Nézegeti az álláshirdetéseket, de nem talál megfelelőt? Már számtalan önéletrajzot elküldött, de még mindig nincsen állása? Úgy érzi, hogy lehetetlen, hogy csak ennyi állás van a munkaerőpiacon? Igaza van! Vannak olyan állások, amelyeket soha nem hirdetnek meg, az álláskeresőnek kell ezeket megtalálnia! Hogyan? Ebben próbál segíteni Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója.

A vállalatok és vállalkozások a felmerülő állásaikat nem minden esetben hirdetik meg. Különböző számok és százalékok keringenek ezzel kapcsolatban, hogy az állások mekkora hányadát nem hirdetik meg. Herczku Monika nem bocsátkozik találgatásokba, de szerinte 50 százaléknál is több a meg nem hirdetett állások száma. Úgy véli: érdemes keresni, utánajárni és érdeklődni, mert reális esélye van arra, hogy a "rejtett álláspiacon" fogja megtalálni az álláskereső a számára megfelelő állást.

Hogyan kereshetjük meg a "rejtett munkaerőpiac" állásait?

Ha valaki úgy dönt, hogy feltérképezi a "rejtett álláspiaci" lehetőségeket is, akkor érdemes arra is felkészülnie, hogy nagyobb erőfeszítéseket kell tennie, több energiájába és hosszabb időbe telhet, amíg megtalálja. Itt nem elég a hirdetéseket naponta átnézni, hanem a megfelelő embereket kell megtalálni, valamint velük a megfelelő kapcsolatot kell kiépíteni, ami szintén időbe telik.

1. Keressük meg a céget közvetlenül

A legtöbb cégnek van honlapja, ezen pedig van "karrier" rovat, ahol meghirdetik a megüresedő állásokat.

Általában ide önéletrajz akkor is feltölthető, ha éppen nem keresnek senkit. Érdemes feltölteni a szakmai önéletrajzot, mert ha valaki már szerepel a cég adatbázisában, akkor egy lépéssel beljebb van. A keresés megkezdése előtt általában megnézik az adatbázist is, és lehet, hogy az álláskeresőnek szerencséje lesz, behívhatják egy interjúra.

Persze mielőtt nekikezdünk a keresésének, írjunk egy listát, hogy milyen cégeknél és milyen pozícióban dolgoznánk szívesen, így célirányosabban tudunk keresni. Érdemes még feliratozni a cég hírlevelére is, úgy automatikusan azonnal értesülhetünk, ha a cég toborzásba kezd.

2. Szóljunk az ismerőseinknek

A megjelent álláshirdetések figyelemmel kísérése mellett ez a legelterjedtebb módja az álláskeresésének. Rengeteg cég nem hirdeti a megüresedő állásokat vagy az új lehetőségeket, hanem az ott dolgozóknak szólnak, hogy "ha tudtok valakit, aki ért a könyveléshez" vagy "kellene egy jó beszerző" vagy egy "megbízható asszisztensre van szükségünk azonnal".

A cég is jól jár, mert az ott dolgozók nyilván olyan embert ajánlanak, aki valóban megbízható, akivel nem vallanak szégyent, jól jár a munkavállaló, ha hoz egy új embert, aki beválik, mert szerez egy "jó pontot" a főnökénél. Nem ismeretlen az sem, hogy annak, aki ajánlotta az új munkaerőt, a próbaidő letelte után, ha az illető beválik, félhavi vagy egyhavi jutalmat adnak.

És persze jól jár az új ember is, aki így munkához jut. Ez egy mindenkinek előnyös megoldási mód.

3. Szélesítsük, erősítsük a szakmai kapcsolatokat

Alakítsunk ki egy olyan szakmai kapcsolatrendszert, amelynek tagjai tisztában vannak a képességeinkkel, munkához való hozzáállásunkkal, szívesen dolgoznának velünk és szívesen ajánlanának is valahová.

A kapcsolatépítésnek ezt a részét már az álláskeresés előtt el kell kezdeni, azaz fel kell építeni a jól működő hálót, mert egyszerre az álláskeresésre és a kapcsolatrendszer kiépítésére koncentrálni szinte lehetetlen. Fontos, hogy ápoljuk a kapcsolatokat, és ne csak akkor jelentkezzünk, ha segítségre van szükségünk, mert senki sem szívesen veszi fel a telefont, ha csak akkor keresik, ha már ég a ház.

A LinkedIn kiváló forrás lehet arra, hogy felvegyük a kapcsolatot a szakterületünkről ismert emberekkel, akikkel korábban együtt dolgoztunk vagy éppen az ügyfeleink, beszállítóink voltak. Rengeteg fejvadász, toborzó vagy resource szakember is jelen van ezeken az oldalakon, velük is felvehetjük a kapcsolatot.

Persze ehhez első lépésben aktualizálni kell a szakmai profilt. Csatlakozhatunk szakmai csoportokhoz és közösségekhez is, ezekben aktuális kérdéseket vitatnak meg, és ha ezekhez valaki hozzászól vagy egy új témát kezdeményez, akkor többen is megismerik a nevét.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Új állások is megjelennek ezeken a fórumokon. Ha az álláskereső egy konkrét céghez szeretne menni dolgozni, akkor az adott cégtől is kereshet ismerősöket és őket közvetlenül is megkérdezheti, hogy van-e üresedés vagy van-e javaslatuk, hogy kit keressen meg a cégen belül.

Járjunk el szakmai rendezvényekre, ott szóljunk hozzá a kérdésekhez, kezdeményezzünk beszélgetést. A karrier-tanácsadó tisztában van vele, hogy ez nem könnyű, de nagyon eredményes tud lenni. Ha látják, hogy valaki hozzáértő, lényeglátó, problémamegoldó típus, akkor könnyebben megjegyzik a nevét. Fontos, hogy névjegyet mindig vigyünk a rendezvényekre.

4. Legyünk proaktívak!

Próbálkozhatunk olyan megoldással is, amelyhez kell némi bátorság és egy adag szerencse is, de "aki mer, az nyer" felkiáltással a következőt tehetjük: ha az általunk kiszemelt cégnél nincsen üresedés, akkor szívós munkával kinyomozhatjuk, hogy ki vezeti azt a részleget, ahová szeretnénk bekerülni. Küldhetünk egy szakmai önéletrajzot, és megpróbálhatjuk telefonon felhívni. Ha sikerül kapcsolatba lépni vele, elmondhatjuk, hogy szeretnénk az adott cégnél dolgozni, milyen kompetenciáink vannak. Ha szerencsénk van, akkor a következő keresésénél felmerül a nevünk.

Herczku Monika szerint az ilyen típusú megkereséstől sokan ódzkodnak, biztos, hogy kockázatos, de ha valaki érez magában elég erőt, akkor érdemes megpróbálni. Bár előzőleg mindenképpen alaposan tájékozódni kell az adott cégről, hogy jobban tudjunk érvelni arról, hogy miért is szeretnénk náluk dolgozni.

Címkék: munkanélküliség, álláskeresés