Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Adott a szűkülő piac és a nagyszámú, nyitott pozíció: nehezített a terep, ahol megtalálni a potenciális munkaerőt egyáltalán nem lehetetlen, de a keresésről biztosan másképp kell gondolkodnunk, mint bármikor korábban. Nem hagyhatunk ki egyetlen merítési bázist sem, az aktív és passzív álláskeresőkre egyaránt céloznunk kell, azaz az álláshirdetés és a CV adatbázis kombinált használatával számíthatunk a leghatékonyabb eredményre. A jelöltadatbázis által kínált komoly potenciálról Tüzes Imrével, a Profession.hu üzletfejlesztési és termékmenedzsment vezetőjével beszélgettünk.

Egyedülálló lehetőség

Magyarországon a legtöbb munkavállaló önéletrajzát a Profession.hu CV adatbázisa tartalmazza. „Ez az adatbázis számosságában és minőségében is egyedülálló, ugyanis országos lefedettségű és szakmailag is teljes spektrumú, ugyanis a szakmunkás végzettségtől a fizikai álláskeresőkön át, a mérnökökön és fejlesztőkön keresztül bármilyen területen találhatunk benne potenciális jelölteket” – vázolja Tüzes Imre.

 
A toborzás kihagyhatatlan csatornája
 

A számok szintjén ez 2018-ban 362.000 aktív önéletrajzot jelentett, ami 80.000 álláskeresővel több, mint a korábbi évben. „Az adatbázis hónapról hónapra dinamikusan változik, és átlagosan 30.000 új profillal bővül, amelyek között a rendkívül széleskörű szűrési lehetőségeknek köszönhetően pontosan azokat a munkavállalókat találhatjuk meg, akik számunkra a legrelevánsabbak” – osztja meg a szakember.

A kiterjedt spektrumú adatbázis bármilyen toborzáshoz jó felület lehet a vezető szerint: „Választható egy vagy három havi, illetve éves hozzáférés, bizonyos kategóriákra, vagy korlátlanul az összesre, ami elsősorban azon nagyvállalatok recruitment kérdéseire ad választ, ahol több tucat vagy akár százas nagyságrendű nyitott pozíció betöltése a feladat. Emellett már a kredit alapú hozzáférés (pl. 50 önéletrajz letöltése) is elérhető, ami kisebb cégek eseti jellegű toborzására tud költséghatékony megoldást nyújtani.

Fókuszban a proaktivitás

Amikor adatbázisról beszélünk, az egyaránt jelenti az aktív álláskeresők mellett a passzív jelöltek elérését is, azonban a folyamat másfajta aktivitást kíván, mint az álláshirdetés alapú toborzás. A legjobb eredményt a legkevesebb idő alatt a két eszköz párosával érhetjük el, ezt érdemes szem előtt tartanunk. „A kutatások és tapasztalataink is igazolják, hogy a munkavállalói és a munkaadói oldal is legelőszőr állásportálon keres, vagyis az álláshirdetések szerepe a piacon kiemelkedő. Állásportálon keresztül leginkább az éppen aktív álláskeresőket érhetjük el, azonban különösen a munkaerőhiánnyal terhelt szektorokban, munkakörökben ajánlott szélesítenünk a lehetséges jelöltek körét. Az adatbázis ilyenkor léphet elő kiváló kiegészítésként, ugyanis azokhoz a potenciális munkavállalókhoz is utat biztosít, akikhez más módon nem feltétlenül tudnánk eljuttatni állásajánlatunkat” – emel ki egy lényeges pontot Imre.

A passzív álláskeresőkben nem csupán tartalékok, hanem valós lehetőségek rejlenek, csak tudnunk kell kiaknázni ezeket. „Tényleges proaktivitásra van szükségünk, hogy képesek legyünk kiexportálni az adatbázisból a számunkra megfelelő jelölteket, majd következő lépésként időt és energiát kell szánnunk a megszólításukra is. Amennyiben erőforrás vagy kompetencia hiányában aktuálisan nem tudunk az adatbázisra alapozott, összetett toborzási folyamatot üzemeltetni, a Profession Services kínálhat számunkra célzott megoldásokat” – fejti ki interjúalanyunk.

Ne csak keressünk, találjunk is!

Lássuk, hogyan is működik az adatbázis a gyakorlatban: "Ahhoz, hogy a keresés minél pontosabb és eredményesebb legyen, rendkívül fontos az adatok minősége, éppen ezért az álláskeresői adatok betöltését egy mesterséges intelligencia alapú párosító szoftver teszi teljessé. A Parse technológia az álláskereső által feltöltött önéletrajzból képes az online profilt hibátlanul kitölteni, időt spórolva ezzel a regisztráció során. A munkavállalókról az erősségeik mellett nem csak a végzettségük, tapasztalatuk, nyelvtudásuk, a keresett munkakörük és utazási hajlandóságuk derül ki, de az álláskeresési aktivitásaik és a keresett állás vonatkozásában elvárt, iránymutató bérinformáció, az önéletrajzukban szereplő kontaktadatok pedig az azonnali kapcsolatfelvételt is biztosítják” – sorolja a szakember.

Az adatbázisban saját fejlesztésű keresőmotor működik, amelyhez egy egyedülálló, folyamatosan bővülő szinonimaszótár is tartozik. „Kulcsszavas keresésénél ennek köszönhetően jelentősen bővül a releváns találatok listája, ráadásul nemcsak a feltöltött adatokban, de a csatolt mellékletekben is kereshetünk, igény szerint azokat a keresési szempontokat választva, amelyek számunkra a leglényegesebbek” – avat be a vezető.

A keresési feltételeink szerint listázott álláskeresőket relevancia, bérigény vagy aktivitás szerint sorba rendezhetjük, hogy pontosan azokat lássuk, akikre valóban szükségünk van. Amennyiben egy jelölt profilját korábban már megnéztük, azt egy szem piktogram jelzi számunkra, ahogy azt is azonnal megtudjuk, ha az elmúlt hónapban már letöltöttük az illető dokumentumait. Keresési paramétereinket lehetőségünk van elmenteni, és arról is kérhetünk értesítést, ha azoknak megfelelő jelölt kerül a rendszerbe. 

Működik

Az adatbázist a tavalyi évben közel 1000 cég használta. „A visszajelzések nagyon pozitívak, jó elhelyezési arányok és jó kihasználtság jellemzi a felületet. 2018-ban 339.695 regisztrált munkavállaló profilját nézték meg a munkadók legalább egyszer, ami a 2018-ban aktív profilok 83 százalékát jelentette, és 289.776 jelölt CV-jét töltötték le legalább egy alkalommal, ami pedig a 2018-ban aktív profilok 71 százalékát jelenti” – összegzi az eredményeket Imre.

A számok tehát magukért beszélnek. Bár a toborzás napjainkban nem könnyű feladat, globális szemléletmódot kíván, ha azonban jól használjuk a rendelkezésünkre álló eszközöket, garantáltan megtaláljuk, akit keresünk.