Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az állásinterjú utáni várakozási időszak az egyik legnehezebb, hiszen már túl vagyunk a megmérettetésen, de még nem kaptuk meg a választ, melyre annyira várunk! Ilyenkor hajlamosak lehetünk hiperaktivitásra vagy hiperpasszivitásra: egyik sem tesz jót jelentkezésünk elbírálásának.

Nézzük Nóra történetét, aki egy személyi asszisztensi pozícióra jelentkezett egy cégnél, de az állásinterjú után a hosszú várakozás során egyre bizonytalanabbá vált:

„Nem gondoltam volna, hogy van rosszabb, mint az állásinterjú előtti stressz. De engem nagyon megviselt az a hosszú várakozás, ami az az utáni időszakra nyomta rá a bélyegét. Abban az időszakban éppen attól rettegtem, hogy elbocsátanak az akkori munkahelyemről és emiatt határozott válaszokat vártam, tudni akartam, hogy pontosan hányadán is állok a munkáltatóval, akinél felvételiztem. Amikor nem jött válasz, elkezdtem leveleket írni a HR-nek, akik ígérték, hogy majd később visszajeleznek. Ez nem történt meg, ezért telefonáltam, majd újabb levelet írtam. Végül kiderült, hogy nem vettek fel, de ezt úgy tudtam meg, hogy az egyik ismerősöm ott dolgozik és tőle tudtam meg, hogy felvettek valaki mást. A mai napig azt gondolom, hogy az interjú utáni agresszív viselkedésem közrejátszott abban, hogy végül nem rám esett a választ, mert a felvételin határozottan az volt az érzésem, hogy jól teljesítettem. Valamit elrontottam, de a legrosszabb, hogy már sosem fogom megtudni, hogy mi volt az.”

Állásinterjú után: így viselkedjünk

Nézzük, hogy mit tehetünk, amikor interjú után az állásra várunk. Az alábbi tippek nem garantálják, hogy felvesznek minket, de segítenek abban, hogy a maximumot hozzuk ki a helyzetünkből és a legjobbak legyenek az esélyeink.

1. Írjunk e-mail valaki másnak

Amikor a várakozás miatti idegességünkben legszívesebben minden percben e-mailt írnánk a HR-osztálynak, fogjuk vissza magunkat és írjunk egy levelet olyan szakmabéli kontaktjainknak, akiket nem egy konkrét állás miatt, hanem kapcsolatépítés céljából keresünk meg. Így meglesz az a jó érzésünk, hogy tettünk valamit karrierünk érdekében, ugyanakkor nem romboljuk esélyeinket azzal, hogy túl elszántnak tűnünk.

Aranyszabály: ha jó benyomást keltettünk és fel akarnak venni, akkor jelentkezni fognak akkor is, ha egyáltalán nem hallatunk magunkról az interjú után. Egy köszönőlevél az interjú napján természetesen megengedett. Tudatosítsuk magunkban: ha jól szerepeltünk az interjún és megírtuk a rövid visszajelző e-mailt, akkor ezzel a mi szerepünk a folyamatnak ezen a pontján lezárult. A labda a munkáltatónál van, és ezt tiszteletben kell tartanunk.

2. Folytassuk az álláskeresést

Interjúról hazatérve sokan a megnyugvás hamis illúziójában ringatják magukat. Ebből csak akkor ébrednek fel, amikor jópár hét után kiderül: mégsem ők lettek a befutók, esetleg sosem hallanak újra a cégről. Addigra azonban már számos álláslehetőség elúszott. Ne engedjük meg ezt!

Az interjú utáni feldobott lelkiállapotot használjuk fel arra, hogy újabb helyekre adjuk be jelentkezésünket! Ebben az időszakban tele vagyunk önbizalommal és tudjuk, hogy az önéletrajz, amit elkészítettünk, már egyszer felkeltette a HR-esek érdeklődését, így máshová is jó eséllyel behívnak minket. Semmi esetre se ringassuk magunkat felvételiből hazatérve abban az illúzióban, hogy már majdnem felvettek minket, hiszen egy jól sikerült interjútól a felajánlott állásig még hosszú lehet az út.

3. Gondolkozzunk nagyobb távlatokban!

Gondoljuk át, hogy a sürgető érzés, hogy telefonáljunk és érdeklődjünk az állás után, miből is fakad pontosan. Ha idegességünket szeretnénk csökkenteni és saját magunkat megnyugtatni, akkor lehet, hogy jobb, ha barátainkhoz vagy családtagjainkhoz, esetleg volt kollégáinkhoz fordulunk.

Ne feledjük: olyan még nem történt, hogy valakit fel akartak venni egy céghez, de azért nem tették, mert az illető nem érdeklődött elégszer az eredményről az állásinterjú után!

Érdemes végiggondolnia fentieket, és bevetni a következő állásinterjúnk után! Ám ha még csak keressük az új munkahelyet, tegyük azt hatékonyan: megbízható állásportált válasszunk, szűrjünk rá a számunkra fontos szempontokra, és küldjük el jelentkezésünket a mobil applikáción keresztül - androidra itt, iPhone-ra pedig itt tölthetjük le.

 

Készítette: Khojaste K

 A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: pályázó, állásinterjú, felvételi, visszajelzés, jelölt, HR, kommunikáció