Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Több cikkünkben hangsúlyoztuk már, hogy a helyesírási hibák kiküszöbölése alapvető követelmény egy pályázat benyújtásakor, mégis sok jelölt ezen bukik el.

„Helyesen írni mindenkinek tudni kell - fakad ki Klári, aki HR business partner egy nagyvállalatnál -, ez alapvető elvárás egy önéletrajznál is. A helyzet viszont siralmas: több száz pályázatot nézek át hétről hétre, és elképesztő, hogy még a diplomásoknál is milyen súlyos hibákat találok. Nem a vesszők helytelen használatára vagy elhagyására gondolok - ami az egyik legjellemzőbb -, nem is a figyelmetlenségből adódó elütéseket és az utólagos korrigálás elmulasztását értem ezalatt, hanem a szarvashibákat. Azokat, amelyeket alsó tagozatban a tanító nénik háromszor aláhúznak pirossal.”

Ám amíg az önéletrajz ellenőrzésére tudunk lehetőséget és időt szánni – hiszen elég egy-két ismerősünkkel átolvastatni az anyagot -, addig a munkahelyünkön készített feljegyzéseinket, beszámolóinkat, leveleinket és prezentációinkat ilyen szempontból már nem igazán tudjuk felülvizsgáltatni másokkal.  

Helyesírás: ügyeljünk rá a munkahelyi kommunikációban is!

Segítségül összeszedtünk a mindennapi kommunikációból olyan hibákat, amelyek gyakran ismétlődnek – és nemcsak az érettségivel rendelkezők, hanem még a diplomások körében is. Nézzük át a listát, mely ugyan a teljesség igénye nélkül készült, ám nagyon is rávilágít azokra a hibákra, amelyeket könnyedén ki tudnánk javítani a jövőben.

Íme, 20 gyakori helyesírási hiba a munkahelyi levelezésekből összegyűjtve:

HELYTELEN:

HELYES:

álltal

által

bíztat

biztat

Egyenlőre (most még) nem tervezem.

Egyelőre nem tervezem.

erőssen

erősen

helység-helyiség szavak keverése

helység: ha településről van szó

helyiség: ha egy szobáról, teremről, stb. van szó

hírdetés

hirdetés

ki megy (az irodából)

kimegy (az irodából)

kultúrális

kulturális

kézpénz

készpénz

Küld el!

Küldd el!

lefogom írni

le fogom írni

lessz

lesz

megtudjátok csinálni 

meg tudjátok csinálni

meg nézem

megnézem

mindíg

mindig

muszály

muszáj

Nézzd meg! 

Nézd meg!

sűrgős

sürgős

(én) tudnák

(én) tudnék

utánna

utána

„A vesszőket a legtöbben össze-vissza használják – osztja meg velünk Judit, egy gimnáziumi magyartanár -, és a -ba, -be, -ban, -ben végződések helyes használata is gondot szokott okozni. Azonban azt is be kell látnunk, hogy a csetelés, az okostelefonról való gyors üzenetváltások és rövidítések, valamint a Facebook kommunikáció sokat silányít a helyesíráson. Sajnos ezek a diákokba beivódnak, sokszor nem tudják megkülönböztetni, mi számít szlengnek, és a mi a hivatalos írásmód. Ez azonban nemcsak az érettségin, hanem később a munkahelyeken is nagy hátrányt fog jelenti.”

Való igaz, sokak számára bosszantó tud lenni, ha beszivárognak az említett kifejezések a hivatalos kommunikációba. Néhány zavaró példa: „vok” a „vagyok” helyett, „h” a „hogy” helyett, „köszcsi” a köszönöm helyett, „teccik” a tetszik helyett, stb.

Ne feledjük: a helyesírási hibák nemcsak az álláskeresésünk alkalmával jelentenek hátrányt, hanem a mindennapi munka során is ránk nyomnak egy nemkívánatos címkét. Előzzük meg ezt, legyünk figyelmesebbek, és ha bizonytalanok vagyunk a helyesírásunkban, kérjünk segítséget egy kollégánktól, vagy használjuk az MTA helyesírási tanácsadó portálját.  

Végezetül azt se hagyjuk, hogy ezek a bakik csökkentsék az esélyeinket egy új munka megszerzésénél, hiszen itt naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel a hirdetésünket most, és előtte ellenőrizzük, hogy minden helyes-e benne!

 

 

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, munka, fizetés, karrier, szakma, helyesírás