A diákmunka keresésébe minél előbb kezdjünk bele, sok cég már tavasszal elkezdte a válogatást. Minél korábban észbe kapunk, annál nagyobb esélyünk lesz rá, hogy az elképzeléseinknek megfelelő állást találunk.

Íme 5 gyakori diákmunka-lehetőség!

enlightened Fizikai munka

Mint arról korábban írtunk: az idényjellegű, képzettséget nem igénylő munkák általában azoknak ajánlottak, akik jó fizikai és állóképességgel rendelkeznek, és hajlandóak keményen dolgozni egy monoton munkakörben pár hétig. Ez lehet mezőgazdasági, konyhai vagy akár operátori munka is. Ebben az esetben általában egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgoznak a fiatalok. Ilyen fizikai munkák közül válogathatnak az érdeklődők!

enlightened Irodai munka

Az adminisztrációs munka kiváló alkalom lehet arra, hogy az önéletrajzban bizonyítsuk IT készségeinket, tapasztalatot szerezzünk általános szervezési és telefonos kommunikációs területen. Az irodai diákunkák itt találhatók!

enlightened Szolgáltatások

Eladó, recepciós, vevőszolgálati munkatárs vagy hostess, de akár gokartpálya-üzemeltető és étterem-tesztelő is lehet diák. Call centerekbe, telefonos ügyfélszolgálatra is keresnek fiatalokat. 

Az 5 legérdekesebb diákmunka

enlightened Gyakornoki munka

Adódhat olyan lehetőség is, amely szorosan kapcsolódik a tanulmányokhoz. Ebben az esetben akár még a kötelező szakmai gyakorlatot is letudhatja nyári munkaként a diák. Fizetést is kaphat, illetve - ha szerencséje van, illetve elégedettek vele a cégnél - az iskola befejezése után állást is kaphat. Az önéletrajzban is nagyon jól mutat, ha valaki egy világcég HR vagy géptervezési osztályán dolgozott. A szakmai gyakornoki lehetőségek itt találhatók!

enlightened Iskolaszövetkezeten keresztül

Az iskolaszövetkezeteken keresztül létesített munkaviszony esetében a munkaszerződést az aktív nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező diák az iskolaszövetkezettel köti meg, a munkáltató és az iskolaszövetkezet pedig polgári jogi szerződést köt. Íme néhány tipp, hogy mire vigyázzanak a munkát vállaló diákok!

A Profession.hu-n ilyen diákmunkákat kínálnak.

16 év alatt csak szülői engedéllyel lehet

Hagyományos munkaszerződés esetén a munkaviszony létesítésének feltétele a betöltött 16. életév, kiskorúak esetén szülői hozzájárulás is. Iskolai szünet alatt azonban már 15 éves nappali tagozatos diákok is foglalkoztathatók. A hagyományos munkaszerződés esetében az alapbérnek el kell érnie a minimálbér összegét, amely a havi béres foglalkoztatás esetén 101 500 forint, óradíjas foglalkoztatásnál 584 forint óránként.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Munkaviszony esetében ki lehet használni azt a lehetőséget, hogy pályakezdőknél a munkáltatónak bruttó 100 ezer forintig 180 biztosítási napig nem kell megfizetnie a 28,5 százalékos adóterhet. Emellett egészen 25 éves korig a munkaviszony hosszától függetlenül a munkáltatói adóteher felét szintén elengedi a szabályozás - közölte a BDO Magyarország gazdasági tanácsadó cég az távirati irodával.

Gyakori hiba a késői bejelentés. Ezt a foglalkoztatónak előre, de legkésőbb a tényleges foglalkoztatás megkezdéséig meg kell tennie. A munkáltatók emellett hajlamosak elfelejteni, hogy munkaviszonyban a diákok is jogosultak az éves szabadság időarányos részére, sőt a fiatal munkavállalók pótszabadságra is. - hangsúlyozta Máriás Attila, a cég HR-üzletágának vezető munkaügyi tanácsadó partnere.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: diákmunka, fiatal, gyakornok, nyári munka, iskolaszövetkezet