Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A reziliencia, vagyis a lelki ellenálló képesség fogalma néhány éve A legfontosabb képesség munkavállalóként - Hadas-Hajdu Helga kúszott be a köztudatba. Az élet valamennyi területén elengedhetetlen képességről van szó, amelynek szerepe a munkaerő-piacon is kiemelkedő. A megnevezés a fizikából származik, és a fémek ellenálló képességét takarja, de ugyanígy alkalmazható emberekre, sőt szervezetekre is. A fogalomról szakértőkkel beszélgettünk.

A stressz nem csak káros lehet!

A stresszt, legyen az munkahelyi vagy magánéleti, jellemzően negatív jelzőkkel emlegetjük, azonban a stressz-kutatások igazolták, hogy a stressznek van egy nagyon pozitív hatása van. „Egy kutatás során olyan gyermekeket vizsgáltak, akik valamilyen nagy traumán estek át, ami lehetett például egy súlyos betegség, vagy a szülők elvesztése. Voltak gyerekek, akik az adott eseményt poszttraumás növekedésként élték meg, és hatására jelentősen fejlődtek, míg mások épp ellenkezőleg élték meg a helyzetet. Ekkor jöttek rá, hogy a stressznek ún. facilitáló, azaz előremozdító hatása van, majd csokorba gyűjtötték azokat a képességeket, amelyek kapcsolatban álltak azzal, ahogy a gyerekek a nehézségekre reagáltak – ebből született meg a reziliencia fogalma” – osztja meg Gégöl Júlia, a HR-Evolution Kft. HR tanácsadója, trénere.

Önmagunk reaktiválásának képességéhez számos faktor tartozik. „Hogy hogyan is reagálunk egy nehéz élethelyzetre, képesek vagyunk-e felállni, megújulni, nagyban múlik azon, hogy elfogadjuk-e a múltban történeteket. A továbblépéshez, fejlődéshez elengedhetetlen a reális optimizmus, a megfelelő önbizalom és az önfegyelem. Lényeges kérdés, hogy milyen megküzdési mechanizmussal rendelkezünk, problémammegoldó fókusszal működünk-e, azaz aktívak, cselekvők vagyunk, vagy sokkal inkább úgy érezzük, hogy velünk csak megtörténnek a dolgok. Aki reziliens, tud segítséget kérni, és képes befogadni a pozitív és negatív visszajelzéseket is, valamint tudatosan építi kapcsolati hálóját, amely a traumatikus helyzetekben is támaszt nyújthat számára” – emel ki néhány alappillért Hadas-Hajdu Helga, karrier-coach, a Job Evolution Nonprofit Kft. szakmai vezetője

A legfontosabb képesség munkavállalóként - munka, karrier, ellenállás

Mennyire vagyunk reziliensek?

A munka világába a pozitív pszichológia ültette át a lelki ellenálló képesség fontosságát. „Korábban a gazdasági váltás, napjainkban pedig a rohamos technológiai fejlődéssel együtt járó változások teszik szükségessé, hogy a munkavállalók reziliensek legyenek. Pontosan ezért szerepel valamennyi álláshirdetésben elvárásként a stressz-tűrő és problémamegoldó képesség, a rugalmasság, illetve a változásmenedzsment, ezek mind reziliens képességek. Ha visszatekintünk karrierünkre, arra, ahogyan a munkahelyi problémákat, váratlan nehézségeket, az esetleges elbocsátásokat kezeltük, kirajzolódhat, mennyire is vagyunk lelkileg ellenállóak, de egy egyszerű online teszt segítségével is képet kaphatunk magunkról” – részletezi Hadas-Hajdu Helga.

Gégöl Júlia szerint a kompetencia-alapú állásinterjú-kérdések is azt hivatottak kideríteni, hogy mennyire reziliens egy munkavállaló: „általában minden bemutatkozó beszélgetésen van egy blokk, amikor arra kíváncsi az interjúztató, hogy hogyan kezeltünk egy helyzetet, amikor negatív visszajelzést kaptunk, esetleg kudarcot vallottunk, vagy hogyan éltük meg, amikor egy korábban ismeretlen feladatot kellett megoldanunk. Érdemes felkészülnünk ezekre, de tartsuk szem előtt, hogy a reziliens képességek a személyiségünk magja felé mutatnak, azaz nincs olyan, hogy megfelelő válasz. Próbáljuk a képzeletbeli szituációkat, amelyekre a kérdések vonatkoznak, egy már hasonló átélt élményhez kapcsolni, és eszerint válaszoljunk. Ha a múltban nem megfelelően reagáltunk egy kellemetlen szituációban, foglaljuk össze, mit tanultunk belőle, és mit tennénk ma másképp. A lényeg, hogy válaszunk hiteles és önazonos legyen.

Út a fejlődéshez

Amennyiben úgy érezzük, hogy épp egy krízishelyzetet élünk át, mert például váratlanul kézhez kaptuk a felmondásunkat, esetleg most döbbentünk rá, hogy csupán a környezetünk nyomása miatt végeztük munkánkat hosszú évekig, és épp keressük a hozzánk illő új utat, vagy a kiégés tüneteit fedezzük fel magunkon, és igyekszünk visszatalálni az elveszített egyensúlyhoz, nagy szükségünk lehet a lelki ellenálló képességünk megerősítésére. „Ha nincs lehetőségünk szakemberhez fordulni, bátran nézzünk szét az ismerőseink között, mert biztosan akad olyan barátunk, aki átment már hasonlón, és példaként szolgálhat számunkra. Azonban először is el kell jutnunk odáig, hogy segítséget kérjünk! Sokan ugyanis még manapság is szégyenkeznek, ha nehézség adódik az életükben, amivel nem tudnak egyedül megbirkózni” – mutat rá egy fontos pontra a karrier-coach.

Júlia hozzáteszi: „néhány egyszerű gyakorlattal sokat tehetünk önbizalmunk erősítéséért. Tekintsünk vissza, és gyűjtsük össze, milyen főbb eredményeink voltak eddigi karrierünk során, és azt is hangsúlyozzuk ki magunknak, hogy mennyi energiát fektettünk be azért, hogy mindezek sikerüljenek. Érdemes azt is akár naponta tudatosítanunk magunkban, hogy munkavállalóként milyen kiemelkedő képességekkel rendelkezünk, és mely személyiségjegyeinket kedveljünk leginkább. Ezek a felismerések jó alapot adnak majd ahhoz, hogy meglássuk a jövőnkben rejlő lehetőségeket, és kitűzzük új céljainkat, amelyek felé friss lendületet véve elindulhatunk.

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat, és életünk nehézségei közepette is legyünk tudatában annak, hogy rajtunk múlik, hogyan is kezeljük az adott helyzetet. Ez igaz az álláskeresés során is: maradjunk pozitívak, tartsuk meg pozitív énképünket, és cselekedjünk proaktívan. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak. Nézzünk szét a legfrissebb álláslehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le álmaink állásáról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés,munka, karrier, reziliencia, ellenállás