Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Talán hirtelen fel sem tudnánk sorolni a számtalan ránk nehezedő elvárást, inkább csak annyit érzünk, hogy túlterheltek vagyunk, és képtelenek vagyunk tartani az egyensúlyt munkánk és privát életünk között úgy, hogy még a pihenésre is jusson időnk. Ha ez a helyzet állandósul, az akár kiégéshez, komoly testi, lelki tünetekhez is vezethet. Előzzük meg ezt: Lother Seiwert életviteli tanácsadó hétkalaposnak nevezett módszere három egyszerű lépésben ad segítséget.

Hány kalapot viselünk?

A szakember szerint akkor lép fel időhiány az életünkben, ha túl sok kalapot pakolunk a fejünkre, azaz az elégnél több életszerepet vállalunk – így viszont pont a számunkra valóban fontos célokra, eseményekre, emberekre nem tudunk megfelelően koncentrálni. Melyek is ezek? A munkahelyünkön például vezetők, stratégiai partnerek, beosztottak, figyelmes kollégák, projektfelelősök vagyunk. A magánéletünkben is hosszú a sor: apák vagy anyák, házas- vagy élettársak, barátok, barátnők, testvérek vagyunk, és mindezeken túl a szülői munkaközösség tagjai, a kirándulóklub vezetői is és talán még gondnoki feladatokat is teljesítünk. Első ránézésre valamennyi szerepünk rendkívül fontosnak tűnik, egyszerűen azért, mert megszoktuk, hogy minden percünk be van táblázva. Bizonyos szerepeink felelősségéről valóban nem mondhatunk le, akad azonban jó néhány, amelyben garantáltan csak statiszták vagyunk, mert nincsenek összhangban személyiségünkkel, jövőképünkkel. 

A kevesebb több - munka, magánélet, egyensúly

Koncentráljunk főszerepeinkre

Ahhoz, hogy tisztán lássuk, melyek a számunkra igazán fontos szerepek, érdemes górcső alá vennünk életünk négy fő területét. Ezek az egészség, a szellemi értékek, az emberi kapcsolatok, valamint a teljesítmény (és az ezzel együtt járó anyagiak). Ezután azonosítsuk be az egyes területekhez tartozó feladatköreinket. Három kérdés mentén könnyedén kideríthetjük, mi a hét legfőbb szerepünk – Lother Seiwert ugyanis úgy véli, ennyit tudunk megfelelően összehangolni anélkül, hogy életünk bármely szegmense hiányt szenvedne. Haladjunk végig egyesével a kalapjainkon, és válaszoljuk meg a következőket:

1.      Mi történne, ha ez a szerep nem lenne az enyém? Hiányozna vagy megkönnyebbülnék?

2.      Én magam választottam ezt a szerepet, vagy más sózta rám? Avagy: saját döntésem, hogy viselem ezt a kalapot, vagy külső elvárásnak szeretnék megfelelni?

3.      Mi a célom ezzel a szereppel? Van valamilyen tervem vele a jövőben?

A fentiek mentén pontosan kirajzolódnak a prioritásaink, vagyis azok a feladatkörök, amelyekre koncentrálnunk kell. Ezek azok, amelyekben a legjobban érezzük magunkat, és amelyekben ténylegesen kiteljesedhetünk.

Tanuljunk meg elengedni

Meg fogunk lepődni, milyen sok időt nyerhetünk azáltal, ha lemondunk a felesleges, vagy egyenesen kellemetlen dolgokról - már ez a mérlegelés is a változtatásra fog ösztönözni minket. Legyünk következetesek: mondjunk nemet a mellékszerepeinkre, az energiánkat leszívó kapcsolatainkra, az illendőségből elfogadott posztokra. Ez természetesen nem lesz egyszerű, valószínűleg szakítanunk kell korábbi szokásainkkal, és ki kell lépnünk a komfortzónánkból is, azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy mi felelünk a saját időnkért, jóllétünkért; a kiegyensúlyozottságunk a tét! Érdemes szerepeink szelektálását évente-kétévente megtennünk, mert könnyen lehet, hogy ami ma a legfontosabb, egy egészen más élethelyzetben már egyáltalán nem lesz lényeges. Így garantálhatjuk személyes és szakmai fejlődésünket egyidejűleg. 

Ne feledjük, hogy mindig van választásunk, csakis mi döntünk arról, mire fordítjuk az időnket. Ha az állandó túlórák, a nyomasztó határidők miatt a munkahelyváltásban látjuk a megoldást, ne habozzunk! Elképzelhető, hogy jelenleg egy részmunkaidős állás lenne ideális számunkra, vagy gondolkodhatunk távmunkában is. Figyeljünk a legfrissebb lehetőségekre, vagy keressünk személyre szabott beállításaik szerint. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, magánélet, szerepek, egyensúly