Péntek délután mentálisan "kikapcsolnak" a munkavállalók, 10-ből 6-an úgy vélik: megérdemlik a laza pénteket, ugyanis a hét többi napján jóval többet dolgoztak, mint amennyi a szerződésükben szerepel. A válaszadó 2000 irodai alkalmazott csaknem fele észrevette azt is, hogy a főnök a hét utolsó munkanapján sokkal engedékenyebb - írja a Daily Mail.

A munkanap délután 5-ig tart, ám a dolgozók fejében a munkahét már korábban, pénteken fél 3 után nem sokkal (14:39-kor) befejeződik - derül ki a British Airways kutatásából. Az átlag munkavállaló legalább három fontos dolgot hétfőre halaszt. A válaszadók nagy része elismerte, az apróbb feladatokat gyorsan megoldja pénteken, és 13:32-től fokozatosan elkezdenek lassabb fokozatba kapcsolni a munkában.

A "péntek érzés" valóban létezik

A felmérés azt is megerősítette, hogy a "péntek érzés" létezik. Észrevehetően jobb a hangulat ezen a napon a munkahelyen, és a dolgozók 47 százaléka szerint a főnök sokkal lazább, megengedőbb a hét utolsó munkanapján.

Amikor senki sem akar dolgozni

Frank Bond munkapszichológus a lapnak elmondta: "A legtöbb ember többet dolgozik, mint amire szerződött a céghez, épp ezért nem meglepő, hogy hajlamosak arra, hogy lelassítsanak péntek délután. Persze nem ideális, hogy nem lehet fontos megbeszéléseket a hét végére időzíteni, ám a legtöbb esetben a találkozók várhatnak hétfőig. Rengeteg kutatás mutatja, hogy a munkavállalók hatékonyabbak, motiváltabbak és egészségesebbek, ha ők maguk tervezhetik meg a munkaidejüket és ütemezhetik a feladataikat."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mivel telik a munkaidő?

A válaszadók negyede pénteken egyszerűen nem vesz tudomást az e-mailekről, 28 százalékuknak súlyosan szelektív a hallása, amikor csörög a telefon - nem veszik fel, vagy egyenesen hangpostára irányítják a hívót. 10-ből 3-an néha hamarabb elmennek pénteken a munkahelyről.

A munkavállalók péntek délután gyakran lógnak a Facebookon, megszervezik a hétvégét, illetve a banki ügyeiket intézik az interneten keresztül, online vásárolgatnak, e-maileznek, csevegnek a barátaikkal és a családtagokkal, vagy például lefoglalják a szállást a nyaralásra.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, munkaidő, hétvége, péntek