"Nem a kalandvágy hajtott, amikor elvállaltam a hollandiai munkát. A magas fizetés és a külföldi munkatapasztalat megszerzése, valamint új emberek, a kultúra megismerése miatt mentem külföldre. Mérnökként dolgoztam itthon, és a magyar munkaadóm küldött ki. Fél évet töltöttem Hollandiában. Nem akartam külföldön maradni, pedig lett volna lehetőségem rá. Visszatértem" - mesélte Kiss Tamás.

Másfélszer annyiba kerül az élet, mint itthon

Mivel nem holland cég alkalmazta a harmincas évei derekán járó férfit, a fizetése alacsonyabb volt, mint a helyieknek. Ám így is havi nettó 2500 eurót (300 forintos euróárfolyamon átváltva 750 ezer forintot) megkeresett. Ehhez még hozzáadódott a magyar bérminimum. Egy hónapban 190 órát kellett dolgoznia.

Aki nem akart külföldön dolgozni

"A cég bérelte a családi házat, ahol többen voltunk elszállásolva, ha jól emlékszem fejenként 200-300 euróra jött ki a lakbér (összesen 1000-1200 euró), közlekedés, az élelmiszerek ára és a szórakozás (belépőjegyek, italok) másfélszer annyiba kerülnek, mint itthon. Szóval nem voltak kétségbeejtően magasak. Vagy a pesti árak vannak elszállva..." - mondta.

Lazák és elfogadók

Tamás azt tanácsolja a Hollandiába készülőknek, hogy "húzzanak bele" a nyelvtanulásba. Ő beszél németül és angolul is: az előbbivel nem sokra ment, utóbbival tudott boldogulni.

Meglepődött, hogy mennyire nyugodtak és segítőkészek az emberek, és hogy senki nem visel a biciklin semmiféle védőfelszerelést, mégsem sérülnek meg. "Vigyáznak egymásra és magukra, és tudnak kulturáltan közlekedni gyalogosan, biciklivel és autóval is" - mondta.

"Nekem úgy tűnt, alapvetően elégedettek azzal, amijük van. A lakásuk ugyan nem nagy szám: lent egy tágas nappali és konyha, a felső szinteken háló és fürdő, de mindegyikhez van kis telek grillezni, sörözni, kiülni. És ezzel ők boldogok! Lazák, kiegyensúlyozottak, elfogadók."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A politikai helyzet nem annyira rózsás

Idén márciusban a jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD), illetve a Szociáldemokrata Munkapárt (PvDA) is felvetette a kelet-európai migránsok kérdését: a liberálisok a szociális jóléti juttatások, a szociáldemokraták a lakhatás szempontjából.

A VVD szerint 2012-ben 6000-re nőtt a munkanélküliségi segélyre igényt tartó lengyelek, románok, magyarok, illetve bolgárok száma, ami az előző évihez képest 250 százalékos emelkedést jelent. Ezen túlmenően további 3400 kelet-európai igényel jóléti juttatásokat - állítják a jobboldali liberálisok. Ezen változtatni akarnak, szigorítanák a szabályokat.

A szociáldemokraták "Tisztességes lakhatást a dolgozó migránsoknak" jelszóval akciótervet ismertettek, amely a túlzsúfoltság elkerülésére helyezi a hangsúlyt. Azt javasolták, hogy személyenként legalább 12 négyzetméteres lakóteret kell meghatározni, és korlátozni kellene a kelet-európaiak lehetőségét saját honfitársaik befogadására. Emellett azt is tiltanák, hogy a munkaadó legyen a "háziúr" - így megakadályoznák a bevándorlók kizsákmányolását.

Hasznos olvasnivalók:

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. A külföldi munkavállalásról szóló korábbi cikkeink itt olvashatók!

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. 10 tipp, hogy ne verjenek át a külföldi munkával!

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. A Profession.hu-n ilyen külföldi állásokat hirdetnek! 

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Az Európai Foglalkoztatási Portálon (EURES) 26 ezernél is több hollandiai állásajánlatot találhatunk, amelyekre uniós polgárok jelentkezését várják a munkaadók.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, Hollandia, állás, mérnök