Kommunikációnk 93 százalékban non-verbális, ez azt jelenti, hogy testbeszédünk, arckifejezésünk és más, nem verbális viselkedésünk fontosabb lehet az üzenet szempontjából, mint szóbeli megnyilvánulásaink. Ennek ellenére a testbeszédre sokan alig szentelnek figyelmet és sok nő nincs tisztában azzal, mennyire hátravetheti a munkájában a saját testbeszéde - fejtette ki a Forbes magazin számára Vanessa Van Edwards viselkedéskutató.

A szakértő a lapnak beszámolt egy esetről, melynek során egy kiválóan iskolázott, kimagasló eladási adatokat elért és nagyszerű referenciákkal rendelkező hölgy kereste fel azzal a problémával, hogy minden erőfeszítése ellenére sem képes előrelépni a vállalati ranglétrán.

"Találkozásunk első néhány másodpercében világossá vált számomra, hogy mi tartja vissza őt a sikerektől: testbeszéde bátortalan, gyenge és rendezetlen volt. Ez szöges ellentétben állt azzal a csendes magabiztossággal és intelligenciával, amely egyébként jellemezte" - számolt be Vanessa Van Edwards.

"Megtanítottam néhány alapelvre az alábbiak közül, és amint ezeket alkalmazni kezdte, több felső vezetői vállalati összejövetelre is meghívást kapott, majd felkérték, hogy képviselje ő a vállalatot egy nagy konferencián. Végül eljött a várva várt előléptetés ideje is: felajánlották neki, hogy legyen a vezetője egy divízió felállításának az újonnan nyílt irodák egyikében" - mesélte a viselkedéskutató.

Íme a szakértő által főleg nők számára ajánlott testbeszéd technikák:

1. Foglaljunk el több helyet

A bátortalan nők sok esetben akaratlanul is arra törekszenek, hogy a lehető legkevesebb helyet foglalják el. Karjukat szorosan az oldaluk mellett tartják, lábukat pedig a szék alá húzzák. Pedig ha magabiztosságot szeretnénk mutatni, jobb, ha két lábfejünket nem zárjuk össze, hanem megtartjuk közte a távolságot. Ülő helyzetben pedig törekedjünk arra, hogy a szék támláján dőljünk hátra, karunkat pedig pihentessük a karfán.

2. Toronyszerű kéztartás

A toronyszerű kéztartás a magabiztosság általánosan elismert szimbóluma. Alkalmazása során két kezünk újbegyeit egymással szembe fordítjuk és összeérintjük, ezáltal "tornyot" formálva. Használhatjuk üzleti tárgyalás közben az asztalon, vagy beszéd közben, amikor hangsúlyozni szeretnénk a mondanivalónkat.

3. Egyenes lábtartás

Tudatunkkal automatikusan figyelmet fordítunk a velünk szemben álló vagy ülő személy lábfejére, mely jellemzően mindig abba az irányba mutat, amerre az illető "menni" szeretne. Egy kapcsolatépítő rendezvényen például előfordulhat, hogy az illető még beszélget, de egyik vagy mindkét lábát már kifelé fordítja, az ajtó irányába, ezzel is jelezve, hogy távozásra készül. Ha tehát egy interjú során elkötelezettségünket szeretnénk hangsúlyozni, figyeljünk rá, hogy lábfejünkkel és mellkasunkkal minden esetben az interjúztató irányába forduljunk.

4. Tükrözés

Ha valakivel egy hullámhosszon vagyunk, önkéntelenül is felvesszük az illető testtartását és utánozzuk a mozdulatait. Ezt a szabályt előnyünkre fordíthatjuk, ha szeretnénk megnyerni a másik bizalmát. Óvatosan utánozzuk az általa felvett testtartást vagy beszédtempót. Ezeket az apró jeleket az agy a "barátságos" nem pedig az "ellenséges" kategóriába sorolja majd.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Laza kartartás

Amikor mellkasunkon összefonjuk karunkat, ösztönösen létfontosságú szerveinket védjük általa, ez természetes védekező állásnak tekinthető. Ha nyugodtak és nyitottak szeretnénk maradni egy megbeszélés alkalmával, tartsuk karunkat lazán magunk mellett. Ha azt látjuk, hogy tárgyalópartnerünk összefonja karját, adjunk a kezébe papírt, tollat vagy kávét. Tapasztalni fogjuk, hogy amint kikerül a védekező pozícióból sokkal nyitottabbá és befogadóbbá válik.

6. Lazító mozdulatok

A kulcscsontjaink közti mélyedés egy olyan pont, amelyet gyengén megmasszírozva csökkenthetjük idegességünket és megnyugtathatjuk magunkat egy stresszes szituációban. Nyakszirtünk masszírozása ugyanilyen hatással lehet, lassítja a szívverést és stresszoldó.

A szakértő javaslata alapján a fenti alapelveket körültekintően alkalmazzuk, mert a testbeszéd egy művészet, és a hamis vagy erőltetett testbeszédet rendkívül gyorsan felismerik az emberek.

Szemlézte: Fogas Krisztina

Címkék: karrier, munkahely