Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mikor kell szólnunk felettesünknek várandósságunkról? Mi történik, A munkajogász válaszol: amit kismamaként tudnunk kellha még azelőtt felmondtak nekünk, hogy a hírt közöltük volna? Meddig kell dolgoznunk? Mikor térhetünk vissza és hogyan? Mire számíthatunk akkor, ha megszűnt a munkakörünk? Csak néhány dilemma, amivel kismamaként találkozhatunk. Az eligazodásban Dr. Goda Mark ügyvéd és munkajogi szakjogász segít.

Amikor eljön a tájékoztatás ideje

Az új Munka Törvénykönyve a kezdetekben még előírta az előzetes tájékoztatási kötelezettséget a várandós munkavállalóknak, azonban mivel egy szenzitív adatról van szó, az alkotmánybíróság kimondta, hogy az előzetes tájékoztatás jogellenes, a munkáltató a munkavállalótól ezt nem kérheti. „Az Alkotmánybíróság döntésének hatására született jogszabály-módosítás szerint elegendő akkor közölni a várandósság tényét, amikor a munkáltató közli a felmondást. Ez abban az esetben is igaz, ha a felmondás postán érkezik, vagy a felmondást követő napokban derül ki az érintett hölgy számára, hogy gyermeket vár, ugyanis a tájékoztatás utólag is lehetséges. Az információ birtokában a munkáltató tizenöt napon belül visszavonhatja a felmondást” – avat be Dr. Goda Mark.

És hozzáteszi: „Ez az eljárás követendő akkor is, ha a munkavállaló emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésen vesz részt. Erről is elegendő a felmondás közlésekor informálni a felettest, illetve a kezelés megkezdéséről igazolást is be kell mutatni a munkáltatónak – ettől az időponttól számított hat hónapig ugyanis a hölgy felmondási védettséget élvez.

Ami jár, az jár

A várandós munkavállaló összesen huszonnégy hét szülési szabadságra jogosult: „ebből négy hetet lehetőség szerint a szülés várható időpontja előtt kell kiadni, a maradék húsz hetet pedig a szülést követően. Amikor ez a huszonnégy hét letelt, kezdődik el a gyermekgondozás céljából igénybe vehető fizetés nélkül szabadság, ami a gyermek három éves koráig jár. Az édesanya ebben az időszakban – amennyiben nem áll újra aktív állományba – felmondási védelem alatt áll” – osztja meg a munkajogász.

A munkajogász válaszol: amit kismamaként tudnunk kell - munka, részmunkaidő, kismama

Amennyiben a hölgy veszélyeztetett terhes, az orvos megállapíthatja a keresőképtelenséget. „Ekkor betegszabadságot kap, amelyből egy évben tizenöt nap jár minden munkavállalónak, majd ezután kerül táppénzes állományba. Ha nem áll fenn ilyen súlyos egészségügyi probléma, vagyis az orvos nem mondja ki, hogy az érintett nincs abban az állapotban, hogy munkát végezzen, akkor a munkajog nem differenciál és a kismama a többi munkavállalóval azonos megítélés alá esik. Természetesen, ha a munkaviszony ezt megalapozza, a várandós dolgozó fordulhat feletteséhez kéréseivel, de ilyenkor csupán az egyéni megítélésen múlik a válasz, mivel a törvény csupán néhány kivétel esetén írja elő a feltételek enyhítését” – részletezi Dr. Goda Mark. 

Felmondás, jogszerűen?

Az édesanyák munka világába való visszatérésével kapcsolatban sok félinformáció kering a köztudatban, ami félreértésekhez és jellemző hibákhoz is vezet. „Ha az édesanya úgy dönt, hogy a gyermeket másfél éves korában bölcsödébe adja és visszatér az aktív állományba, az abszolút védelme az új Munka Törvénykönyve értelmében megszűnik, ez ugyanis csak addig jár, amíg fizetés nélküli szabadságát tölti. Vagyis számolnia kell azzal, hogy munkaviszonya megszűnhet. Azonban a gyermek három éves koráig felmondási korlátozás van érvényben, ami azt jelenti, hogy ha a munkaköre időközben valamilyen okból megszűnt, a munkáltatónak meg kell vizsgálnia, van-e a cégnél az érintett munkavállaló szakképzettségének és gyakorlatának megfelelő, nyitott pozíció, amit fel tud neki ajánlani. Amennyiben nincs ilyen munkakör, vagy a felajánlott lehetőséget a kismama nem fogadja el, a felmondás jogszerűen közölhető” – hívja fel a figyelmet egy lényeges pontra a szakember.

Fontos hangsúlyozni, hogy ha van a cégnél nyitott és minden tekintetben megfelelő munkakör, azt az azzal járó bérezéssel kell a munkáltatónak felajánlania, akkor is, ha ez az összeg alacsonyabb a kismama korábbi fizetésénél. „Mielőtt a munkavállaló visszatérne a munkahelyére, ajánlott tájékozódnia annak aktuális helyzetéről. Puhatolózhat a HR osztályon, vagy korábbi felettesénél is a lehetőségekről, de tartsa szem előtt, hogy a nemleges választ a munkáltatónak mindig meg kell indokolnia” – egészíti ki a fentieket interjúalanyunk.

Ha a visszatérés mellett döntünk

Miután képbe kerülünk a visszatérés körülményeivel, kockázataival kapcsolatban, és mindezeket figyelembe véve is szeretnénk újra dolgozni, szándékunkat minden esetben írásban közöljük munkáltatónkkal. „A munkáltatónak harminc nap áll rendelkezésére, hogy a kismama fogadására felkészüljön, vagyis ezt figyelembe véve kell jeleznünk, mikor állnánk ismét munkába. Gyakori hiba, hogy az érintett munkavállaló csupán telefonon jelentkezik felettesénél vagy e-mailben jelzi visszatérési szándékát, de konkrét időpontot nem jelöl meg – ennek jellemzően több hónapig húzódó hitegetés lehet az eredménye. Ezt elkerülendő mindig írásban jelezzük, hogy vissza szeretnék térni, és pontosan jelöljük meg a dátumot is, mikortól” – javasolja a munkajogász.

A szakember szerint a munkáltató klasszikus válasza ilyenkor, hogy a kismama helyére már felvettek valakit: „jó, ha tudjuk, hogy amikor egy várandós munkavállaló helyettesítésére alkalmaznak egy dolgozót, vele kizárólag határozott idejű munkaszerződés köthető, ami arra az időre szól, amíg a kismama vissza nem tér a fizetés nélküli szabadságáról. Ez tehát igazán rossz indok, ne dőljünk be neki! Ahhoz is jogunk van a gyermek három éves koráig, hogy korábbi munkaidőnk felére kérjük alkalmazásunkat, vagyis ha a baba érkezése előtt nyolc órában dolgoztunk, három éves koráig négy órában tehetjük ezt, majd miután a gyermek betölti a három évet, visszaáll a teljes munkaidős foglalkoztatás.

Kövessük az elhangzottakat, legyünk tisztában a jogainkkal, és döntsünk körültekintően a visszatérésünkről. Ha mégsem korábbi munkahelyünkön folytatnánk karrierünket, ide kattintva válogathatunk a részmunkaidős lehetőségek között, itt pedig a legfrissebb állásokat találjuk, de kereshetünk személyre szabott beállításaink alapján is. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkaadók ránk találhassanak. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, munkahely, részmunkaidő, kismama