Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokféle személyiség-, kompetenciateszt vagy képességfelmérés létezik, ezek mindegyike más és más, attól függően, hogy milyen célra használják. Egy figyelemvizsgálat esetén például azt nézik meg, hogy egy jelölt hogyan tűri a monotonitást. Ez a call centerek alkalmazottainál alapkövetelmény, hiszen nyolc-tíz órán keresztül a telefon mellett kell ülniük, és a munkájuk igencsak egyhangú.

A vállalatok nagy mértékben figyelnek arra, hogy a kiválasztott munkaerőt a kompetenciái az adott feladatra alkalmassá tegyék. Az éremnek két oldala van: a munkaadó és a munkavállaló számára is az az optimális, ha az elvárt és a meglévő képességek szinkronban vannak. A dolgozó is jól fogja magát érezni a cégnél, és a vállalat is sikeresebbé válik, ha egy lelkes, elégedett és lojális embert foglalkoztat. A felméréssel már az állásinterjú előtti előszűréskor kizárhatók azok a jelöltek, akik emiatt alkalmatlanok. Evidens dolog, mégis fontos megjegyezni: egy nyitott, kommunikatív és empatikus ember minden bizonnyal jobban el tud végezni egy ügyfélszolgálati munkát, mint egy olyan, aki inkább befelé forduló, és nehezebben oldódik fel.

Több mint negyedszázada használjuk

Lerner Nikolett, a Captain Hungary Kft. pszichológus tanácsadója szerint vannak olyan tesztek, amelyek eredményét befolyásolhatja az, hogy épp milyen lelkiállapotban van az alany. A kompetenciák és az érdeklődési kör azonban nem változik attól, hogy valaki szomorú vagy vidám, nyugodt, avagy fél.

A munkaerő tesztelve jó!

Hazudni, magunkat jobb színben feltüntetni néhány felmérésben ugyan lehet, a Captain teszt értékelője viszont ezt azonnal ki tudja szűrni. Az analitikus teszt a technikai kialakítása ugyanis olyan, hogy a vizsgált személynek állítás párok közül kell választania, és előre nem tudhatja, hogy mi lehet a "jó válasz". Lerner Nikolett egy példával támasztotta ezt alá: amikor arról kell dönteni, hogy a "tisztelem a főnökömet" vagy "önálló munkaerő vagyok", nem tudhatja a válaszadó, hogy melyik lehetőséggel tűnik alkalmasabbnak az állásra.

Persze a teszt szubjektív részében - amikor egy 0 és 10 pont közötti skálán kell elhelyeznie a képességeit - fényezheti magát a vizsgált személy, ám az erre kiképzett értékelő az összehasonlításkor kiszűri, ha a jelentkező túl jó benyomást akart tenni.

A tesztrendszert Bertil Thenström vezetésével 1982-ben, Svédországban kezdték fejleszteni. Mára Európa 15 országában - Magyarországon 1997 óta - használják. Kizárólag a munka világára koncentrál, költséghatékony és objektív eredményeket közöl.

A HR egész területén alkalmazható

Ahhoz, hogy valaki értelmezni és értékelni tudja a teszteredményeket, egy speciális tréningprogramot kell elvégeznie. Általában egy cég személyzeti osztályának a munkatársa foglalkozik ezzel, hiszen jártasnak kell lennie az interjúkészítésben, és ismernie kell a különböző munkahelyi magatartásformákat is.

A tesztek a stressz-szint és a motiváció mérésére is alkalmasak, illetve azt is kiderítheti a vezetőség a segítségükkel, hogy az egyes szervezeti egységeknél mely kompetenciákat kell fejleszteni. A tanfolyam vagy tréning elvégzése után pedig egy újabb felméréssel ellenőrizhető, hogy érdemes volt-e pénzt, időt és energiát áldozni a munkatársak képzésére.

A rendszer nem vizsgálja a tesztalanyok mélylélektanát, intelligenciáját, kizárólag a munkavégzés szempontjából fontos tulajdonságokra koncentrál, így a legteljesebb mértékben tiszteletben tartja az emberi jogokat.

A munkaerő tesztelve jó!

Pályaválasztáskor is hatékony

A válság miatt egyre gyakrabban hallunk csoportos leépítésről. A cégek ilyen esetekben egyre gyakrabban alkalmazzák az outplacementet, azaz a "gondoskodó elbocsátást", amellyel megpróbálják újra munkába segíteni a dolgozót. A teszt erre is alkalmas: a felmérés után könnyebben meg lehet határozni, hogy milyen irányba induljon az állását vesztett munkás, érdemes-e átképeznie magát, vagy milyen képességét kell fejlesztenie ahhoz, hogy sikerrel keressen állást.

Ám nemcsak a pályamódosításkor hasznos, hogy megismerjük önmagunkat. A pályaválasztás előtt álló fiataloknak is érdemes kideríteniük, hogy merrefelé kellene orientálódniuk. A kompetencia azonban nem minden: egy kreatív, innovatív, jó ötletekkel rendelkező fiatalból ugyanúgy lehet marketinges, mint művész vagy akár IT-szakember - attól függően, hogy mi érdekli, mi vonzza.

Fotó: Profimedia.hu