Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A prezentáció a munka világának fontos műfaja: lehetőséget teremt erre, hogy értékes információkat, eredményeket, konklúziókat vagy épp terveket tárjunk egy szélesebb, vagy akár csak néhány főből álló hallgatóság elé, egészen formális vagy épp kötetlenebb keretek között. Van, akinek ez a feladat abszolút testhezálló, míg mások remegő lábakkal állnak ki és kezdenek mondandójukba. Barkó Judit iránymutatását követve megmutatjuk, min múlik egy prezentáció sikere.

1. Az apropó

Az első és legfontosabb pont: tudjuk, miért is tartjuk az adott prezentációt. Válaszként természetesen nem állja meg a helyét, hogy mert muszáj, fogalmazzuk meg a reálisan körülhatárolt célunkat, amit szeretnénk elérni a néhány perces vagy épp egy órás előadással. Ha ez a hónapban a sokadik ilyen feladatunk, érdemes mögé tennünk a saját egyéni motivációnkat is, akár a karrierünk, a fejlődésünk, későbbi terveink vonatkozásában, hogy kellő lendületet adjunk magunknak és ne rutinból kezdjünk bele az egészbe. Azt is tisztázzuk, kinek is fog szólni a mondandónk, ugyanis sem a tartalom, sem a stílus szempontjából nem mindegy, hogy a vezetőségnek, a saját csapatunknak, vagy a szakma képviselőinek adunk-e elő. Mérlegeljük, ők mit várnak, jellemzően mire számítanak, és mivel tudnánk meglepni őket.

A sikeres prezentáció 3+1 titka - munka, prezentáció, hatékonyság

2. Az aranyat érő jegyzet

Talán furcsán hangzik, de jegyzetet írni akkor is kötelező (lenne) a prezentációnkhoz, ha minden adat a laptopunkon van, és jól ismert diasort vetítünk ki, sőt a tervezett mondatokat akár álmunkból felébresztve is fel tudjuk mondani. Azonban minden éles helyzet más, és a váratlanul ránk törő idegességet a tudat, hogy mindent tudunk, garantáltan nem fogja kioltani, vagyis kell egy kapaszkodó. Egy A/5 vagy A/6 méretű, a nyomtatópapírnál vastagabb lapot használjunk a fő vezérfonalunk és a legfőbb kulcsszavak feljegyzésére, és szigorúan csak a papír egyik oldalára írjunk, mégpedig nyomtatott betűkkel. Érdemes a vázlat segítségével elpróbálnunk a prezentációnkat, és ha segítségével minden eszünkbe jut, a rettegésünk is el fog illanni az esetleges besüléstől.

3. Összeszedetten, vagy sehogy

Az előkészületek részeként mindig az alkalomnak, környezetnek, közönségnek megfelelő öltözéket válasszunk. Ha a vezetőink elé kell kiállnunk, a hétköznapi viseletünkhöz képest öltözzünk egy fokkal elegánsabban – ez egy kis extra magabiztosságot fog adni számunkra. Mielőtt belekezdünk, mindenképp ellenőrizzük a technikát, és ha esetleg a telefonunk össze van hangolva a laptopunkkal, a prezentáció ideje alatt ajánlott megszakítanunk ezt a kapcsolatot, a zavaró vagy kellemetlen esetek elkerülése végett. Ha kevésbé formális keretek között is zajlik a prezentálás, fussuk át a jegyzetünket, majd kezdjünk egy néhány másodperces hatásszünettel, ami akaratlanul is felkelti a többiek kíváncsiságát, és a figyelmet mondandónkra irányítja.

+1 A humor helye

Ha nem spóroltuk meg a felkészülést, amennyire csak lehet, érdekes a témánk, és képesek vagyunk lelkesen, a figyelmet fenntartva beszélni róla, már nyert ügyünk van. Az önirónia, a vicces szófordulatok, a mosoly azt a fűszert adja mindehhez, ami emlékezetessé is teszi prezentációnkat – ha jól használjuk. A vicc ugyanis komoly dolog: annak áll jól, aki egyébként is könnyed személyiség, ellenkező esetben ugyanis nagyon idegenül fog hatni, főleg akkor, ha előre megírjuk és felolvassuk a humorosnak szánt gondolatot. E tekintetben tehát legyünk spontának, és hagyjunk magunknak némi szabad mozgásteret.  Ha így teszünk, nem marad más hátra, minthogy élvezzük a kapott figyelmet és egy jól eső élménnyel gazdagodjunk.

A fenti tanácsokat akkor is érdemes megfogadnunk, ha épp álláskeresők vagyunk, az állásinterjú ugyanis felér egy hiteles előadással, mégpedig önmagunkról. Találjuk meg mihamarabb a nekünk való munkát: válogassunk a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyes preferenciáink szerint. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy láthatóvá váljunk a munkáltatók számára is. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, prezentáció, felkészülés, hatékonyság, siker