Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Álláskeresőként a karácsony és a szilveszter közti időszak, abszolút holt időszaknak tűnhet, pedig valjában ilyenkor sem áll meg az élet. A két ünnep között sem tölti mindenki a nap 24 óráját a családdal, sok esetben a HR-esek ilyenkor is dolgoznak, sőt, a vállalatok jelentős részénél a két ünnep közötti időszak rendes munkával telik.

Felejtsük el a tévhiteket

Henrietta egy pénzügyi tanácsadó cég marketing területéről evezett a toborzás-kiválasztás világába és 12 év HR területen töltött idő után úgy tapasztalta, hogy a december az egyik legerősebb időszak az álláskeresés szempontjából.

„A köztudatban még úgy él, hogy a január és a február a legjobb időszak arra, hogy új állást találjunk, véleményem szerint azonban komoly lehetőségekről maradhat le az, aki az új évre vár azzal, hogy a pályázatát benyújtsa. Miért? A konkurencia jelentősen megnő január elseje után, ráadásul a szakembereknek a két ünnep közötti kicsit nyugalmasabb időszakban több ideje van arra, hogy átnézzenek egy-egy önéletrajzot. Magamon is tapasztaltam, hogy amint január első hetében elkezdenek ömleni a jelentkezések, már van úgy, hogy csupán egyetlen percet töltök egy CV elolvasásával, míg a két ünnep között részletesebben átnézem őket, és később is jobban emlékszem rájuk.”

Fordítsunk kiemelt figyelmet egy-egy jelentkezésre

„A másik ok, ami miatt szeretek az ünnepi időszakban jelentkezéseket kapni, az nem más, mint hogy ilyenkor tudom, hogy a jelöltek sem elhamarkodottan és rutinszerűen nyújtják be a pályázatot. Ilyenkor mindig olyanok jelentkeznek, akik valóban esélyesek lehetnek a pozícóra és az is ritkán fordul elő, hogy „konzerv szövegű”, mindenhová benyújtható „újrahasznosítható” önéletrajzot kapok.

Ez persze logikus is, hiszen sokan munka mellett keresnek új állást és csak hétköznap esténként, vagy hétvégenként csípnek le egy kis időt keresésre és jelentkezésre. Az ünnepek alatt benyújtott pályázatokon mindig érződik, hogy több időt szenteltek neki, és éppen ezért relevánsak” - meséli Henrietta.

A szakember arra is kitért, hogy az év negyedik negyedévében, mint minden sales vagy célorientált munkakörben, a HR-eseknek is el kell érni a kitűzött pénzügyi mutatókat és produkálni kell a megfelelő munkavállalói létszámot is. Az ünnepek alatt befutó jelentkezések ehhez elengedhetetlenek.

Álláskeresés két ünnep között: a legjobb tippek

Építsünk új kapcsolatokat

Henrietta szerint nem szabad lebecsülni azokat a kapcsolatépítő eseményeket sem, amelyekben az ünnepi időszak bővelkedik:

„Számtalanszor előfordult már, hogy egy jelentkezőnek egy családi eseményen hívták fel a figyelmét az álláshirdetésünkre. Javaslom, hogy legyünk nyitottak az év végi jótékonysági vagy egyéb iparági kapcsolatépítő rendezvényeken is és használjuk ki azt, hogy ilyenkor rendkívül sok, a szakmai berkekben jártas emberrel ismerkedhetünk meg. Ők olyan lehetőségekre hívhatják fel a figyelmünket, amelyekre egyébként nem biztos, hogy rábukkantunk volna. Mindig legyen nálunk névjegykártya és 1-2 nappal a rendezvény után levélben jelentkezzünk be az illetőnél. Ezzel megerősítjük, és élővé tesszük a kapcsolatot.”

Frissítsük az önéletrajzunkat

„Az ünnepi csendesebb időszak annak is kedvez, hogy elmélyedjünk és kicsit rendszerezzük gondolatainkat. Az év végi rohanásban nagy eséllyel nem volt időnk arra, hogy frissítsük önéletrajzunkat, most ezt tegyük meg. Mielőtt felvinnénk új készségeinket vagy szakmai tapasztalatainkat, fésüljük át a szöveget és töröljük ki az olyan töltelékszavakat, mint „csapatjátékos”, vagy „fizetés megállapodás szerint”. Az általánosságok helyett, ahol csak lehet, törekedjünk konkrétumokra, mint például: „5 fős csapatot vezettem egy hat hónapos projekt keretében, melynek eredményeként 15 százalákkal növeltem az értékesítési bevételt.”

Ne felejtkezzünk el a közösségi oldalakról

„Az önéletrajz frissítése mellett javaslom a közösségi oldalak átfésülését is. Ilyenkor talán több időnk van arra is, hogy tanulmányozzuk a beállítási opciókat, vagyis azt, hogy kivel mit osztunk meg, ki az, aki számára publikussá tesszük tartalmainkat.

Sokszor meglep, hogy amúgy felkészült és motivált jelöltek elfelejtik lekorlátozni a privát fotóikat, és azok láthatóvá válnak mindenki számára, aki az oldalukra téved. A közösségi média ma már nem csak szórakozási lehetőség, hanem komoly üzlet, a vállalatok külön pozíciókat hirdetnek meg a social media profiluk menedzselésére, így számomra elengedhetetlen, hogy a jelölt tisztában legyen legalább az alapokkal.

Sokan kérdezik, mit nézek meg először egy jelölt közösségi oldalán. Nem a fényképeket, hanem azoknak az oldalaknak a listáját, amiket az illető követ. Az ünnepekben nézzük át ilyen szempontból is közösségi profilunkat és kövessük a szakmánk legfontosabb döntéshozóit, hírportáljait és szakmai szervezeteit.”

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat és építsük be két ünnep közötti álláskeresési stratégiánkba. Közben folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.

       
 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala