Álláskeresőket bemutató sorozatunk legújabb részében annak jártunk utána, milyen esélyekkel kereshet állást egy harmincas jelölt a média és a kommunikáció világában. Flóra 33 éves, jelenleg másfél éve munkanélküli, de - mint fogalmaz -, valójában sohasem volt "valódi", teljes munkaidőre bejelentett munkája.

A főiskola nemzetközi kommunikáció szakát elvégezve nagy lendülettel vágott neki a munkaerőpiacnak és hamarosan el is helyezkedett egy online hírportálnál szerkesztőként. Az ott eltöltött évek során világossá vált számára, hogy a média-újságírás területén a leggyakoribb a "külsős", azaz megbízásos alapon történő munkavégzés, így a klasszikus, nyolc órára bejelentett alkalmazotti státusz ezen a területen nem fog megvalósulni. 

Munka a médián kívül

"Ki akartam próbálni magam és meg akartam tudni, hogy a végzettségemmel és a kommunikáció-újságírás területén szerzett széleskörű tapasztalatommal hogyan tudok egy főállású, bejelentett munkakörben elhelyezkedni, mert jövőbeli terveimhez egy biztos, stabil munkahelyre van szükségem, még azon az áron is, hogy a szabadúszó státusz által biztosított rugalmas időbeosztásomat fel kell adnom"- fogalmazott. 

Flóra pár hónapja egy személyi asszisztensi állásra jelentkezett egy céghez, ahová behívták állásinterjúra. "Már az első körös interjún elhangzottak olyan kérdések, melyek a családi állapotomra vonatkoztak, az interjúztató ezután még azt is nyíltan megkérdezte, hogy mikor akarok gyermeket vállalni." Az illető minden további nélkül elárulta azt is, miért kíváncsi Flóra családalapítási terveire.

"Elmondta, hogy látja, hogy fiatal vagyok, viszont neki az elkövetkezendő 4 évben folyamatosan szüksége lenne a személyi asszisztensre és nem akar úgy járni, mint a most távozó asszisztenssel, aki másfél évi munkavégzés után bejelentette, hogy terhes." Flóra kitérő választ adott és elmondta, hogy habár nem zárja ki teljesen, egyelőre még csak a hosszú távú tervei között szerepel a gyermekvállalás ugyanis jelenleg a karrierjére szeretne koncentrálni. 

Álláskeresés a médiában és a buktatókA Profession.hu-n ilyen asszisztensi állásokat kínálnak!

"Egy hét múlva visszahívtak és elmondták, hogy mivel én voltam az első az interjúztatott jelöltek sorában, szeretnének megkérni rá, hogy menjek vissza újra és írjak meg egy próbamunkát, amit az azóta behívott jelöltekkel mind elkészíttettek." Flóra furcsának találta, hogy a komolynak tűnő cégnek utólag jutott eszébe, hogy próbamunkát is szeretnének látni tőle, de megjelent a megbeszélt időpontban. "Két szöveget kellett lefordítani, az egyiket angolról magyarra, a másikat magyarról angolra."

Álláskeresés a médiában és a buktatók

Egy hét múlva újra felhívták és közölték vele, hogy a két legjobb jelölt között van, és szeretnék újabb interjúra hívni. "A harmadik interjúfordulón nyíltan rákérdeztek, hogy mivel foglalkozik a férjem és pontosan hol dolgozik. Ezen nagyon meglepődtem, hiszen nem kapcsolódik a munkavégzéshez és a teljesítményemhez, de válaszoltam rá. Pár hét múlva e-mailt kaptam a cégtől, melyben ismét rákérdeztek arra, mivel foglalkozik a férjem, mert - mint fogalmaztak - "nem emlékeznek rá". Végül Flóra megtudta, hogy nem rá esett a választás, de addigra már kétségei merültek fel a munkáltató korrektségével és az egész kiválasztási folyamattal kapcsolatban. 

Hiába írt már több száz cikket

Egy másik alkalommal egy weboldal hírszerkesztői pozícióját pályázta meg. "Behívtak az állásinterjúra, ahol meglepődve láttam, hogy rajtam kívül több mint tíz fő ül a folyosón és különböző teszteket töltenek ki." A munkáltató a tesztek begyűjtése után egyesével is behívott mindenkit és előadta, hogy különleges híreket szeretne gyártani és úgy kell feldolgozni a témákat, mint még senki más.

"Amikor rákérdeztem, hogy ez pontosan mit jelent és tudna-e mutatni rá példákat, akkor jelezte, hogy a honlap még jelenleg feltöltés alatt áll." Az interjú végén a HR-es megkérte Flórát, hogy írjon meg 2 darab próbacikket szabadon választott témában és három napon belül küldje el a megadott e-mail címre, mert látni szeretnék, hogy a jelölteknek milyen elképzeléseik vannak egy hír feldolgozásáról.

Álláskeresés a médiában és a buktatókA média területén kínált munkákhoz kattintson a Profession.hu álláshirdetéseire!

"Közöltem, hogy 8 éves online újságírói tapasztalattal a hátam mögött nem szeretnék próbacikkeket gyártani, különösen, hogy a nevemre rákeresve könnyen megtalálhatják a különböző témákban általam írt több száz cikk bármelyikét, amelyek alapján pontosan meg tudják ítélni, hogy milyen a munkám." A HR-es nem akarta elfogadni a Flóra által kínált referenciát és továbbra is ragaszkodott a próbacikkekhez. "Nem küldtem el nekik az anyagokat, hiszen komolytalannak találtam az egész állásinterjút. A fizetésről ráadásul a beszélgetés során egyáltalán nem esett szó."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Flóra szerint a média-kommunikáció világában állást keresőknek érdemes néhány dologra figyelni, ha sikeresek szeretnének lenni:

Legyünk nyitottak a gyakornoki pozíciókra, ugyanakkor már az elején tisztázzuk a munkaadóval, hogy pontosan mire szerződtünk, vagyis az általunk elkészített anyagokért jár-e juttatás!

Pályázzunk meg olyan pozíciókat is, melyek nem feltétlenül kapcsolódnak a végzettségünkhöz, például a kommunikáció szakos diplomával bátran adjuk be jelentkezésünket szóvivői, PR, marketing és rendezvényszervezői állásokra is!

Álljunk több lábon és használjuk ki, hogy a szakma több, projekt jellegű lehetőséget is kínál. Kommunikációs ügynökségeknél akár egy-egy kampány erejéig is besegíthetünk, ezek a későbbiekben kiváló referenciaként szolgálhatnak majd!

CÍmkék: álláskeresés, kommunikáció, média, újságírás, marketing, állásinterjú

Készítette: Fogas Krisztina