A 2016. februárban induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre 5450-an jelentkeztek, akik közül a legtöbben állami ösztöndíjas mesterképzéseket jelöltek meg első helyen - derül ki az Educatio Nonprofit Kft. lapunknak eljuttatott adataiból.

Az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve 4757-en mesterképzést jelöltek meg, 587-en alapképzést, 106-an felsőoktatási szakképzést céloztak meg. Szintén az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve, 4568-an jelöltek meg állami ösztöndíjas mesterképzéseket. (A keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban állami ösztöndíjas formában csak mesterképzéseket hirdethettek az intézmények.)

A mérnöki pálya a legnépszerűbb

A jelentkezők szakválasztása alapján az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve (függetlenül a finanszírozási formától és a munkarendtől) elmondható, hogy a műszaki és a gazdaságtudományi képzési területek szakjai a legnépszerűbbek.

A PROFESSION.HU-N ILYEN MÉRNÖKI ÁLLÁSOKAT KÍNÁLNAK!

IT-FEJLESZTŐK ILYEN ÁLLÁST TALÁLHATNAK!

Alapképzésen a gazdálkodási és menedzsment (118 fő), a turizmus-vendéglátás (50 fő) és az emberi erőforrások (48 fő) szakok jutottak fel a dobogóra.

GAZDASÁGI DIPLOMÁVAL ILYEN POZÍCIÓK KÖZÜL VÁLOGATHATUNK!

A műszaki pálya a legvonzóbb

Mesterképzésen, szintén az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve (függetlenül a finanszírozási formától és a munkarendtől) a gépészmérnöki mesterképzés szerepel első helyen, 376 jelentkezővel, második helyen a vezetés és szervezés képzés áll, ahová 306-an jelentkeztek, harmadik helyen pedig a mérnökinformatikus mesterképzés végzett 269 első helyes jelentkezővel.

PÁLYAKEZDŐK ILYEN MUNKÁK KÖZÖTT VÁLOGATHATNAK!

Hiányszakmákat tanulnak

Mérnökből és IT szakemberből nagyon nagy a munkaerőhiány, a munkaadók ezeket a szakembereket keresik leginkább - derül ki a Profession.hu 2015 harmadik negyedéves jelentéséből.

A Manpower idei Tehetség Felmérése is hasonló következtetésre jutott: a magyar cégek fele szakemberhiányra panaszkodik, a szakmunkások és sofőrök után a mérnökök azok a szakemberek, akiknek a toborzása során nagy nehézségekkel kell megküzdeniük. Az informatikus az ötödik legnehezebben betölthető pozíció.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Beszállnak a képzésbe a munkaadók is

A duális felsőoktatási képzéssel próbálják betölteni a réseket. Tavasszal, amikor a felsőoktatásért felelős államtitkárság kiírta az első pályázatokat vállalatok és felsőoktatási intézmények együttműködésére, 350 cég jelentkezett, valamint 21 felsőoktatási intézmény vesz részt az együttműködésben. 79 alapszakot indítottak ebben a formában. Az első évben, idén szeptembertől 1000 hallgatónak volt lehetősége belépni a duális képzési formába.

A képzés célja a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek összehangolása. Többek között az Audi Hungaria, a Bosch csoport, a FÉMALK, a Siemens, a T-Systems, a Takata, a Flextronics, a GE Hungary, illetve például a Honeywell Hőtechnikai Kft. is részt vesz a duális képzésben.

Az oktatási intézményekben folytatott elméleti és a vállalatoknál zajló gyakorlati képzés párhuzamosan történik a képzés során - írta korábban az MTI. A vállalatok és a felsőoktatási intézmények együttműködési megállapodást kötnek a képzésről, továbbá a cég és a hallgató külön munkaszerződést is köt. A hallgató minimálisan a minimálbér 60 százalékát megkapja díjazásként havonta a képzés teljes időtartama alatt a vállalattól.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkaadó, képzés, felsőoktatás, hiányszakma, duális