Álláskeresés: hogyan éljük túl a kudarcot?

Az álláskeresés kétoldalú dolog, és sokban hasonlít a párválasztáshoz: vagy megtaláljuk a nekünk megfelelőt, vagy tovább kell keresnünk. Ám ahogy minden új ismeretségben és találkozásban, úgy egy újabb álláshirdetésben is benne van a lehetőség: talán ez lesz az igazi! Nem érdemes hát csüggedni és feladni a reményt, ha mégsem jön össze valami. Tovább kell lépnünk, és az eddigi tapasztalatainkból tanulva megsokszorozni erőnket.

"Nekem több mint 3 hónapba telt - osztja meg velünk Kata -, amíg megtaláltam ezt a munkát. Nagyon intenzíven kerestem, pályáztam minden lehetséges pozícióra. Sőt, újra és újra átírtam az önéletrajzomat, a motivációs levelemet, ahogy azt tanácsolják is a szakértők, és meg is lett az eredménye. Ezt a szuper projektmenedzseri állást 3 másik nagyon esélyes jelölttel szemben nyertem meg. Azt hiszem, nem sikerült volna, ha nem úgy állok hozzá - a sok korábbi elutasítás ellenére is -, hogy helló, itt vagyok, és én vagyok a legjobb!"

Álláskeresés: hogyan éljük túl a kudarcot?

Valóban igaza van interjúalanyunknak, és azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az álláskeresés egyfajta "játék". Néha nyerünk, néha veszítünk. Másrészt viszont a vereség nem feltétlenül hátrányos számunkra, bármilyen furán hangzik is elsőre. Ebből ugyanis sokat tanulhatunk és meríthetünk!

Megmutatjuk, hogyan és mit profitálhatunk abból, ha (egyelőre) nem minket választottak!

1. Tanulhatunk az adott helyzetből, ha kielemezzük és válaszokat találunk: ez miért nem volt az igazi számunkra! Ne csak a cég oldaláról nézzük, hanem a saját igényeinkhez mérten is.

2. Gyakorolhatjuk a jelentkezés és az állásinterjúra való felkészülés minden csínját-bínját.

3. A beszélgetések során sok új kérdéssel találkozhatunk, amire később már rutinosabban tudunk választ adni.

4. Próbálkozzunk tovább! Már van rutinunk, ütős önéletrajzunk és motivációs levelünk, és talán még egy lazább hozzáállásunk is a szokatlan és kevésbé szimpatikus helyzetekkel és kérdésekkel szemben.

5. Jelentkezzünk olyan újabb állásokra is, amelyeket annyira nem szeretnénk elnyerni! Miért? Mert egy ilyen helyzetben kevésbé leszünk stresszesek, görcsösek, viszont nagyon jól begyakorolhatunk pár dolgot, aminek később hasznát vesszük éles helyzetben! Ezzel nagy előnyre tehetünk szert a riválisainkhoz képest, akik sajnálnák erre az energiát.

6. Lépésről lépésre haladjunk, és lássuk magunk előtt a végső célt!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Gondoljunk arra is, hogy ezen az oldalon naponta több száz új álláshirdetéssel találkozhatunk. Regisztráljunk, írjunk mindenkinek - még akkor is, ha nem mindenben felelünk meg a követelményeknek. És ne feledjük azt sem, hogy a sikeres pályázáshoz egy igazán jó önéletrajz is kell! Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkakeresés, álláskeresés, állásinterjú, kudarc, önéletrajz