Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bármilyen pozícióban, akármennyi tapasztalattal a hátunk mögött is megeshet, hogy nem hozzuk az elvárt számokat, elveszítünk egy ügyfelet, vagy extrém esetben a ballépésünk olyan horderejű, hogy az állásunkba is kerül. Tévedni emberi dolog, tartja a mondás, mégis nehéz ezzel megbírózni, és talpra állni egy vereség után. Tartsuk szem előtt, hogy a kudarc senkit nem kerül el, sőt az eredményekhez vezető út szinte kötelező eleme. Hogy hogyan kezeljük az ilyen helyzeteket, és mit kezdünk a nyert tapasztalattal, csak rajtunk múlik. Ha tanácstalanok vagyunk, érdemes tovább olvasnunk!

1. Tisztázzuk az érzéseinket

Amikor hibázunk, és komoly következményekkel kell számolnunk, elönt bennünket a szégyen, a csalódottság, és gyakran marcangoljuk is önmagunkat. Nézzünk szembe a szituációval, és tisztázzuk magunkban, mi is bánt bennünket igazán: maga a kudarcélmény? A felkészületlenségünk, figyelmetlenségünk, ami ehhez vezetett? Esetleg azok a körülmények, amelyekkel nem számoltunk? Vagy a környezetünk reakciója? Amennyiben egyértelmű számunkra a válasz, akkor tudunk elkezdeni dolgozni a megoldáson, fontos azonban, hogy türelmesek legyünk önmagunkkal. Még ha a munkánkat veszítettük is el, ne süppedjünk bele az önsajnálatba, onnan ugyanis nehezebb kiutat találnunk. Segítségünkre lehet, ha őszintén beszélgethetünk kudarcunkról családunkkal, barátainkkal, és azt is kifejezhetjük a hozzánk közelállók felé, hogy a támogatásuk jól esik számunkra, a sajnálatuk azonban kellemetlen érzéseket kelt bennünk.

A kudarc: a siker előszobája - munka, kudarc, siker

2. Tanuljunk az esetből

Amikor már képesek vagyunk düh és önhibáztatás nélkül, objektíven ránézni a hibánkra, ajánlott analizálnunk, mi is okozta azt. Mindenekelőtt viszont tudatosítsuk magunkban, hogy ez a ballépés semmit nem von le szakmaiságunkból, és nem kérdőjelezi meg hozzáértésünket sem az adott területhez! Ez csupán egy rossz döntés, vagy több rossz döntés eredménye, ami jó alkalmat kínál a továbbfejlődésre. Keressük meg ezeket a lehetséges pontokat: elképzelhető ugyanis, hogy hiányzott valamilyen tudásunk, vagy kompetenciánk ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt nyújthassuk. Az sem kizárt, hogy a munkakörünk, vagy az iparág, amelyben dolgozunk, nem lelkesít már bennünket, és ezért nem volt maximális az erőbedobásunk. Az is megeshet, hogy a kollégáinkkal való együttműködés hiánya volt a probléma forrása. Amennyiben van szakmai mentorunk, vagy olyan szenior kollégánk, akinek adunk a véleményére, tegyük fel a kérdést, ő hogyan látja a szituációt, a külső szem ugyanis olyan tényekre is rávilágíthat, amely érintettségünk okán rejtve maradna előttünk. Az őszinteség lesz tehát a megoldás kulcsa, és valószínűleg némi önkritikára is szükségünk lesz, de kizárólag a realitás talaján maradva.

3. Jöhet a B terv

Elcsépelten hangzik, de számos, ma sikeres ember életében voltak teljesen eredménytelen periódusok. Jó eséllyel az ismeretségi körünkben is találhatunk olyat, aki egy igazi mélypont után állt talpra, és mára messze túlszárnyalta valamikori terveit. Az ilyen tapasztalattal rendelkező emberek már tudják, hogy a kudarc csupán annyit jelent, hogy még nem érték el a céljukat, de azzal már biztosan előrébb járnak sokaknál, hogy legalább megpróbálták, a győzelem csupán idő kérdése. Egy sikertelen lépés jó lehetőséget kínál annak mérlegelésére, hol tartunk épp, és merre szeretnénk továbbhaladni. Lehetséges, hogy a célkitűzésünk nem megfelelő, vagy az ahhoz vezető utat nem jól mértük fel, esetleg a stratégiánkon kell változtatni. Gyakran a kudarc hozza el a munkahelyváltással vagy akár karrierváltással kapcsolatos elhatározást, egy régen tervezett továbbképzést, vagy egy olyan szemléletmódot, amely elengedhetetlen a nagyobb terveink megvalósításához. Amiben biztosak lehetünk, hogy kétszer nem követjük el ugyanazt a hibát, ráadásul egy ilyen helyzetben garantáltan kreatívabb és előremutatóbb gondolatok sziporkáznak majd a fejünkben, mint amikor minden rendben van körülöttünk. 

Gondoljuk végig a fentieket, adjunk időt önmagunknak, majd jöhet az újult lendület. Amennyiben most veszítettük el az állásunkat, ajánlott dolgoznunk az önértékelésünkön, mielőtt belekezdenénk az álláskeresésébe. Ha már tudjuk, merre tovább, nézzünk szét a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Töltsük fel önéletrajzunkat ide, és váljunk láthatóvá a munkáltatók számára. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, hogy ne maradjunk le egyetlen munkáról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, teljesítmény, kudarc, lehetőség, siker