Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Gyakori, hogy sem pályaválasztáskor, sem pályakezdőként nem áll rendelkezésünkre elegendő információ életünk egyik legfontosabb döntéséhez. Sőt, már több év munkatapasztalattal a hátunk mögött is elérkezhetünk ehhez a bizonyos dilemmához.

Előzzük meg mindezt, és tegyük fel már ma ezt a bizonyos kérdést: tényleg ezzel akarunk foglalkozni életünk végéig, amit most csinálunk? Ilyen munkáról álmodtunk? Látjuk benne a kihívásokat és motivációt? Végül, de egyáltalán nem utolsósorban: meg tudunk majd élni belőle hosszú távon?

Új cikksorozatunk keretében ezekhez a döntésekhez adunk olvasóinknak gyakorlati és széleskörű információkat.

Körbejárjuk a legnépszerűbb szakmákat: kinek való, miből áll ez a munka, milyen erőforrásokat igényel, és milyen megélhetést biztosíthat nekünk. Akár pályakezdőként, akár több év munkatapasztalat után merül fel bennünk a kérdés, egyaránt nagy hasznunkra lehetnek ezek az értékes információk.

Ezen a héten Siményi Gergely, profi fényképész és tanár segítségével nézünk bele a fotós szakma világába!

Siményi Gergely, fotográfus és tanár

Profession.hu: Ön mit lát, mennyire fontos jelenleg Magyarországon, hogy legyen szakmánk?

Siményi Gergely: A szó szoros értelmében vett szakma eléggé ambivalens megítélésű itthon. Egyrészt van még egy korábbi beidegződésből származó pejoratív mellékzöngéje, ami a szakmunkás képzők világából jön. De a ’80-as évek előtt születettek generációjában még az él, hogy diploma kell a gyereknek, ezért nem elég csak egy szakmát - azaz OKJ végzettséget - megszerezni. Másrészt a szakmáknak egyre nagyobb az elismertsége, hiszen az esetek többségében jobban megél belőle az illető, mint mondjuk egy kutatói állásból.Egy jó szakember külföldön és belföldön is aranyat ér. Ám érdekes jelenség, hogy hazánkban egyre több a hiányszakma, ahol a kereslet és a fizetés is sokak számára elképzelhetetlenül nagy.

A legfrissebb szakmunkás állásokra itt tudunk jelentkezni!

Profession.hu: Ön sokat látott szakemberként és tanárként is rálát a fotósok világára. Mi a helyzet, valóban szükséges hivatásos fotós végzettség ahhoz, hogy valaki ebben a szakmában dolgozhasson?

Siményi Gergely:A vállalkozás elindításához szükséges ez a végzettség. De én egyébként is azt ajánlom mindenkinek, hogy mielőtt fotósnak kiáltaná ki magát, üljön be egy mérvadó iskola padjába. A fotózás a legtöbb ember fejében vonzó, szexi dolog, igazi sikerszakma, találkozik benne a művészet, a technika, a vizualitás, a szép feladatok, a különleges helyszínek, a híres emberek, és így tovább. Ám többen jönnek úgy a fotós képzésekre, hogy csak a papír kell nekik, mert azt hiszik, elég egy drága fényképezőgép a jó fotóhoz. De nem elég. A fotózás egy művészi, kreatív munka, de ugyanakkor egy szakma is, amit meg kell tanulni. És sokan megriadnak, amikor kiderül, hogy matematikát, fizikát és kémiát is kell tanulni a művészeti tárgyak mellett.

Kreativitást igénylő álláslehetőségek itt!

Profession.hu: Ha valaki fotósként szeretne dolgozni, hogyan induljon el? Iratkozzon be egy speciális gyorstalpalóra? Vagy nézzen egy hivatalos OKJ végzettséget adó képzést? Netalán keressen egy jó mentort, és szegődjön el az asszisztenseként?

Siményi Gergely: A két utóbbit tanácsolnám párhuzamosan. A képzés csak egy alap, ehhez még rengeteg gyakorlatra van szükség. És minden nap tanulni kell. Aki tehetségesebb, az hamarabb válik jó szakemberré. A tematikus gyorstalpalókkal az a baj, hogyha valaki mondjuk főleg esküvőket akar fotózni, azt gondolja, elmegy egy ilyen képzésre, és kész. De ezt a szakmát nem lehet csak egy részterületre vonatkozóan megtanulni. Majd az általános képzés után érdemes szakosodni, és ráfeküdni a gyakorlatra.

A legnépszerűbb szakmákról: a fotósok világa

Profession.hu: Ön több mint 30 éve ebben a szakmában dolgozik, és közel ezer tanítvány került ki a kezei közül. Mi a véleménye, kinek érdemes a fotós képzést választani? Milyen készségek, adottságok, érdeklődés szükségesek hozzá?

Siményi Gergely: A képet nem a fényképezőgép készíti, hanem az ember.Ezért azoknak ajánlom a fotózást, akik komoly technikai és vizuális művészeti érdeklődéssel bírnak. Ez utóbbit bárki könnyen eldöntheti magáról, csak számolja össze, hogy az utóbbi egy évben hány kiállításon volt vagy hány művészfilmet nézett meg. Ha csak nézegeti például az Instagramon a technikailag eltorzított, szűrőkkel lebutított vagy éppen sablonosan hatásvadász képeket, azt nem ide sorolnám. Tudni kell kreatívan gondolkodni, ami azt feltételezi, hogy a világ megszokott jelenségeit képesek legyünk más aspektusból meglátni. Mondok egy példát: rajzoljunk le egy házat és egy fát. Ha egymás mellé rajzoljuk őket, az nem vall nagyon különleges látásmódra. De ha mondjuk, a ház ablakában tükröződik egy fa, akkor van értelme kipróbálni magunkat. Emellett fontos még a technika iránti nyitottság, nem mellékes a jó fizikai erőnlét, illetve a hosszú távú munkalehetőségek érdekében hasznos rendelkeznünk empátiával, jó kommunikációs képességekkel és precizitással is.

Profession.hu: Milyen anyagi beruházással kalkuláljanak az érdeklődők? Mennyibe kerül a képzés, a felszerelés?

Siményi Gergely: Az állami szintű OKJ képzés ingyenes az első két szakma megszerzéséig, de ez 2 év iskolapadot jelent. A magánképzések ugyanezt a végzettséget adják, ott általában 1 év az oktatás időtartama, és 350 – 850 ezer forint körül mozog a tandíj. Aztán ott van a saját gép és felszerelés. Ezt az iskolák nem biztosítják, mindenkinek magának kell beszereznie a saját eszközeit. Ezért keressünk egy jó szakboltot, és vigyünk magunkkal alapszinten kb. 600 ezer forintot. Vagy nézzünk körbe a használt cuccok között, de csak akkor, ha tényleg értünk hozzá, mit érdemes megvenni.

Profession.hu: Mi a jó módszer egy kezdő fotósnak a munkaszerzésre?

Siményi Gergely: Portfóliót kell készíteni, ez alap. Ehhez kell a sok gyakorlás, és eközben találjuk meg a legjobb énünket, az igazi tehetségünket, a témánkat. Ha ez megvan, abból érdemes építkezni, ilyen irányba elmenni, és kapcsolatot teremteni a lehetséges megbízókkal. A referenciaanyag közzétételét online csatornákon értem elsősorban, például honlap vagy blog, Facebook, Instagram, stb.


A legnépszerűbb szakmákról: a fotósok világa

Profession.hu: Adna nekünk egy áttekintést, mennyit lehet ebben a szakmában keresni?

Siményi Gergely: Először is, ha valaki tehetséges fotós, szakmai alázattal megszerezte a képesítését, és nem sajnálja az idejét a mindennapos gyakorlásra, akkor biztosan lesz munkája. Az más kérdés, hogy meg is tud-e élni belőle. Ugyanis létezik művészfotózás, amikor saját elgondolásból és stílus alapján alkotunk képeket, és ott van az alkalmazott fotózás, amikor a megrendelő kérésére, adott brief alapján fotózunk. Sokan elfelejtik ezt előre felmérni. És rengeteg a fotós. Hogy ki kapja a munkákat, azt a gyorsaság, a pontosság, a minőség és a már említett különleges látásmód határozza meg – na, meg persze az ár is.A pályakezdő fotósok keresete elég kiszámíthatatlan, mert lehet, hogy hónapokig nem lesz munkájuk, és csak fél - egy év után indul be. Sokszor az egyik munka hozza a másikat, ha jól sikerül. Nagyon változó ez. Azt javaslom mindenkinek, hogy kezdőként legyen mindenképpen egy másik, fix bevételi forrása is. Aztán ha már vannak állandó megbízások, akkor át lehet állni csak erre a tevékenységre. A komolyabb rendezvények, például az esküvők, a céges fotózások, vagy az arculati munkák - mondjuk, újságok címlapfotói, honlapok, reklámfotózás - megbízásaiból havi 300-600 ezer, de komolyabb ismertség és profi felszerelés mellett akár 1 millió forint közeli bevétel is összejöhet. És ne feledkezzünk meg a filmiparról és reklámfilmekről sem!

Felvételvezetői és kameraman állások itt!

Filmgyártással kapcsolatos munkák itt!

Hasznos és értékes tanácsok a szakembertől, amiket érdemes végiggondolnunk. Emellett ne feledjük azt sem, hogy a lehetőség mindegyikünk előtt ott van: bármikor képesek lehetünk egy új szakmát megtanulni és elsajátítani, még akkor is, ha a jelenlegi munkakörünk elégedettséggel tölt el bennünket. Azonban nem lehetünk biztosak benne, hogy ez mondjuk, egy év múlva is így lesz. Addigra azonban már szerezhetünk egy újabb szaktudást – akár a megfelelő mélységű gyakorlattal együtt -, és így a több lábon állás óriási előnyét a magunkénak tudhatjuk.

 

Készítette: Posta Renáta

Címkék: fotós, kreatív, művészeti, szakember, álláslehetőség, fizetés