Mindössze az emberek 3,6 százaléka volt munkanélküli a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) 2012-ben végzettek közül a diplomaszerzést követő fél-egy év elteltével - derül ki a BME Diákközpontjának hallgatói utánkövetéses vizsgálatából.

Akiknek 350 ezer forint az átlagfizetése

A 2012-ben végzettek körében fél-egy évvel a diplomaszerzést követően az egykori hallgatók több mint kétharmada dolgozott. A foglalkoztatottak aránya az egy évvel korábban mért értékhez képest lényegében nem változott. Az egyetemi végzettségűek országos munkanélküliségi rátája 2013. második negyedévében 3,2 százalék volt.

A 2010-ben végzettek esetén a korábbi felméréshez képest nőtt azoknak at aránya, a kik dolgoznak, a munkanélküliek száma pedig (5,8-ról 1,8 százalékra) csökkent. A 2008-ban végzettek között a gyesen, gyeden lévők aránya nőtt.

Fél év alatt elhelyezkedtek

A 2012-ben végzett a válaszadók negyede, Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon (GTK) végzetteknek pedig több mint egyharmada már az abszolutórium megszerzésekor rendelkezett nyolcórás munkaviszonnyal, és további 12 százalékuk (a GTK-n végzettek 14,6 százaléka) pedig rögtön az abszolutórium megszerzését követően állást kapott.

A Profession.hu-n ilyen állásokat kínálnak mérnököknek, informatikusoknak pedig ilyeneket.

Az diplomaszerzés után munkát keresők több mint egyharmada azonnal vagy egy hónapon belül talált állást, és ugyanennyien voltak azok is, akik fél éven belül el tudtak helyezkedni.

Jól keresnek

A jövedelmi adatok vizsgálatánál csak azoknak az adatait elemezték, akik jelenleg is dolgoznak. A 2008-ban, a 2010-ben és a 2012-ben végzettek esetén is rákérdeztek a főállásból származó havi nettó keresetre valamint a fő- és a mellékállásból származó nettó bérre.

A teljes munkaidőben alkalmazásban álló szellemi foglalkozásúak a KSH adatai szerint átlagosan nettó 202 611 forintot kerestek egy hónapban (2013. második negyedévében). A BME egykori hallgatóinak az átlagnál magasabb a keresete.

Akiknek 350 ezer forint az átlagfizetése

Mindhárom évfolyamon a végzettek közel fele azt jelezte, hogy a munkakörük teljes vagy nagymértékben kapcsolódik tanulmányai során elsajátított tudáshoz, megszerzett készségekhez.

A Közlekedésmérnöki Karon, illetve a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon végzettek esetén magasabb azoknak az aránya, akik nem a szakmájukban helyezkedtek el - derült ki a kutatásból. (Ide kattitntva láthatók a közlekedésmérnököknek szóló állások, itt pedig a gazdasági-pénzügyi munkák.)

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: mérnök, munkahely, állás, felsőoktatás