Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A magyarok nyelvtanulási szokásai és hajlandósága is fejlődőben vannak – derül ki a WISE Business English Solutions friss, közel 500 fős kutatásából. A nyelvet már tanulók körében végzett felmérés szerint a megkérdezettek 72 százaléka kettő vagy több idegen nyelven is beszél, 84 százalék szerint hasznos, sőt ma már elengedhetetlen nyelveket beszélni.

Sokszor éri a magyar embert az a vád, hogy nem fordít kellő figyelmet nyelvtudása fejlesztésére. A kutatás erre vonatkozó válaszai teljes mértékben ellentmondanak ennek. A megkérdezettek 96 százaléka tervezi ugyanis nyelvtudása további fejlesztését. Igaz, megoszlanak a válaszok a módszereket illetően.

A megkérdezettek 31 százaléka hetente többször is szeretne órákat venni, és még arra is szánna időt, hogy otthon fejlessze nyelvtudását. Ám a nyelvstúdiók számára nem túl jó hír az, hogy 72 százalék az erre vonatkozó kiadásait havi szinten 12 ezer forint alatt tartaná, amiből az intenzív tanulás nem mindig jönne ki.

Ezek a legkeresettebb nyelvek a munkaerőpiacon:

- Angol

- Német

- Francia

- Olasz

- Spanyol

- Holland

- Szlovák

- Cseh

- Lengyel

- Orosz

- Portugál

- Norvég

- Svéd

- Finn

- Román

- Dán

Közel 150 olyan állást kínálnak, amelynél kötelező a magyar nyelv ismerete.

Előnyt jelent a "különlegesebb” nyelvek ismerete, mint például az arab, a török, a héber, a görög, a kínai, a japán, a horvát, a szerb, a szlovén vagy a bolgár.

Állások azoknak, akik nem csak magyarul tudnak

Mit dolgozhatnak az idegen nyelvet beszélők?

- tolmács

- fordító

- szolgáltató központ munkatársa

- nyelvtanár

- asszisztens

- ügyfélszolgálat

- külkereskedelem

- külföldi munkák

Fontos azonban, hogy nem csak ezeken a területeken előny a nyelvtudás, a Profession.hu-n hirdetett állások több mint felénél megkövetelnek valamilyen szintű nyelvismeretet!

Elégedetlenek vagyunk a nyelvoktatással

A kutatás során megkérdezettek közül szinte mindenki beszél angolul, ezt a német követi. A francia és a spanyol kissé lemaradva, de szintén népszerű.

Míg a válaszadók 87 százaléka közoktatási tanulmányainak köszöni nyelvtudását, ezen órák hasznosságát csupán 5 százalék értékeli pozitívan. Ezzel szemben közel 30 százalék a magánórák és a nyelvi kurzusok mellett tette le voksát. A klasszikus, iskolarendszerű tematika mentén haladó csoportos órák helyett a megkérdezettek 41 százaléka sokkal szívesebben választja az interaktív, kötetlen légkörű órákat.

"Régóta megfigyeltem, hogy népszerűbbek a beszélgetős estek, ahol a jó légkör, lazaság uralkodik, és az interaktív feladatok sokkal motiválóbbak a résztvevőknek. A legfőbb probléma továbbra is általában az, hogy még a jó nyelvtudással rendelkezők sem mernek beszélni. Ezeket a gátlásokat viszont nem lehet szigorú keretekkel vagy munkafüzeti példafeladatokkal oldani” - mondja Gyulai Éva, a WISE Business English Solutions ügyvezetője.

Lehetséges, hogy a klasszikus iránti lázadásunknak tudható be az is, hogy a válaszadók 48 százaléka volt már elégedetlen a nyelvtanfolyammal, amin részt vett, 61 százalékban az órák minőségét és a rossz tematikát jelölték meg elégedetlenségük okának.

A megkérdezettek 38 százalékának nincs nyelvvizsgája. Ez a hobbi nyelvtanulás erősödését jelzi, és meglehetősen magas arány, főleg annak tükrében, hogy mára már a jobb nevű felsőoktatási intézményekbe kerülésnek szinte alapfeltétele egy vagy több nyelvvizsga bizonyítvány megléte.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: nyelvtudás, idegen nyelv, álláskeresés, állásajánlat