Nemrég Szendi Gáborral készítettünk interjút az önbecsülésről írt legújabb kötete apropóján. A szakember szerint felesleges különböző önképzéssel próbálkoznunk, mivel az önbecsülés alapvetően nem fejleszthető. Ő azt vallja, hogy az önértékelést a saját érdekünkben inkább el kellene felejteni.

Való igaz, hogy a túlzott magabiztosságnak hátrányai is lehetnek, gondoljunk csak több világviszonylatban is piacvezető cég esetére, amikor túlzott hátradőlésük miatt átestek a ló túloldalára. Mert mi volt a gond? A vezetők, illetve tulajdonosok túl magas önbecsülése miatt szinte észre sem vették ügyfeleik igényeit, és nem reagáltak kellő éberséggel a náluk jóval kisebb versenytársak sorozatos újításaira sem.

A magas önbecsülés és a 7 főbűn összefüggései

Pontosan ez az a banánhéj, amin alaposan el lehet csúszni! A túlzott magabiztosság veszélyesen csökkentheti a rivalizáló közegben lévők éberségét. Ez egy állásinterjúra való készülés esetén ugyanúgy előfordulhat velünk, mint a szokásos éves célkitűzéseknél vagy éppen a munkakör bővítés és juttatási csomag újratárgyalásánál. Könnyen kudarc érheti azokat, akik lebecsülik ellenfeleiket, és nem hallgatnak az alacsonyabb "lóról" szemlélődő, ám racionálisabb véleményekre.

Mert gondoljunk csak bele, hogy a magas önbecsülés milyen fontos információktól zárhat el bennünket. Megfigyelték ugyanis, hogy akire ez jellemző, kudarc esetén azért viseli jobban a helyzetet, mert azt rajta kívülálló okokra vezeti vissza. Vagyis nem néz a dolgok mögé, és nem vonja le belőle a számára fontos tanulságokat. Azokat, amelyeket ő maga tudna megelőzni egy következő esetben.

A szerénységnek - vagyis az önbecsülés szándékos csökkentésének - számos kultúra nagy értéket tulajdonít, miközben a másik pólust - nevezhetjük kevélységnek - negatív színben láttat.

Nézzünk egy érdekes összevetést: a 7 főbűnnek megfeleltetve milyen hátrányos tulajdonságokra ragadtathat el bennünket a magas önbecsülés!

Kevélység: "Többet érek, mint a többiek."

Irigység: "Mások javai is engem illetnek."

Harag: "Minden helyzetben figyelmet és elismerést érdemlek."

Jóra való restség, közöny: "Nincs szükségem arra, hogy erőfeszítéseket tegyek."

Fösvénység: "Mások érdemtelenek a nagylelkűségemre".

Torkosság: "Mindenből a legjobb jár nekem".

Bujaság: "Jogom van ahhoz, hogy másokat a saját elégedettségem érdekében használjak".

Christophe André párizsi terapeuta a fentiekről azt vallja, hogy ő maga ugyan a páciensei többségének az elégtelen önbecsülésük növelésében nyújt segítséget, ám ahogy láthattuk az előbb, nem mindig ez a legjobb választás. A közeg szerepe meghatározóbb ilyen esetekben: olyan önbecsülés a megfelelő, amely összhangban áll a bennünket körülvevő emberek számára kívánatos értékekkel. Ha például kutató vagy médiaguru valaki, akkor kifejezetten előnyére válik a kimagasló önbecsülés. Ám ha arra törekszünk, hogy egy közös feladaton munkálkodó csapat hasznos tagjai legyünk, a kevesebb önbecsülés ebben az esetben többet ér.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Táblázathoz a forrás: C. André és F. Lelord: Önbecsülés, Park Könyvkiadó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, karrier, munka, önismeret, önbecsülés, önbizalom