Az Entrepreneur.com szakértői cikkében Jessica Ekstrom toborzási specialista arról beszél, hogy a sokszor ismételt szabályokat már szinte mindenki betartja, így azokkal már nehezen fogunk kitűnni a tömegből. Ilyenek az alábbiak:

- Érkezzünk korán az állásinterjúra!
- Végezzünk kutatást a vállalatról a felvételi előtt!
- Öltözködjünk semlegesen, de szakmaian!
- A beszélgetés után küldjünk köszönőlevelet!

A szakértő szerint a fentiek és ezekhez hasonló tanácsok olyannyira ismertté és alkalmazottá váltak, hogy már alap elvárásként fogalmazódnak meg az interjúztató számára, nem jelentenek "plusz pontot", így ha valaki szeretne kitűnni, érdemes kevésbé ismert ötleteket is fontolóra venni.

Íme 7 kreatív tipp!

1. Készítsünk virtuális önéletrajzot!

Azt mindenki alapnak veszi, hogy az önéletrajz megvan Word vagy pdf dokumentumban, de miért ne emelkedhetnénk ki a szürke tömegből egy saját domain névvel, személyes szakmai honlappal vagy bloggal. Ezeken a saját magunk által létrehozott interaktív felületeken ráadásul a szokásos önéletrajz keretein túllépve ötletesen mutathatjuk be szakmai múltunkat és tehetségünket. 

Álláskeresés: 7 szokatlan tipp, hogy emlékezzenek ránk

2. Készíttessünk új profilképet!

Ne sajnáljuk az időt és az energiát arra, hogy egy jól megkomponált, színeiben és beállításában is kiváló fotót készíttessünk magunkról egy profi fényképezőgéppel. A régimódi, unalmas, fehér háttér előtti beállításokkal már nem fogunk kitűnni a tömegből, próbáljunk ki kreatívabb ötleteket, például legyen a háttér egy kivilágított városrészlet, vagy erdőben, zöld lombok mögött készíttessük a fényképet. 

3. Saját név egy logóban!

A márkaépítés nemcsak termékekre, hanem emberekre is vonatkozhat. Gondoljuk át, mi lenne jó, ha a nevünkkel kapcsolatban eszébe jutna az embereknek? Készítsünk személyes névjegykártyát, aláírást és honlapot, melyek mind ugyanazt az üzenetet közvetítik és harmóniában állnak egymással, tükrözik a személyiségünket. A személyes márkaépítés egyik kelléke lehet egy logó, mely tartalmazza a nevünket és ami minden "felületen" megjenik.

4. Tegyük a portfóliónkat egy pendrive-ra!

Érkezzünk az interjúra a szokásos módon kinyomtatott önéletrajzzal, referenciamunkákkal és motivációs levéllel, de a felvételi után lehetséges, hogy a munkaadó szeretné online is eltenni a rólunk szóló dokumentumokat. Rendeljünk gravírozott pendrive-okat, melyen ott van a nevünk és adjuk át az interjú után a felvételiztetőnek. Még jobb, ha a megmutatott dokumentumok mellett már magát a cégnek szánt köszönőlevelet is feltöltjük a pendrive-ra.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Készítsünk személyes levélpapírt!

Amikor köszönőlevelet nyomtatunk vagy e-mailben küldünk, mindig személyes fejléces "levélpapírra" tegyük, melyet akár online is elkészíthetünk erre specializálódott oldalak segítségével. A fejlécre tegyük rá nevünket, elérhetőségünket és honlapunk webcímét is.

6. Válaszoljunk gyorsan!

Az okostelefonok korában már nincs kifogás arra, miért nem válaszolunk rögtön egy-egy fontos e-mailre. Amikor állást keresünk, ez különösen igaz. A HR-szakértő szerint minden esetben az 1 órán belüli válasz bizonyul gyors reagálásnak, de ha ennél rövidebb idő alatt írunk vissza, azzal különösen motiváltnak mutatjuk magunkat.

7. Legyünk következetesek a levelezésben!

Minél hosszabb az e-mail, annál kevésbé valószínű, hogy a HR-es el fogja olvasni. A rövid, lényegre törő megfogalmazás tisztán mutatja a munkaadónak, hogy a jelölt gyors és következetes gondolkodású, aki képes átlátni egy helyzetet és érthetően fejezi ki magát.

Címkék: álláskeresés, munkakeresés, önéletrajz, kreativitás

Szemlézte: Fogas Krisztina