Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A dél-balatoni kereskedelmi és vendéglátó vállalkozásoknak a szeszélyes időjárás és a krónikus munkaerőhiány okozta a legfőbb gondot az idei nyári szezonban, forgalmuk a parti sávban átlagosan 15-30 százalékkal, a parttól távolabb 5 százalékkal csökkent tavalyhoz képest - hangzott el egy szezonértékelő fórumon Balatonszárszón, amelyet a KISOSZ (Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége ) tagszervezete, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete rendezett.

Tavaly év végén 1645 kiskereskedelmi üzlet és 1454 vendéglátóhely működött - ismertette Kertész Rezső, az érdekképviselet társelnöke. Az utóbbi években a számuk csökkent: az üzleteké 9 százalékkal, a vendéglátóhelyeké 2,5-3,5 százalékkal.

A szakképzett munkaerő elvándorlása össztársadalmi probléma, amelynek megoldásához szükség van állami szerepvállalásra – hívta fel a figyelmet. Beszélt arról is, hogy a vendéglátósok nagyon várják az őket érintő, jövő évtől ígért áfacsökkentést. A KISOSZ a vállalkozók talpon maradása és versenyképességének megőrzése érdekében évek óta szorgalmazza a vállalkozói járulékterhek csökkentését is - mikro-vállalkozások esetében legalább 8-10 százalékos mértékben -, különösen a munkabérre rakodó terheknél.

A BALATON-PARTI TELEPÜLÉSEK ÖSSZES ÁLLÁSAJÁNLATÁT ITT TALÁLJUK!

A LEGTÖBB ÁLLÁS SZAKMUNKA ÉS FIZIKAI MUNKA, DE KERESKEDELMI ÁLLÁSOKAT IS KÍNÁLNAK.

Állások a Balatonnál

Az idei szezonban a szálláshelyeken tapasztalt turistaszám-növekedés alig érződött a mikro- illetve családi vállalkozásként működő vendéglátóhelyeken, és a kereskedőknél. Ezt azzal magyarázták, hogy alapvetően a gyengébb fizetőképességű belföldi vendégforgalom nőtt.

Tóth László, a szakmában eddig 44 évet eltöltő siófoki étteremüzemeltető arra hívta fel a figyelmet, hogy átalakulóban vannak a fogyasztói szokások is. Tapasztalatai szerint a fiataloknak már nincs igényük beülni egy étterembe, sokan, főként a magyarok, félkész, konyhakész termékeket vásárolva a nyaralójukban grilleznek. Meg kellett változtatni az étterem kínálatát is, mert a házias ételekre, magyar ízekre alig van már igény. Makkos Péter fonyódi étteremtulajdonos egyenesen úgy látja, a hagyományos éttermeknek 20 éven belül át kell alakulniuk gyorséttermekké.

Az állandósult munkaerőhiány miatt kiszolgáltatottakká váltak a munkavállalóknak a vállalkozások. Az alkalmazottak szakképzettségével, gyakorlatiasságával és teherbírásával is folyamatosan gondok vannak – panaszolták a vállalkozók.

Íme a vendéglátós állások

- Országszerte rengeteg szakácsot, pincért, felszolgálót és pultost keresnek, illetve konyhai kisegítőket, mosogatókat is toboroznak.

- Séfek és étteremvezetők ilyen munkát találhatnak.

- Éttermi állásokat is találhatunk, a hotelek és a szállodák ilyen munkalehetőségeket kínálnak.

- Az utazásszervezői munkák itt találhatók, az utazási irodák ajánlatait pedig itt böngészhetjük.

- Vezetői állásokat is kínálnak a munkaadók, ám diákmunkások jelentkezését is várják. Gyakornoki pozíciót ITT találunk!  

- Részmunkaidős pozíciók is vannak.

- Külföldi éttermi állásokat, illetve szállodai munkákat ITT és ITT találhatunk.

- Az összes turisztikai és vendéglátós állásokat ITT találjuk.

Jellemzően a 60-70 évesek és a tapasztalatlan fiatalok dolgoznak, a középkorú generáció Nyugat-Európába vándorolt - mondta el Szili József, aki Zamárdiban üzemeltet éttermet. Ez azért is probléma a vállalkozók szerint, mert eltűnt az a réteg, amelyiknek tovább lehet adni a vállalkozásokat.

Állások a Balatonnál

"Egyetemistaként minden nyaramat a Balatonnál töltöttem, egy büfében dolgoztam a parton. Ez persze nem nyaralást és bulizást jelentett, a munkaidő elég durva volt, reggel 10-től este 10-ig tartott. A szállásom és az étkezésem ingyenes volt, így a pénzt, amit megkerestem, félre tudtam tenni. A fizetés ugyan nem volt túl sok, de élveztem, hogy a magam ura vagyok. 4 éve még nagyon meg kellett harcolnom azért az állásért, most meg mindenhonnan azt hallom, hogy munkaerőhiány van. Nem is tudom, mi lehetne a megoldás, talán a magasabb fizetés. Viszont ezt biztos sokan nem tudják kigazdálkodni, emlékszem, amikor én ott dolgoztam, a tulaj akkor is mindig panaszkodott, hogy nem megy eléggé az üzlet” – mesélte a Profession.hu-nak Anna, aki ma már tanárként dolgozik.

Több vállalkozó jelezte, hogy nehéz pótolni a kivándorlókat romániai vagy ukrajnai alkalmazottakkal, részben azért, mert a piacképes szaktudással rendelkezők szintén továbbmennek Nyugatra, részben azért, mert túl lassú és bürokratikus az engedélyek beszerzése.

Egyes vendéglátóhelyeken a szakemberhiányt a választék kurtításával orvosolták, illetve a hiányzó személyzet miatt később vagy egyáltalán nem nyitottak ki.

A vasárnapi nyitva tartás tilalmának visszavonása több helyen okozott némi forgalomcsökkenést. A hatósági ellenőrzésekről kedvezőek a dél-balatoni kereskedők és vendéglátósok tapasztalatai, mivel a korábbiaknál több rugalmasságot és segítőkészséget tapasztaltak.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: Balaton, turizmus, vendéglátás, álláskeresés, munka, állásajánlat