Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

P: Az álláskeresők körében gyakran felmerül a kérdés, hogy kell-e fotót csatolni az önéletrajzhoz. Mit gondol erről?

A fotó szerepe az önéletrajzbanTóth Balázs: A vizuális ingerek nagyon erősen hatnak ránk, vagyis mindig szeretnénk valamilyen képet kötni az olvasott szöveghez.. Egy LinkedIn oldalon végzett kutatás szerint a látogatók több, mint 90 százaléka a fotót nézi meg először az adatlapokon, és a látottakból azonnal levon következtetéseket: hogy van felöltözve az illető, milyen a hajviselete, az arckifejezése. Ez az önéletrajz esetében sokszorosan igaz. Egyetlen esélyünk van arra, hogy első benyomást keltsünk! Ha gyorsan kell beküldenünk egy pályázatot, és nincs jó fotónk, inkább ne csatoljunk semmit, mert egy gyenge kép biztosan rontja az esélyeinket. De más esetben, ha mellékelünk fotót, az legyen profi minőségű, mert akkor aknázhatjuk ki a vizualitásban rejlő előnyöket.                                           

P: Melyek a legnagyobb hibák, amelyeket a fotó kiválasztásakor elkövethetünk?

Tóth Balázs: Ami nagyon zavaró, és teljesen szakmaiatlan, ha valaki nem megfelelő környezetben készült fényképet csatol a CV-hez. Például egy nyaralós fotóból vág ki egy képet, ahol a háttérben látszik a homokos part, és még a napszemüveg is fent van a jelölt fején. Hasonlóan rossz hatást kell a fehér fal előtt, rossz fényviszonyok között készített fénykép, amin az illető esetleg még riadt vagy unott arcot is vág. Minél magasabb pozícióra jelentkezünk, annál több múlhat a fotón, egyszerűen azért, mert az elköteleződésünket is kifejezhetjük általa. Ha valaki felsővezetői állásra pályázik, de nem áldoz a jó minőségű képre, azt biztosan nem fogják komolyan venni a kiválasztás során. Igaz ez megfordítva is: egy pályakezdő esetében a profi fotó, bár nem pótolja a szakmai tapasztalatot, a jelentkező hozzáállásáról nagyon sokat elárul.

P: Milyen fotóval kelthetjük a legjobb benyomást egy álláspályázat során?

Tóth Balázs: Úgy vélem, a semleges, azaz fehér vagy világosszürke háttér a legjobb, mert semmilyen tudatalatti többlettartalmat nem hordoz, és nem veszi el a figyelmet az arcról. De a leglényegesebb maga az arckifejezés, különös tekintettel a szemekre. A legtöbb portréfotón műmosolyt látunk, amiről a tágra nyílt szemek tanúskodnak. Ez azonban egyáltalán nem adja vissza személyiségünket. Az őszintén mosolygó, szűk szemek fogják meg leginkább a nézőt, és ezzel tudunk magabiztosságot is sugározni. A szájunk szegletében megbújó finom mosoly pedig megközelíthetővé és igazán szimpatikussá tesz bennünket – persze nem ajánlott túlzásba sem esni! Az arányok kiegyensúlyozása a fotós legfőbb feladata.

 fotó, önéletrajz 

A fotó illusztráció. 

P: Mit viseljünk a fotón?

Tóth Balázs: Ez nagyban függ a megpályázott állástól. Ahol a pozíció elegáns viseletet kíván, ajánlott abban elkészíteni a fényképet: világos ing vagy blúz és sötét zakó vagy blézer az, amivel biztosan nem lövünk mellé. Inkább öltözzünk túl, mint alul. Ugyanakkor, ha egy start-up céghez jelentkezünk, ajánlott valamivel lazább, mégis profi összhatásra törekedni. Amire azonban minden esetben érdemes odafigyelni, hogy megfelelő méretű ruházatot válasszunk! Sokan vesznek fel a szükségesnél nagyobb méretet, ami egy szűkkivágású portrénál igazán rosszul mutat. Ha épp nincs módunk a fotózás miatt új inget, zakót vásárolni, legyünk kreatívak: sok üzletbe harminc napon belül visszavihetjük a megvásárolt darabokat.

A fotó szerepe az önéletrajzban - álláskeresés, önéletrajz, fénykép

P: Mit tehetünk, ha épp nincs lehetőségünk felkeresni egy profi fotóst?

Tóth Balázs: Ha otthon szeretnénk jó minőségű fotót készíteni, válasszuk ki azt a helyet a lakásban, ahol a legjobbak a fényviszonyok: egy nagy ablakfelület, ahová nem süt direktben a nap, lehet a legalkalmasabb a fotózáshoz. Álljunk egyenes háttal (semmiképp ne üljünk!), minél közelebb az ablakhoz, arccal a fény felé. Egy kedves barátunkat vagy családtagunkat kérjük meg a fotó elkészítésére, akivel egyáltalán nem érezzük feszélyezve magunkat – így érhetjük el a legtermészetesebb arckifejezést. Ha homlokunkat kissé a kamera felé toljuk, eltüntethetjük az esetleges tokát, és kiemelhetjük vonásainkat is. Amennyiben mobiltelefont használunk, ne tartsuk túl közel az archoz, mert torzítani fog. Inkább nagyítsunk bele kicsit a képbe, majd abból vágjuk ki a megfelelő méretű portrét. Törekedjünk a természetességre, és kerüljük a retusáló alkalmazásokat!

Gondoljuk át a fentieket, és helyezzünk kellő hangsúlyt a fotóra. Áldozzunk rá, keressünk fel egy profi fotóst, mert a végeredmény az önbizalmunkra is jó hatással lesz. Akkor is ajánlott ezt megtennünk, ha korábban már készült rólunk portré: ha változott hajunk színe, vagy új szemüveget viselünk, frissítsük a fényképünket is. Tekintsünk a fotóra befektetésként, amely egy jó állás elnyerésével sokszorosan megtérül, sőt az álláskeresés idejét is lerövidítheti.

Frissítsük még ma önéletrajzunkat, amihez a a Profession.hu díjnyertes alkalmazása lehet segítségünkre, meglévő CV-nket pedig itt ellenőrizhetjük le a legfontosabb szempontok szerint. Tartsuk szemünket a legfrissebb álláslehetőségeken, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést!

 

 

 Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, önéletrajz, fénykép