Amikor az unokaöcsémet gyerekkorában megkérdezték, hogy "mi leszel, ha nagy leszel?", azonnal rávágta: "főnök". Az efféle karrier a mai kicsiknek - úgy tűnik - nem annyira vonzó, ugyanis a Profession.hu egy korábbi kutatásából kiderült: az óvodások közül szinte senki sem szeretne főnök lenni, mert sok felelősséggel jár, és mert a főnököket senki sem szereti - mondták.

Kiből lesz jó vezető?

A jó vezető ismeri önmagát, belső összhangban van saját magával. Fontos azonban a külső összhang is: eredeti marad, de képes alkalmazkodni. A vezetői készségek egy része - például a stratégiaalkotás - könnyen megtanulható, jóval nehezebb viszont a reflexióra való képesség elsajátítása. A vezetőket nemcsak hagyományos oktatással, hanem tréningekkel vagy coach segítségével is lehet fejleszteni. A jó kommunikációs készség is elengedhetetlen.

Egy extrovertált személyiségű embernek általában könnyebb a dolga, az ilyen típusú vezetők nyíltabbak, könnyebben teremtenek kapcsolatokat. Egy introvertált (zárkózottabb) embernek viszont ezt meg kell tanulnia.

Állások annak, aki főnök szeretne lenni

Ilyen igazgatói munkákat kínálnak

enlightened A Profession.hu-n ilyen álláshirdetést találunk az "igazgató" kulcsszóra. Részletek >>>

enlightened Pénzügyi, gazdasági, HR-, logisztikai, minőségügyi, kereskedelmi, informatikai  és értékesítési igazgatói munkákat is találhatunk, de gyárvezetői pozíciót is hirdetnek.

enlightened Osztályvezető lenne a közszférában? Ilyen állásokat is találhat!  

enlightened Egyetemi végzettséggel és angol nyelvtudással rendelkező jelentkezőket várnak szinte az összes pozícióra.

enlightened Budapesten van a legtöbb állás. Részletek >>>

enlightened Egy kereskedelmi igazgató akár bruttó 600 ezer forintot is kereshet. Részletek >>>

enlightened Külföldi igazgatói pozíciót is hirdetnek. Részletek >>>

enlightened Cégvezetőknek, ügyvezetőknek is kínálnak állásokat. Részletek >>>

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Vezetői stílusok

Sokféle vezetői stílus van, a demokratikus főnök delegál, bevonja a dolgozókat a döntésbe, laza az ellenőrzés. A döntéshozás lassabb folyamat, ám az eredmény, a munka minősége magas.

Ezzel szemben az autokrata vezető parancsokat osztogat, ő maga dönt mindenről, személyesen irányít, ellenőriz. A döntéshozás gyors, ám nem mindig jó minőségű. Ahhoz, hogy kiemelkedően működjön egy ilyen vezetésű cég, a vezetőnek zseninek kell lennie. Ez utóbbi kategóriába tartozott Steve Jobs.

A laissez faire elnevezésű vezetési stílus a legszabadabb a beosztottak szempontjából, ugyanis a vezető - miután kiosztotta a feladatokat - nem szól bele a folyamatokba, nem ellenőriz. A bizonytalanság azonban az ilyen típusú szervezetben "megölheti" a kreativitást, hiszen nem tudják az emberek, hogy jó-e, amit csinálnak.

A konzultatív vezetési mód esetén a cég első embere meghallgatja a munkatársait, mindent megbeszél, és ennek fényében végül ő dönt.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, vezető, főnök, állásajánlat