBC Magyarország Kft. Az alapítvány tapasztalatai szerint folyamatosan nő hazánkban az önkéntesség elismertsége, az önkéntesek száma. A díj célja az önkéntesek által végzett tevékenységek elismerése, elismertetése és ezáltal minél szélesebb körben való elterjedése.

Az idén lesz a Facebookon egy közönségszavazás, és a díjra öt kategóriában lehet pályázni: elismerést adnak át az év önkéntesének, díjazzák a legjobb önkéntes programot az állami, az egyházi és a magánszférában. Emellett kiválasztják ,,Az Év Hírvivőjét" a sajtó képviselői közül, illetve kiválasztják 2012 példaértékű közösségi kezdeményezését is (ez utóbbira baráti társaságok, ifjúsági vagy nyugdíjas klubok stb. pályázhatnak).

Mint arról már írtunk: a vállalatoknak egy másik pályázatot is kínálnak, október 15-ig lehet pályázni a CSR Hungary Díjra. A legkiemelkedőbb felelős és fenntartható kezdeményezéseket, termékeket, szolgáltatásokat, projekteket értékelik. Három kategóriában lehet pályázni, és nagyvállalatok, állami cégek valamint kkv-k jelentkezését is várják.