Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az álláskeresés egy főállású munka – mondják sokan, és valóban az, amennyiben álláskeresésen nem azt értjük, hogy ugyanazt az önéletrajzot küldözgetjük ki több száz helyre, sikertelenül.

Akár félbehagyott karrierünket szeretnénk újjáéleszteni, akár pályakezdőként keressük helyünket a munkaerőpiacon, mindenképpen érdemes több oldalról megközelíteni a témát, hiszen nagy eséllyel még a legfelkészültebbeknek is beletelik néhány hónapba, amíg a hozzájuk leginkább illő pozíciót megtalálják.

1. Frissítsük fel online portfóliónkat!

A közösségi oldalak mindennapjaink részét képezik, az álláskeresők bizonyos része azonban nem fordít elegendő figyelmet arra, hogy ezt az igencsak szem előtt lévő online „resumét” az álláskeresési céljaihoz igazítsa.

Főleg a szakmai közösségi oldalakra figyeljünk oda: mielőtt élesben benyújtanánk az önéletrajzot, nézzük át, hogy a közösségi oldalakon található információ megerősíti-e a pályázatunkban foglaltakat. Állítsuk be előző munkahelyeinket adatlapunkon és nézzük át posztjainkat alaposan: mi az, amit publikussá szeretnénk tenni és ezek milyen üzenetet sugallnak rólunk? Ha hosszabb karrier áll mögöttünk, szorítkozzunk az utóbbi 10 évre, az annál korábbi tapasztalatokat csak akkor tüntessük fel, ha mindenképpen relevánsak.

2. Építsünk kapcsolatokat, folyamatosan!

Ha azt gondoljuk, hogy a kapcsolatépítés csak azoknak való, akik karrierjük elején járnak, és még nem ismernek senkit az iparágban, akkor nagyot tévedünk. A kapcsolatépítés nem egy egyszeri dolog, hanem egy folyamat, amelyet karrierünk során végig érdemes folytatnunk. Csakúgy, mint a magánéletben, a szakmai életben is a jól informáltság garanciája, ha széles körű és sokoldalú, erős kapcsolatokkal rendelkezünk.

Amikor állásokra pályázunk, referenciát, illetve tanácsot adhatnak volt mentoraink, kollégáink, ügyfeleink. A lehetőségek tárháza szinte végtelen. A kapcsolatépítést ne tévesszük össze azzal, hogy egy konferencián jól elbeszélgettünk valakivel. A kapcsolat ápolása legalább olyan fontos, mint maga a megismerkedés. Hogyan tarthatjuk életben kapcsolati hálónkat?

- Havonta-kéthavonta jelentkezzünk be egy-egy személyes üzenettel, ennek apropója lehet akár egy érdekes szakmai cikk vagy kutatás.

- Kérjük meg az illetőt, hogy mutasson be írásban valakinek, kössön össze egy-egy értékes kontakttal, aki az ő kapcsolati hálójához tartozik.

- Indítványozzunk találkozót vagy rövid telefonhívást, amikor szakmai véleményét, tanácsát kérjük egy-egy kérdésben és tartsuk magunkat a 10-15 perces beszélgetéshez.

3. Könnyítsük meg a segítségnyújtást!

Amikor valakitől ajánlást kérünk, hogy azt önéletrajzunkhoz csatolhassuk, vagy felkérjük, hogy álljon rendelkezésre, ha leendő munkaadónk meg fogja keresni, akkor minden esetben könnyítsük meg számára ezt. Írjunk le minden adatot magunkról, sőt, még az ajánlás sablon szövegét is, a lényeg, hogy az illetőnek már ne legyen vele dolga. Adjuk meg neki annak a cégnek az adatat is, ahonnan keresni fogják, illetve a megpályázott pozícióról is írjunk le mindent.

Az 5 legfontosabb lépés az álláskeresés során

4. Dolgozzuk ki a bemutatkozó „beszédet”!

Mit mondanánk, ha egy liftbe beszállva hirtelen ott állna előttünk álmaink cégének HR főnöke? Hogyan foglalnánk össze, kik vagyunk, és mit tudunk? Ezt a képzeletbeli szituációt angolul „elevator pitch” néven emlegetik, vagyis „lift beszédként”, ami arra utal, hogy egy hirtelen helyzetben hogyan tudjuk „eladni” készségeinket egy olyan embernek, akivel korábban nem találkoztunk.

Egy jó bemutatkozást érdemes alaposan begyakorolni, és leírni, mert nem is olyan könnyű, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Tegyük fel magunknak a kérdést: milyen üzenetet szeretnék átadni az illetőnek magamról, amire emlékezni fog? Ha megvan, építsük e köré a bemutatkozó beszédet, mely ne legyen hosszabb 30 másodpercnél.

5. Törődjünk magunkkal!

Álláskeresés közben lehet, hogy felesleges luxusnak tűnik a moziba járás, a barátokkal való találkozás, az edzés vagy az utazás, mégis ezek az otthon négy falán kívüli társas események segítenek a leginkább, hogy saját magunkat ne szakmai eredményeinkkel azonosítsuk. Az álláskeresőkre leselkedő legnagyobb veszély az önbizalomhiány, ezt előzhetjük meg azzal, ha kimozdulunk és tudatosítjuk magunkban, hogy a munka – legyen bármilyen fontos –, mégis csupán egy abból a sok dologból, mely életünket jellemzi és színessé teszi.

Ha az év eleje munka nélkül ért minket, akkor ne aggódjunk, folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.

 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala