Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A 2010-es év legjobb női munkahelyére még május 31-ig pályázhatnak a vállalkozások, díjazzák a 20-250 munkavállalót foglalkoztató, illetve az ennél több embert alkalmazó cégeket is. A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség, a Parlament Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága és Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI) kezdeményezésének az a célja, hogy rámutasson az esélyegyenlőségi szempontok mellett a nők foglalkoztatásának gazdasági előnyeire, továbbá olyan jó példákat tárjon a nagyközönség elé, amelyeket más vállalkozások is átvehetnek.

A díjakat várhatóan júniusban adják át. Korábban olyan cégek kapták meg ezt az elismerést, mint az ELMŰ, a Zalavíz, Microsoft Magyarország, a Fővárosi Gázművek, a Kulcs-Soft Számítástechnika és az SAP Hungary. Ez utóbbi például egy szoftvercég, amelynél a női alkalmazottak aránya nem annyira magas. Az fn.hu-nak a tavalyi győzelem után azt nyilatkozta Ablonczy Balázs ügyvezető igazgató, hogy a magyarországi vállalatnál a dolgozók negyede, míg nemzetközi szinten a 30 százaléka nő. Ez az arány más IT-cégnél jóval alacsonyabb. Az SAP-nál az informatikusoknak, a fejlesztőknek csak az egytizede kerül ki a „szebbik nem” köréből, hiszen kevés lány választja ezt a szakmát. A munka és a magánélet egyensúlyát rugalmas munkaidővel, illetve többek között üdülési csekkel is támogatják, a cafetériarendszer részeként. Az SAP „szerződést kötött” egy környékbeli óvodával, így a dolgozóknak nem kell a város másik végére elmenniük a gyerekekért. Ha a kismamák nem akarnak gyesre, gyedre menni, hanem szülés után rögtön visszatérnének, akkor nem vesznek fel helyettük mást, hanem a munkájukat átcsoportosítják.

Tőke a női munkaerő

A pályázat kiírásával a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség szeretné felhívni a vállalatok figyelmét arra, hogy a nők munkahelyi integrációja a versenyképesség szempontjából stratégiai kérdésnek tekintendő. Emellett fel akarják térképezni a Magyarországon működő vállalatok körében a HR-stratégián belül az esélyegyenlőség megvalósítására tett intézkedéseket. A szövetség célja az is, hogy előmozdítsa a nők munkaerő-piaci integrációjára és karriertervezésére irányuló legjobb gyakorlatok megismertetését, és tanácsot adjon az esélyegyenlőségi stratégiák és intézkedések kidolgozásában az abban érdekelt vállalatoknak.

Egy felmérés szerint a női munkavállalók háromnegyede hisz abban, hogy létezik egy láthatatlan üvegplafon, ami megakadályozza, hogy szakmájában magas beosztást érjen el. Az Institute of Leadership and Management (ILM) kutatása szerint a nők fele fogalmaz meg kétségeket saját képességeivel kapcsolatban, míg a férfiak körében ez csak tízből három munkavállalóra jellemző. Ugyanígy a nőknek csak a fele bízik abban pályakezdőként, hogy vezető beosztást érhet el, de a férfiak kétharmada kezdi a szakmai pályafutását ilyen tervekkel.

A magyar vezetők 37 százaléka nő, és az arányuk egyre csökken, ha a vállalati ranglétrán felfelé haladunk – a felsővezetői pozíciókban mindössze 19 százalék a nők aránya. Jakabos Tünde a Hay Group Javadalmazási üzletágának vezetője szerint a 2010-ben összegyűjtött adataik azt bizonyítják, hogy még mindig erősen tapintható az üvegplafon-jelenség, miszerint a nők előtt egy bizonyos karrier szint után bezáródnak a továbblépéshez vezető kapuk.

 a munka és a magánélet egyensúlya 

„Nők iskolája”

Az Európai Unió belefogott egy projektbe, amelynek segítségével olyan új, hatékony, kizárólag nőknek szóló, interaktív, tehát nem a formális tanulási formákban használatos módszereket fejlesztenek ki. Ezzel egyrészt ösztönöznék a nőket a tanulásra, másrészt pedig csökkentenék a nők marginalizációját a társadalomban, és lehetőséget teremtenének számukra a munkaerőpiacon.

A Grundtvig Learning Partnership programban 6 ország – Franciaország, Görögország, Norvégia, Olaszország, Törökország és Magyarország – 7 intézménye működik együtt, hogy egymást kiegészítő képességeiket és erőforrásaikat egyesítve megvalósítsák a projekt céljait. Magyar oldalról a Lifelong Learning Magyarország Alapítvány vesz részt a projektben.