Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha a karácsonyi bejglihalmok és ágyban forró kakaók után január első hetében még egy kicsit kábák is vagyunk, néhány nap eltelte után óhatatlanul átragad ránk is a „januári újrakezdők” lendülete. Az edzőtermekben minden óra teltházas, a szupermarketekben az egészséges és bio termékeket felsorakoztató polcok kifosztva tátonganak üresen, az újságok és hírportálok pedig mindenféle jó tanáccsal vannak tele, hogy hogyan kezdjük a lehető legsikeresebben az évet.

A motivációhullám alól bizony az álláspiac sem kivétel. Miután az ünnepek alatt mindenki alaposan újraértékelte, illetve a rokonokkal, barátokkal átbeszélte a terveit és jövőjét, hajlamosak vagyunk hatalmas lendülettel belevetni magunkat a karrierváltásba, illetve álláskeresésbe. Azonban nem árt tudnunk, hogy a másik oldalról pontosan mivel is állunk szembe ilyenkor, avagy, mi zajlik ilyenkor a munkáltatók, illetve az egész munkáltató szektor fejében?

Január közepe lehet a legmegfelelőbb időpont az álláskeresésre!

Január elején még nagy az esélye annak, hogy sokan szabadságon vannak, illetve még nem vették fel a ritmust az ünnepek után. Éppen ezért, érdemes résen lenni, és január második-harmadik hetében elküldeni a jelentkezéseket. Így azt is elkerülhetjük, hogy a levelünk elvesszen a rengeteg felhalmozódott karácsonyi és újévi üdvözlő email között, amik az első néhány munkanapon kerülnek szortírozásra.

Van, ahol a január a legforgalmasabb hónap!

Az értékesítés területén például egyáltalán nincs idő lazsálni év elején, sőt! Az új negyedév kezdete új költségvetés összeállítását követeli meg, illetve új negyedéves tervek születnek. Mindez azt eredményezi, hogy már január elején látható lesz, mekkora összeg marad új munkaerő felvételére, illetve, hogy a cég éppen melyik osztályát szeretné az évben továbbfejleszteni, vagy bővíteni.

Így, ha a sales piacon vannak terveink, a január a mi hónapunk!

Nagy a versenyhelyzet!

Fentiek azonban azt is jelentik, hogy jóval nagyobb konkurencia áradattal kell számolnunk így az év elején. Decemberben már senki nem szeret azzal foglalkozni, hogy a karácsonyi készülődés mellett még a karrierváltás, illetve az álláskeresés terhét is a nyakába vegye, így a legtöbben januárig várnak, hogy mindennek nekiálljanak. Arról nem is beszélve, hogy az év végi bónuszt senki nem hagyja ott szívesen a munkahelye asztalán…

Amit tehetünk, hogy a lehető leghamarabb vetjük bele magunkat a jelentkezések elküldésébe!

A januári munkakeresés ki nem mondott szabályai

Lassabbak lehetnek a folyamatok

Érdemes arra is felkészülni, hogy attól függetlenül, hogy mi időben jelentkeztünk, a visszajelzés, illetve az első interjú egyáltalán nem biztos, hogy már másnap az ablakon fog kopogtatni. Egyrészt a jelentkezés roham azt is jelenti, hogy a lassul a feldolgozási idő, másrészt sok cég szánja pont a január hónapot arra, hogy az új weboldalát, vagy éppen az új belső kommunikációs rendszerét tesztelje, ami szintén hátráltathatja a folyamatokat.

Szintén számoljunk azzal, hogy nem biztos, hogy az éves költségvetés már januárban eldől, így a cégek még nem látják át, pontosan hány embert is tudnak felvenni. Ez azonban akár előnyünkre is válhat, ha szemfülesek vagyunk, ugyanis gondoljunk csak bele: ha még nem töltötték be ezeket a pozíciókat, könnyedén lecsaphatunk rájuk, egy korai jelentkezéssel!

Egyszóval, készüljünk fel rá, hogy legyen bármilyen nagy is a lelkesedésünk, és legyünk bármennyire is motiváltak, türelmesnek kell lennünk, és nem szabad elvesztenünk a lelkesedésünket.

Mit tehetünk még?

Ha éppen nem álláskeresés a célunk és nem szeretnénk váltani, akkor sem kell tétlenül töltenünk a januárt! Üljünk le a főnökünkkel és beszéljük át, hogy milyen lehetőségeink lennének ebben az évben. Esetleg van-e olyan új feladatkör, amit betanulhatunk, részt vehetünk-e valamilyen oktatáson, milyen feltételei lennének egy előléptetésnek?

 

Összefoglalva tehát, legyünk résen, használjuk ki az év elejét, de ugyanakkor legyünk türelmesek és fogadjuk meg az alábbi jó tanácsokat.

Mindig frissítsük önéletrajzunkat annak érdekében, hogy akár egy jó részmunkaidős, vagy teljes munkaidős állásban el tudjunk helyezkedni.

A Profession.hu önéletrajz-készítője, az itt megtalálható sablonok és egyszerű kezelésük nagy segítség lehet számunkra ebben. Az egyes szakmákhoz tartozó önéletrajz mintákbólis meríthetünk ihletet ahhoz, hogy hogyan turbózzuk fel kicsit a sajátunkat. Egy jól elkészített önéletrajzzal pedig könnyebben pályázhatunk a legfrissebb meghirdetett álláslehetőségekre!

Annak érdekében, hogy a lehető legjobb eséllyel szerezzünk új állást, folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításainkszerint. Ha tovább szeretnénk növelni esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat, kérjünk hírleveletés Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra itt, iPhone-ra itt.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala