Amikor valaki olyan élethelyzetbe kerül, hogy kénytelen új munkát keresni, sokszor nem is tudja, hogyan kezdjen bele. Íme 5 tipp, hogyan keressünk állást!

1. Segítség a munkakeresésben, tanácsadás

Álláskeresés lépésről lépésre Munkaügyi központ: az álláskeresés első lépéseként érdemes regisztrálunk a lakhelyünk szerint illetékes munkaügyi központnál. Ez - amellett, hogy állásajánlatokat is kaphatunk - a munkanélküli ellátás szempontjából is fontos, hiszen csak akkor folyósítják az álláskeresési járadékot, ha bekerülünk a rendszerbe.

Álláskeresés lépésről lépésre Munkaerő-közvetítők: ha valaki munkaerő-közvetítő céghez jelentkezik, akkor nem biztos, hogy azonnal állásajánlatot is kap. A jelentkező első körben bekerül egy adatbázisba. A közvetítő cégnek a munkaadó arra ad megbízást, hogy egy vagy több munkára keresse meg a tökéletes munkavállaló(ka)t. Az adatbázisból ekkor kikeresik azt a személyt, aki megfelel a munkaköri leírásnak, és a képességei és a képzettsége is olyan, amilyenre szükség van.

Álláskeresés lépésről lépésre Állásbörzék: egyes önkormányzatok, egyetemek, kamarák, művelődési házak is szerveznek állásbörzéket, általában tavasszal és ősszel. Az álláskeresők itt találkozhatnak a munkaadókkal, az azonban ritka, hogy egy állásbörzén valaki alá is írja a munkaadóval a munkaszerződést, de ha szimpatikusak voltunk neki, akkor behívhat állásinterjúra.

Álláskeresés lépésről lépésre Segítséget is kaphatunk: az álláskeresésre való felkészülésben segíthetnek egyes civilszervezetek, karrier irodák, a családsegítők vagy a munkaügyi központ álláskereső klubja. A szakemberek az önéletrajzírásban, az állásinterjúra való felkészülésben és a munkakeresésben is tanácsot adnak.

2. Álláskeresés az interneten

Álláskeresés lépésről lépésre Állásportálok: az állásportálokon találhatunk nagyon jó ajánlatokat. A nagyobb állásportálokon (mint például a Profession.hu) sok ezer ajánlat közül válogathatunk. Vannak szakmunkásoknak, betanított munkásoknak, de diplomás álláskeresőknek, illetve vezetőknek szóló munkák is. Az oldalt a részletes kereséssel testre szabhatjuk, azt is beállíthatjuk, hogy melyik városban dolgoznánk. A jelentkezés is egyszerű, e-mailben, vagy pedig a Profession saját rendszerén keresztül, a "Jelentkezem" gombra kattintva tehetjük meg.

Álláskeresés lépésről lépésre Hirdetési újságok: főleg az találhat érdekes álláshirdetéseket az apróhirdetési újságokban, aki fizikai munkát, szakmunkát keres. Persze diplomás dolgozókat is toboroznak ilyen módon, bár ők ezeken a felületeken kevesebb pozíciót találhatnak. Apróhirdetési újságokat olvasgathatunk az interneten is, és vannak nyomtatott lapok is (napilapok vagy hirdetési újságok). Nagyon figyeljünk azonban, mert néha lehúzós, átverős ajánlatokba is belefuthatunk - főként az ingyenesen feladható hirdetések között.

Álláskeresés lépésről lépésre Gyűjtőoldal: léteznek olyan honlapok is (például a Jobmonitor), ahol több állásportál és hirdetési újság ajánlatai közül válogathatnak az álláskeresők. Ez azért nagyon jó, mert egy helyen találjuk meg az összes hirdetést, nem kell egyszerre több honlap kínálatát böngésznünk.

Álláskeresés lépésről lépésre

Álláskeresés lépésről lépésre Keressük meg közvetlenül a cégeket! Ha tudjuk, hogy a szakmánkkal milyen típusú cégeknél helyezkedhetünk el, érdemes közvetlenül megkeresni ezeket a vállalkozásokat. Nézegessük a kiválasztott vállalatok internetes karrieroldalát, sokan már ott is feltüntetik az üres pozícióikat. Akkor se keseredjünk el, ha épp nem találunk megfelelő állást, ugyanis nem minden munkát hirdetnek meg. Küldjük el bátran a pályázatunkat ebben az esetben is!

3. Hogyan készítsem el az önéletrajzomat?

Ha már találtunk olyan állásajánlatot, amire benyújtanánk a jelentkezésünket, szükségünk van egy jó önéletrajzra is!

Álláskeresés lépésről lépésre Használjunk önéletrajz-készítő sablonokat, ileltve a Profession.hu-n egy kitűnő önéletrajz-készítő alkalmazást is találhatunk. Nagyon figyeljünk oda arra, hogy az önéletrajzunk hibátlan legyen: olvassuk át többször, sőt kérjünk meg valakit, hogy nézze át a helyesírást. Az is segíthet, ha kinyomtatjuk, és hangosan felolvassuk a szöveget. Ne legyen túl hosszú, de a túl kevés információ sem megfelelő. A tökéletes önéletrajz 1-2 oldalas, átlátható, szépen tördelt.

Álláskeresés lépésről lépésre Próbáljuk meg az adott álláshirdetésre szabni az önéletrajzunkat! Ha valaki eladói és adminisztrátori állásokat is keres, nem küldheti ugyanazt az önéletrajzot mindenhová: a kereskedelemben fontos például a kommunikáció, az adminsztrátori munkánál viszont a monotóniatűrés képessége. A tapasztalatok, készségek felsorolásakor arra az állásra kell koncentrálni, amelyre pályázunk.

Álláskeresés lépésről lépésre A fénykép legyen "üzleties"! Tilos a nyaraláskor, vagy egy családi eseményen készült képet csatolni az önéletrajzhoz. Öltözzünk fel szépen, mintha állásinterjúra mennénk, és kérjük meg egy barátunkat, hogy készítsen rólunk egy fényképet.

Álláskeresés lépésről lépésre Töltsük fel az önéletrajzunkat az állásportálokra, például a Profession.hu-ra. A cégek nagyon gyakran böngészik ezeket az adatbázisokat, és ha valakinek az anyaga megtetszik nekik, akkor azt megkeresik.

Álláskeresés lépésről lépésre Mindig legyen nálunk önéletrajz (nyomtatott formában, vagy digitálisan egy pendrive-on)! Járjunk nyitott szemmel, és ha valahol azt látjuk kiírva vagy azt halljuk valakitől, hogy munkatársat keres, akkor azonnal be is tudjuk adni a pályázatunkat.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Mi az a kísérőlevél (más néven motivációs levél)?

Valójában azt kell megfogalmaznunk, hogy miért jár jól a munkaadó, ha minket választ, és azt is kifejtheti az álláskereső, hogy ő miért szeretne az adott vállalkozásnál dolgozni.

A megfogalmazás legyen frappáns, logikus, ne használjunk tagadást és feltételes módot, mert az bizonytalanságot sugall. Nagyon figyeljünk a helyesírásra és a hivatalos levél formai követelményeinek betartására. Próbáljunk meg minden munkaadónak "személyre szóló" levelet írni, nyomozzuk ki annak a személynek a nevét, aki a toborzásért felelős. Említsük meg azt is, hogy hol találtuk az álláshirdetést.

Csak igazat írjuk magunkról, mert a későbbiek, például az állásinterjú során azonnal kiderül, ha füllentettünk. Léteznek kiváló kísérőlevél sablonok is, ezeket itt találja! Fontos azonban, hogy ezeket át kell írni, személyre kell szabni!

5. Használjuk a kapcsolatrendszerünket

A barátaink, ismerőseink is segíthetnek az álláskeresésben. Tudatosítsuk bennük, hogy épp munkát keresünk, de ne "támadjuk le" őket. A közösségi oldalak is nagyon hasznosak lehetnek ebben, a Facebook mellett a LinkedIn szakmai portál vagy a Munkatársaim.hu is.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, munkakeresés