A 25 ország részvételével 41 különböző szakmában zajló EuroSkills 2014 versenyen az informatikusok a magyar küldöttség legjobb teljesítményét nyújtották, így a "nemzet legjobbja" kitüntetést is ők kapták az október 2-4. között Franciaországban lezajlott versenyen.

Az EuroSkills a legrangosabb európai szakmai verseny, amit minden második évben rendeznek meg. Magyarország májusban nyerte el a 2018-as bajnokság rendezési jogát, az idei seregszemle a franciaországi Lille-ben zajlott, több mint 450 versenyző részvételével.

Mint arról már beszámoltunk: a magyar küldöttség 15 szakmában képviseltette magát, és végül 4 arany, 2 ezüst és 5 bronzéremmel térhetett haza. A nemzetek rangsorában ez a nagyon előkelő 6. helyet eredményezte. A csapat tagjait idén is elkísérte a versenyre Czomba Sándor munkaerő-piaci és képzési államtitkár és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Az informatikusok sikere

A három magyar informatikus még a debreceni Mechwart Szakközépiskola diákjaként határozta el, hogy indulnak a HTTP Alapítvány által szervezett, az IT Services Hungary, a Cisco Magyarország, a Microsoft Magyarország, a Profession.hu, a T-Systems Magyarország, a Lufthansa Systems és az SRV Monitoring által támogatott magyarországi válogatón.

Aranyérmet nyertek a magyar informatikusok
A dobogó tetején a magyar csapat. (Fotó: HTTP Alapítván)

Bora László, Pető Roland és Varga Ákos, akik a hálózati informatikával a Cisco Hálózati Akadémia keretében ismerkedtek meg, közel másfél éves intenzív felkészítés után mérték össze tudásukat és felkészültségüket Európa legjobbjaival. A háromnapos verseny során egy összetett informatikai hálózat felépítése és beállítása volt a feladat, de a zsűri a rendszer biztonsági beállításait is részletesen tesztelte. A magyar fiúk mindhárom napon a legmagasabb pontot érték el a mezőnyben, így teljesen megérdemelten állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára.

A magyar csapat felkészítését vezető és a zsűri tagjaként a helyszínen is közreműködő Sisák Zoltán kiemelte, hogy László, Roland és Ákos elképesztő mennyiségű munkát végzett a felkészítés során, ami végül meghozta a gyümölcsét. "A verseny során nyújtott teljesítményük alapján kétség sem fért hozzá, hogy jelenleg ez a három fiatalember Európa legjobbja" - tette hozzá a HTTP Alapítvány vezetője.

A Profession.hu-n ilyen informatikai állásokat találhatunk!

"A magyar IT-szakemberek kinevelését, felfedezését célzó programok hátterében mindig ott áll az IT Services Hungary is. Ez nem véletlen. Biztosítanunk kell a cégen belüli utánpótlást - méghozzá a legjobbak közül! Ezért működünk együtt több magyar egyetemmel és ezért támogattuk ezt a versenyt is. Az IT Services Hungarynek és a fiatal tehetségeknek tehát kölcsönösen szüksége van egymásra: nekik az induláshoz, nekünk a folytatáshoz, a versenyelőnyünk megőrzéséhez..." - mondta Bőthe Csaba, az IT Services Hungary ügyvezető igazgatója.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A magyarországi válogatóverseny és a felkészülés további támogatói voltak a NetAcademia, a 3in1 Hosting, az Alföld Szakképző, a Samsung Electronics és a Modern Iskola.

Az EuroSkills versenyt jegyző WorldSkills Europe szervezetben Magyarországot hivatalosan képviselő szervezet, valamint a SkillsHungary válogatóverseny, továbbá a versenyfelkészítés központi szervezője a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: informatika, IT, szakképzés, verseny, EuroSkills, aranyérem