Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A kiállítás dinamikája, a kiállítók, az érdeklődő látogatók mennyiségének láttán erősen megkérdőjeleződik a világgazdasági válság ténye, hiszen kígyózó tömegek járták a standokat és gyűjtötték az ajánlatokat, és puhatolóztak hevesen a felkínált lehetőségek között. Sőt, aki bizonytalannak érezte magát az önéletrajz készítésben, vagy szerette volna kipróbálni, hogy milyen is egy igazi állásinterjú, tét nélkül tehette meg a folyosókon felállított ideiglenes irodákban, szakemberek segítségével.
Szinte minden valamire való vállalat, a kicsiktől a legnagyobbakig képviseltette magát és állta az állásvadász diákok rohamát, ami szűnni nem akaró intenzitással dübörgött délelőtt 10-től délután 5-óráig.

Mérnökök, informatikusok jelentkezzetek!

A kiállító cégek leginkább mérnököket, informatikusokat és egészségügyi szakembereket kerestek, mert ezekben a szegmensekben komoly szakemberhiány mutatkozik, mely vákuumot a börze hivatott ellensúlyozni. A legkeresettebb végzettségűek aranyérmét évek óta a villamosmérnökök kapják. A 2009-es tavaszi állásbörze összes nyitott pozíciójának mintegy 25%-a szólt kizárólag nekik. Őket szorosan követték az informatikusok, akik szintén fürdőzhettek a lehetőségekben, mert az állások 22%-ából mazsolázhattak kedvükre. A gépészmérnökök sem szomorkodhattak igazán, mert a 2100 állás lehetőség 17%-os szeletét kínálták fel nekik tálcán a kiállító cégek. A dobogóról leszorulva ugyan, de mégis jelentős mennyiségű pozícióval várták a műszaki menedzsereket, akik kétszáznál is több betöltésre váró állás közül választhattak a standoknál.

A Műegyetemi Állásbörze szóvivője Kroknay Szabó Mária elmondta, hogy házi statisztikájuk szerint, aki ilyen végzettséggel a tarsolyában lép a munkaerőpiacra, legfeljebb 3-4 hónapos keresés után találja meg a végzettségének megfelelő állást. De a szóvivő szerint a Műszaki Egyetemről kikerült friss diplomások - a gyakornoki programoknak köszönhetően - 60%-a dolgozik a diákévek alatt, amivel biztosítják, hogy a diplomájuk kézhezvételének napján már állományban vannak.

Műegyetemi állásbörze

Gyakornokok kerestetnek

Siklósi Ágnes az Audi Hungária Motor Kft. személyügyi-marketing referense elmondta, hogy dacára a céget ért csapásoknak, az egyetemeken, főiskolákon tanuló diákok számára nyitva állnak a kapuik. Szakmai gyakorlati programjuknak köszönhetően lehetőséget kínálnak műszaki, és gazdasági szakirányban tanuló diákoknak, hogy belekóstoljanak egy profi autógyár atmoszférájába, ahol mind azt megtapasztalhatják, amitől legenda lett ez a márka.
A feltételek szigorúak: minimum négy lezárt szemeszter, specializált szakirány, alapfokú német, kiválasztási szűrés, de akinek sikerül birtokon belülre kerülni, esélyt kap arra, hogy a világhírű autógyár bérlistájára kerüljön. Itt a gyakorlati idő minimum 6 hét, amiért időarányos hallgatói munkadíjat is fizetnek. A lehetőség csábító, sokan is adták le a jelentkezésüket, mint, ahogy az E-ON Hungária Zrt-nél is.

Balogh Éva az E-ON Hungária Zrt. foglakoztatási területi referense elmondta, hogy évente több száz diák-jelentkező pályázatát értékelik, de a roppant szigorú, több körös kiválasztási szűrőjükön csak néhány kiváló kompetenciákkal rendelkező kap bebocsájtást. Ám ők arra számíthatnak, hogy a gyakornoki idő leteltével, a diplomájuk kézhezvételekor teljes értékű munkatársakká avanzsálják magukat. Ami biztos egzisztenciát, kiszámítható jövőképet jelent, ami a mai világban olyan, mint egy lottóötös.

A vadászok

Az állásbörze címe alapján azt feltételeztem, hogy többnyire a Műegyetem hallgatóit fogom látni a látogatók között, de legalább is a főváros egyetemeiről, főiskoláiról érkezők lesznek döntő többségben. Tévedtem. Az általam megkérdezettek java része vidéki városok felsőoktatási intézményeiből kerültek ki és fővárosi állásokat kerestek.

Balázs Henrietta a győri Széchenyi István Egyetemről érkezett állás lesre és IT tanácsadóként szeretne elhelyezkedni Budapesten. Nem kifejezetten azért, mert rajong a főváros hangulatáért, hanem mert Győrben szűkebbek az elhelyezkedési esélyei, mint itt. Több konkrét lehetőséget is találtam - mondta nevetve - pedig nem is bíztam benne igazán, csak tájékozódni szerettem volna a lehetőségeimről.
Volgányi Gábor a Dunaújvárosi Főiskola végzős mérnök-informatikusa januárban kapja kézhez a ropogós diplomáját és feltett szándéka, hogy programozó, szoftverfejlesztőként dolgozzon a főváros valamelyik vezető cégénél. Maga is meglepődött, hogy mennyire sok konkrét lehetősége van a végzettségének megfelelő állást találnia. Azt hiszem, januártól már dogozom - mondta magabiztosan.

Hajós Dániel

Fotó: Állásbörze

Kapcsolódó cikkek:

Több diplomával könnyebb?

Mennyit ér a ropogós diploma?