Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

P: Hogyan merült fel az otthoni munka ötlete? A távmunkáé a jövő - állsákeresés, munka, karrier

dr. Budai J. Gergő: Az Invitel Csoportnál 2015 nyarán merült fel először a távmunka részleges bevezetésének gondolata. Egyrészt olyan kezdeményezést kívántunk elindítani, melyet munkavállalóink plusz juttatásként és könnyítésként, rugalmasságként élnek meg, ami által növelhetjük a munkavállalói elköteleződést és elégedettséget is. Másrészt példát is szerettünk volna mutatni, hiszen az általunk kínált infokommunikációs megoldások többek között az ilyen új típusú, rugalmasabb munkavégzési lehetőségeket segítik elő a munkáltatók számára.

P: Kik számára és heti hány napon érhető el ez a lehetőség?

dr. Budai J. Gergő: A távmunka bevezetését komoly előkészületek előzték meg cégünknél, végül egy külső tanácsadók bevonásával készült hatástanulmány alapján 1200 munkavállalóból több mint 600 esetében találtuk úgy, hogy alkalmas a pozíciója otthoni munkavégzésre. Ezek a munkatársak heti szinten átlagosan 1-2 napot dolgozhatnak otthonról.

P: Milyen volt a fogadtatása ennek a modellnek?

dr. Budai J Gergő: A munkatársak részéről a kezdetektől fogva nagyon pozitív volt a fogadtatás. A vezetők közül azonban néhányan eleinte szkeptikusan álltak az újításhoz, és tartottak attól, hogy esetleg negatív irányba változik a munkamorál, illetve nem lesznek elvégezve a feladatok, ha kisebb a kontroll, vagy ha a nehezebb kapcsolattartás miatt esetleg nem jutnak el a kollégákhoz a megfelelő információk.

P: És milyen eredményeket hozott a gyakorlat?

dr. Budai J. Gergő: Többek között a kezdeti félelmek miatt szerveztünk egy tréning sorozatot, amely egyrészt formálta a kollégák szemléletét, másrészt gyakorlati segítséget nyújtott számukra az újfajta munkavégzéshez. Végül a tréning és a gyakorlat hamar felülírták az előzetes aggályokat. A bevezetést követően, 6 hónap elteltével, kérdőívvel és fókuszcsoportos beszélgetésekkel visszamértük a program tapasztalatait, valamint a munkatársak elégedettségét, és itt már egyértelműen pozitív visszacsatolás érkezett a vezetők részéről is.

A távmunkáé a jövő - álláskeresés, munka, karrier

P: Melyek lehetnek az otthoni munka veszélyei, amire a munkáltatónak figyelnie kell?

dr. Budai Gergő: A távmunka során természetesen fokozottan kell ügyelni az IT-biztonságra, szabályozási és műszaki oldalról egyaránt. Meg kell teremteni a technikai feltételeket, és biztosítani azokat az eszközöket, amelyeken keresztül a munkatársak kellően biztonságos módon érhetik el a vállalati rendszereket. Emellett az otthon kialakított munkaállomásnak úgy ergonómiai, mint munkavédelmi szempontból is meg kell felelnie a távmunkaszabályzatban meghatározott feltételeknek. Amikor egy munkavállalónk távmunkára jelentkezik, természetesen ezt a megfelelőséget is ellenőrizzük.

P. Munkáltatói oldalról milyen nyereséggel jár az otthoni munkavégzés?

dr. Budai J. Gergő: A távmunka bevezetése óta egyértelműen nőtt a hatékonyság, erősödött a munkáltatói márka, és elkötelezettebbé váltak a munkatársak. Hosszú távon az irodahasználat költségei is csökkenthetők. A távmunka körülbelül öt-tíz év távlatában eredményezhet munkaadói oldalon megtakarítást, idővel kialakulhat ugyanis egy olyan új rendszer, amelyben bizonyos szervezeti egységek meghatározott napokon otthonról dolgoznak, illetve meghatározott munkakörök esetén nem lesz szükség állandó munkaállomásokra. Végső soron a megoldás pozitív hozadéka lehet, hogy az adott cég később már kisebb irodában is elfér.

P: Milyenek a visszajelzések a munkavállalóktól?

dr. Budai J. Gergő: A munkatársak számára az a tény, hogy egy-két napot rugalmasan az otthonukban dolgozhatnak, akár egy minimális mértékű alapbéremelésnél is többet jelenthet. Már a kezdeti eredmények visszaigazolták, hogy kezdeményezésünk teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeket és a rendszer nagyon jól működik a gyakorlatban. A tesztidőszakot követő felméréseink során megkérdezett munkavállalóink 97 százaléka nyilatkozta azt, hogy jónak tartja a távmunkát, és 90 százalékuk örömmel venné a távmunka napok számának emelését.

P: Hogy látja, a jövőben milyen tendencia várható hazánkban a rugalmas munkaidő, otthoni munka, távmunka tekintetében?

dr. Budai J. Gergő: A 21. század kihívásaival folyamatosan szembesülünk. Az erős piaci versenyben komoly figyelmet kell fordítanunk arra is, hogy minden tekintetben vonzó munkahelynek számítsunk azok számára, akiken a vállalat jelene és jövője múlik. Egyértelmű tapasztalatunk, hogy az újonnan érkező, Y generációhoz tartozó leendő munkatársak rugalmasabb munkakörülményeket szeretnének, és gyakran már az állásinterjú során jelzik, szívesebben választanak olyan munkahelyet, ahol távmunkára is lehetőségük van. Véleményem szerint akkor dönt jól egy cég, ha él az irodán kívüli munkavégzési lehetőségek biztosításával, és megfelelő egyensúlyt teremt a hagyományos irodai munka, valamint a rugalmas munkavégzés között.

Az álláspiac változása nyomán egyre több területen próbálhatjuk ki a távmunka és a részmunkaidő rugalmasságát. Nézzünk szét még ma a lehetőségek között! De ne álljunk meg itt: tartsuk a szemünket a legfrissebb állásokon, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le a leginkább hozzánk illő állásról.

 

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, szakma, távmunka