A 2014 februárjában induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre november 15-ig lehet beadni a jelentkezést. Az alapszakok, az osztatlan képzések és a felsőfokú szakképzések között kizárólag költségtérítés szakok indulnak, a meghirdetett mesterképzések közel fele viszont ösztöndíjas.

Diplomával könnyebben találunk állást

A Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint a diplomás munkanélküliek aránya igen alacsony, az álláskeresők mindössze 5,8 százaléka felsőfokú végzettségű. (A pályakezdő álláskeresőknek is csak a 6,7 százaléka diplomás.)

A férfiak körében a szakképzetlen munkanélkülieknek a száma 2013 augusztusa és szeptembere között csak fél százalékkal csökkent, a diplomás állástalanok 4,5 százalékkal lettek kevesebben. A felsőfokú végzettségű nőknél még jobb eredményről számoltak be: esetükben 11 százalékkal csökkent az álláskeresők száma.

A Profession csaknem 3750 állást hirdet diplomásoknak.

Diplomásként a fizetésünk is jóval magasabb lehet, mint a középfokú végzettségűeké. A hazánkban dolgozó frissdiplomások átlagjövedelme közel nettó 160 ezer forint, ami 18 ezer forinttal meghaladja a magyarországi átlagkeresetet - derült ki az Educatio Nonprofit Kft. által készített Frissdiplomások 2012 című tanulmányból.

A legjobban jövedelmező diploma a műszaki, az informatikai és a gazdaságtudományi. Az informatikai képzést elvégzők 212 ezer, a műszaki diplomások 190 ezer, a gazdaságtudományi oklevéllel rendelkezők pedig 183 ezer forintos kezdő keresetről számoltak be.

A hagyományos egyetemi, illetve a mesterképzési diplomások fizetése magasabb. Míg az alapképzést elvégzetteknél átlagosan 142 ezres a nettó fizetés, addig mesterdiplomával ez az összeg közel 165 ezer forint.

Mennyibe kerül a képzés?

Az alapképzések közül az egyik legdrágább a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola gazdálkodási és menedzsment angol nyelvű képzése, 374 ezer forintba kerül egy félév. Ugyanez a szak magyar nyelven a BKF-en 279 ezer forint, a Tomori Pál Főiskolán (Budapesten) 175 ezer, a Károly Róbert Főiskolán és a Nyíregyházi Főiskolán 150 ezer forint.

Az andragógia a Debreceni Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) 115 ezer forintba kerül, a Zsigmond Király Főiskolán pedig 190 ezer forintba. 180 ezer forint egy szemeszter a Gábor Dénes Főiskola mérnökinformatikus alapszakán.

Többek között az Eötvös Loránd Tudományegyeten (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Budapesti Corvinus Egyetem, illetve a szegedi és miskolci felsőoktatási intézmények nem hirdettek meg egyetlen alapszakot sem a keresztféléves eljárásban. Ennek ellenére is majdnem 150 szak közül lehet válogatni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egységes, osztatlan képzést mindössze hetet találunk. A Károli Gáspár Református Egyetemen a jogász szakra 210 ezer forint a tandíj. Az összes alapszak és osztatlan képzés között a legolcsóbb Wesley János Lelkészképző Főiskola teológusképzése, 80 ezer forint.

A felsőfokú szakképzések díja 110-160 ezer forint között mozog. 130-nál is több szakot hirdettek meg az intézmények.

Csaknem ezer mesterszak

998 mesterképzés közül választhatunk, ebből 489 állami ösztöndíjas. A nagyobb egyetemeken 30-50 mesterszakot hirdettek meg. Az egyik legdrágább a BME gazdaságinformatikus és mérnökinformatikus (nappali) mesterszaka, mindkettő 425 ezer forint. A Műegyetemen a költségtérítéses szakok tandíja 350-400 ezer forint.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem orvosi biotechnológia szakán 420 ezer forint egy félév. Ugyanennyibe kerül a Corvinus tájépítész és kertművész képzése. Egyébként ez utóbbi egyetemen 395-400 ezer forint egy-egy mesterszak.

Az ELTE informatikai és természettudományi karain körülbelül 400 ezer forintba kerül egy szemeszter.

Dunaújvárosban a mérnöktanári mesterszakok 300 ezer forintba kerülnek. Egerben az Eszterházy Károly Főiskolán, illetve Nyugat-magyarországi Egyetemen is ennyibe kerülnek a tanári képzések. A Kodolányi János Főiskolán olcsóbbak: 170 ezerbe kerül egy félév. A legolcsóbb a Wesley János Lelkészképző Főiskola: a hittanári mesterszak ára itt 100 ezer forint.

Ki jelentkezhet?

Az alapszakokra, osztatlan képzésekre és felsőoktatási szakképzésekre azok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal a mesterképzésekre pedig azok, akik már megszerezték a szükséges felsőfokú végzettséget, vagy 2014 januárjában szerzik meg azt.

A képzésekre csak e-felvételivel lehet jelentkezni. A végleges jelentkezéseket november 25-ig kell hitelesíteni. A dokumentumokat legkésőbb 2014. január 9-ig pótolhatják a felvételizők.

További információ a Felvi.hu-n olvasható. (A szabályok itt, a meghirdetések pedig itt találhatók.)

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: felsőoktatás, fiatal, pályakezdő