Fontos, hogy minél korábban felkészüljünk arra, hogy az iskolapadból kikerülve ne csak a végzettséget igazoló oklevéllel, hanem valódi karrier-lehetőségekkel is rendelkezzünk. A Forbes magazin szakértői cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy nagy jelentősége van, hogy már az iskolaévek alatt kihasználjuk a kínálkozó lehetőségeket és aktívak legyünk a karrierépítésben.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Íme 4 tipp, hogy már diákként lendületbe hozzuk karrierünket!

Éljünk az osztálytermen kívül

Senki sem kérdőjelezi meg az oktatás fontosságát, de valószínűleg az osztálytermen kívül többet tanulhatunk és a külső tapasztalatszerzési lehetőségeket maguk az intézmények is ösztönzik.

Vegyünk részt gyakornoki és önkéntes programokban és nézzük át a karrier-centrumok kínálatát e téren. Ha kihagyjuk az iskolán kívüli tapasztalatszerzési lehetőségeket, akkor annak a korai szakmai karrierünk látja kárát.

A karrierépítést nem lehet elég korán kezdeniA Profession.hu-n kínált diákmunkákhoz kattintson ide! 

 A karrierépítést nem lehet elég korán kezdeni 

Ne érkezzünk felkészületlenül az első munkahelyre

Munkaadók állítják, hogy a legtöbb pályakezdő felkészületlenül érkezik meg első munkahelyére, és ennek következtében sérül a vállalat napi tevékenységének ellátása.

Az esetek többségében nem arról van szó, hogy az oktatási intézmények nem megfelelő kurzusokat hirdetnek meg, hanem arról, hogy a diákok sok esetben nem élnek a kiegészítő képzések által nyújtott lehetőségekkel, vagy átcsúsznak a rendszeren úgy, hogy a puszta minimumot nyújtják - ami ahhoz elég, hogy elvégezzék a szakot.

A karrierépítést nem lehet elég korán kezdeniPályakezdőknek szóló állásajánlatainkat itt találja!

Építsünk ki szakmai kapcsolatot tanárainkkal!

Az egyetemi évek alatt diáktársainkkal természetesen módon adódik az ismerettségkötés, de érdemes figyelmet szentelni arra is, hogy tanárainkkal jó kapcsolatot építsünk ki, melyből a későbbiek folyamán meríthetünk.

Ismerkedjünk meg hátterükkel, karrierútjukkal és használjuk ki, hogy betekintést nyerhetünk a kulisszatitkokba. A mentorok és tanárok a későbbiekben kiváló referenciát szolgáltathatnak rólunk, de ehhez előbb a tanulóévek alatt el kell nyerni bizalmukat és barátságukat.

Vegyük figyelembe, hogy ők a szakma kiemelkedő személyiségei, akiket valószínűleg a legtöbb helyen ismerni fognak, ahová a jövőben jelentkezni fogunk.

Töltsünk ki készségfelmérő teszteket!

A legtöbb diák úgy lép ki az iskolapadból, hogy nem tudja, miben tehetséges igazán. A hiányosságokról már sokkal több információval rendelkeznek és az oktatás is sokszor ezekre hívja fel a figyelmet. Töltsünk ki a tesztet, mely azt vizsgálja, hogy milyen készségeink vannak, melyben kiemelkedő tehetséget mutatunk. Ez azért is lehet fontos, mert a tanulók többsége nem tudja lefordítani, hogy egy-egy tantárgy esetén mutatott jó eredmény pontosan milyen készségek fejlettségét mutatja. A tesztek eredményei nemcsak a pályaválasztásban, de az önéletrajz megírásában is kiváló segítséget nyújthatnak. 

Címkék: pályakezdők, első munkahely, képzések, tesztek, karrierépítés

Szemlézte: Fogas Krisztina