Kezdődik!!! Végre itt a nagybetűs élet, az iskolapad után belevethetjük magunkat a munka sűrűjébe, lesz saját fizetésünk, névjegykártyánk, önállóságunk. Változó azonban, hogy ki milyen sikerrel szerez állást, főleg, ha a tanulás mellett még nem volt lehetősége munkatapasztalatot szerezni. Kiválasztási szakemberek egybehangzó véleménye, hogy a frissen végzett, lelkes, energikus és friss ötlettől sziporkázó munkaerőt mindig szívesen fogadják, így várhatóan egy pályakezdő sem fog túl sokáig petrezselymet árulni a munkaerőpiacon.

Ám létezik néhány olyan tipikus szokás a pályakezdők körében, amelyet a neves karrierszakértő, a világ egyik legnagyobb felnőttképzésével foglalkozó cég vezetője, Sean Covey 6 pontban szedett össze. Nézzük át együtt, vajon igaz-e ránk nézve, és ha igen, akkor mit érdemes tenni ellene.

A pályakezdők 6 tipikus hibája:

1. Meg sem próbálod irányítani az életed!

Ha másokat hibáztatsz a kudarcaidért, nem jutsz egyről a kettőre. Vállalj felelősséget mindenért, ami veled kapcsolatos, és ne határolódj el tőle. Nem könnyű kiállni és vállalni a hibáinkat, a gyengeségeinket, de sokkal több sikerélményt vonz be ez a fajta hozzáállás, mint a homokba dugom a fejem politikája.

2. Cél nélkül indulsz el!

Ha nincs egy világosan megfogalmazott célod, lassabban érsz révbe. Vonz a menő állás, a jó fizetés, a nemzetközi közösség ereje? Tegyél érte azzal is, hogy pontosan megfogalmazod: mi a legfőbb célod azzal, hogy elkezdesz dolgozni, és hová szeretnél eljutni 3-5 éven belül.

A pályakezdők 6 tipikus hibájaTÖBB SZÁZ, PÁLYAKEZDŐKNEK VALÓ ÁLLÁS ITT!

3. A fontos dolgokat hagyod a legvégére!

Hiába gondolod, hogy mondjuk a közösségi chatelések vagy a kollégákkal való kávézások nem rabolják el az idődet, nem így van. Ha gyakori, hogy csak délután kapod össze magad a sürgős feladataid elvégzésében, változtass ezen. Minden reggel írj egy napi feladatlistát, és ütemezd be, mire mennyi időt kell szánnod ezekre. És a legnehezebbel kezdj mindig!

A pályakezdők 6 tipikus hibája

4. Nem érzed a versenyszellemet!

A korosztályodra nagyon jellemző, hogy közösségben, csapatban gondolsz, ami önmagában szuper, hiszen a csapatszellemet minden munkahelyen nagyra értékelik. Azonban a saját karriered szempontjából el is szürkülhetsz, ha az egyéni teljesítményedre és fejlődésedre nem jut elég figyelem, és mondjuk a főnököd sem téged emel ki azért, ami elsősorban a te neveddel kapcsolható össze.

5. Nem kéred ki az idősebbek véleményét!

A lendületed és az önbizalmad az egekben lehet, főleg egy új munka elkezdésekor, és ezt tartsd is meg, előnyödre válik. Ám fogadd meg azt a tanácsot, hogy a szakmai alázat tanúsítása a te értékeidet is tovább növeli. Így kérd ki időnként az idősebb kollégáid véleményét és tapasztalatait, fordulj hozzájuk bizalommal még akkor is, ha egyébként azt gondolnád, te ezt nélkülük is kiválóan meg tudod oldani.

6. Nem tartalékolod az energiáidat!

Ha a maximumon pörögsz a munkahelyeden, és ugyanezt folytatod a szabadidődben is, megteheted, de hosszú távon ki fogsz égni. Szükséged van a feltöltődésre, arra, hogy néha lelassulj, befelé figyelj, fejlődj. Ne sajnáld erre az időt, és ne gondold, hogy milyen unalmas egyedül tölteni mondjuk egy egész napot. Egyszer próbáld ki!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Íme, a sokat látott és tapasztalt karrierszakértő, Sean Covey tanácsai. Lehet, hogy nem értünk egyet mindennel, ám ez jó hír! Ha ránk nem vonatkoznak a fentiek, akkor biztosak lehetünk abban, hogy hosszú távú és stabil sikersorozat vár ránk a karrierünkben is.

És ha még most vadászunk az új munkalehetőségre, akkor azt se feledjük: az álláskeresés mindig arról szól, hogy másokkal versenyzünk az adott munkáért, és gyakran éppen egy-egy szubjektív szempont miatt kerülhetünk ki belőle győztesen. Végül is: csupán egyetlen új munkahelyre vágyunk, nem? Mit számítanak azok a lehetőségek, amelyeket ugyan megpróbáltunk, de nem jött össze valamilyen oknál fogva? A lényeg: ha nem adjuk fel a reményt, akkor nyerni fogunk.

A pályakezdők 6 tipikus hibájaNe feledjük azt sem, hogy a sikeres pályázáshoz egy ütős önéletrajz is nélkülözhetetlen! Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT. Dobjuk be magunkat!

Forrás: Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása, Harmat kiadó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, pályakezdő, fiatal, hiba, baki