Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A pontosság fogalma a mai rohanó világunkban, amikor szinte minden percünk be van táblázva, különösen felértékelődik. Elvárás, hogy időben érkezzünk az állásinterjúra, a munkahelyünkre, a meetingekre, az üzleti programokra, ellenkező esetben tiszteletlenséget mutatunk a másikkal szemben, és könnyen megbízhatatlanként is bélyegeznek bennünket. Arról azonban már jóval kevesebb szó esik, hogy milyen hatást kelt, ha állandóan 15-30 perccel a megbeszélt időpont előtt megérkezünk a tett helyszínére: talán meglepő, de ezzel sem vívjuk ki a másik fél bizalmát, máris eláruljuk, miért!

Vigyázat, stressz!

Nem szorul különösebb magyarázatra, miért olyan bosszantó, ha valakire várakoznunk kell, viszont az ellenkező helyzet is hasonlóan idegesítő lehet. Mindegy, hogy egy ügyféltalálkozóra, vezetői megbeszélésre vagy az első bemutatkozásra készülünk, ha a megbeszéltnél fél órával hamarabb megérkezünk, az bizony igazán frusztráló lesz a másik fél számára, különösen akkor, ha az illető napja sűrű, és egymást követik a programok. Képzeljük el magunkat fordított helyzetben: épp nyakig benne vagyunk egy prezentáció kidolgozásában vagy egy fontos telefonhívásban, amikor betoppan az a vendégünk, akit értékes percekkel későbbre vártunk. Még ha tudjuk is, hogy nem a mi óránk jár rosszul, akaratlanul is nyomás alatt érezzük majd magunkat, stresszesek leszünk, kapkodni kezdünk, vagy esetleg félbehagyjuk a betervezett teendőnket, ami akár a napunk további részét is felboríthatja. Ugye mennyire kellemetlen? Jusson eszünkbe a jelenet, ha bárhova idejekorán futnánk be!

A túlzásba vitt pontosság - munka, pontosság, megbízhatóság

Önbizalom kérdése

Sokan valószínűleg úgy hiszik, hogy ha mindig mindenhova korán odaérnek, abból nem lehet baj. Bár ez nehezen cáfolható, ha viszont mellé tesszük, mit is tükröz rólunk ez az állandó igyekezet, talán már érdemes lesz felülbírálnunk ezt a (rossz) szokásunkat. A túlzásba vitt pontosság könnyen törtetőnek állíthat be bennünket a kollégáink és a főnökünk előtt, ráadásul, ha mindig jóval a többiek előtt kezdünk bele a feladatainkba, azt is gondolhatják rólunk, hogy próbáljuk kihúzni magunkat a csoportos projektekből, ami hosszútávon akár a karrierünket is veszélyeztetheti. És ez még nem minden! Aki folyton attól fél, hogy valamilyen hibát vét, ezért mindig a dolgok elejébe siet, arról gyakran az a kép alakul ki, hogy gyenge és nem rendelkezik azzal a kellő önbizalommal, határozottsággal, amivel egy véletlen késésből adódó kellemetlenséget kezelni tudna. Ha magunkra ismertünk, ajánlott dolgoznunk az önmagunkba vetett hitünkön, különben sok nehézséggel kell majd szembenéznünk szakmai pályánk során.

Elvesztegetett idő

Akinek tele a határidőnaplója, annak feltehetően ritkán van ideje arra, hogy egy-egy időpontra jóval hamarabb érkezzen, aki azonban kevésbé elfoglalt, annak ez is belefér. Nem véletlen, hogy pályakezdők, karrierváltók, kezdő vállalkozók és álláskeresők is gyakorta beleesnek ebbe a hibába, ami azonban egyértelműen rossz stratégia. Már csak azért is, mert azok a percek, amelyeket várakozással töltünk, nem fognak megtérülni számunkra, sőt egyenesen kárba vesznek. Ne csak a másikra tett benyomás milyensége miatt ne vesztegessük el a drága időnket, hanem elsősorban magunk miatt ne: erőforrásaink végesek, ezért a hatékony időbeosztást már akkor kezdjük el gyakorolni, amikor még nem kell egyensúlyoznunk a megannyi teendő között. Tervezzük meg előre, mennyi időt vesz igénybe, hogy odaérjünk valahová, de csak azért ne induljunk el hamarabb, mert nincs más dolgunk. Arra az esetre, ha mégis elszámolnánk magunkat, legyen nálunk egy önfejlesztő könyv, vessünk be egy nyelvtanuló applikációt, építsük online kapcsolati hálónkat, vagy válaszoljunk meg egy e-mailt. Többszörösen megéri így tennünk!

Tartsuk észben a fentieket, és ha szükséges, ne legyünk restek változtatni korábbi rutinunkon. Akár arra is vállalkozhatunk, hogy kipróbáljuk, milyen átélni egy néhány perces késést, mert így talán rádöbbenünk, hogy amitől annyira rettegünk, az nem is olyan hatalmas katasztrófa, és ha néha velünk is megesik, attól még nem veszítjük el a hitelünket. Álláskeresőként se essünk túlzásokba. Legyünk meggyőzőek, és amíg nem találtuk meg a számunkra ideális munkát, járjunk nyitott szemmel: válogassunk a legfrissebb lehetőségek vagy keressünk személyes preferenciáink szerint. Váljunk láthatóvá a munkáltatók számára is: frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, mihamarabb.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, megbízhatóság, pontosság, időbeosztás, karrier