Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ugyan a vendéglátásban munkaerőhiány van, de a szakácsok már keresnek annyit, amennyit Nyugat-Európában, a szakácsképzésen azonban javítani kell – mondta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Utánanéztünk, hogy mennyit is keres ma Magyarországon egy szakács. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint egy szakács nettó átlagbére 135 141 forint volt 2015-ben, a teljes kereset (juttatásokkal, jutalmakkal együtt) sem volt több 146 886 forintnál. A legjobb a 21-30 év közöttiek átlagbére volt, az ő fizetésük meghaladta a 150 ezer forintot.

A Profession.hu állásajánlatai között csaknem 150 szól szakácsoknak, ezek közül néhánynál jelezték a munkaadók, hogy mennyi bérre számíthat, akit felvesznek. Van olyan cég, amely konyhafőnököt keres havi bruttó 400 ezerért, egy másik munkaadó 150 ezer és 450 ezer forint közti bruttó bért ígér szakácsának. Ám ezek mellett találhatunk olyan szakács pozíciót is, ahol bruttó 250 ezret kínálnak a leendő dolgozónak.

Kovács László szerint a szakácsoknak manapság már azért érdemes külföldre mennie, hogy tanuljanak, de aztán visszatérhetnek Magyarországra. "Aki ambiciózus, az Magyarországon is meg tud élni a vendéglátásban” - tette hozzá az elnök. (A Profession.hu-n ilyen külföldi szakács állást kínálnak!)

Íme a szakácsoknak szóló állásajánlatok

- Csaknem 150 szakácsot keresnek a munkaadók.

- Séfek és étteremvezetők ilyen munkát találhatnak.

- Konyhai kisegítőket, mosogatókat is toboroznak.

- A legtöbb állás Budapesten van.

- Szinte minden pozíciónál követelmény a szakiskolai végzettség. Ám olyan állás is van, ahová diplomás jelentkezőket várnak.

- Általában nem kérnek nyelvismeretet, az angoltudás viszont előnyt jelenthet.

- Pályakezdők jelentkezését is várják

- Részmunkaidős pozíciókat is hirdetnek.

- Van munkaadó, amely megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmazna.

Akár 450 ezret is kereshet egy szakács

Kovács László a szakácsképzést nem tartja megfelelőnek, mert, mint mondta 20-30-40 éves metódusokat próbálnak a gyerekeknek megtanítani minimális érdeklődés mellett. Úgy vélte, a szakácsszakma színvonalában ma jobb a helyzet, mint 10 éve, ez azonban annak tulajdonítható, hogy a korábban külföldre ment szakemberek kezdenek visszajönni, ők hozták azt a fellendülést, amire szükség van.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: szakács, álláskeresés, állásajánlat, munka, fizetés, bér