Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kretz Zsuzsanna ugyan nem fodrászként képzelte el a jövőjét, ma mégsem bánja egy percre sem, hogy végül ezt a szakmát választotta. Mindennap örömmel megy be a szalonba, ahol dolgozik, és csillogó szemmel mesél a munkájáról. Zsuzsit kérdeztük a fodrász szakma előnyeiről, nehézségeiről, lehetőségeiről.

Mindig is a fodrász szakma volt a cél, erre készült?

„Jó lenne azt, válaszolni, hogy amióta az eszemet tudom, fodrász szeretnék lenni, de ez nem igaz. Nálam is képben volt a légiutaskísérő, balerina, ügyvéd, orvos, kamionsofőr. Tény, hogy általános iskola után fodrász szakközépbe szerettem volna menni, de anyukám ragaszkodott a gimnáziumhoz.”

Hol volt az első munkahelye? Utána hogyan alakult a karriere?

„A gimnázium mellett vendéglátózni kezdtem és szépen benne is ragadtam, 15 év után váltottam szakmát. Mindenképp váltani akartam 30 éves korom előtt, így 29 évesen beiratkoztam egy fodrász képzésre, és bekunyeráltam magam az akkori fodrászomhoz tanulónak. Tőle tanultam szinte mindent, és a mai napig kérek tőle tanácsot, akár szakmait akár az élet más dolgaival kapcsolatban. Szerencsére egymás mellett dolgozunk.”

A fodrász szakma rejtelmei

Mik a legfontosabb kezdeti lépések Ön szerint, ha valaki fodrász szeretne lenni?

„Biztosnak kell lenni abban, hogy valóban vonz-e minket ez a szakma. Ha szeretjük csinálni akkor nagy öröm, de még így is nagyon fárasztó sokszor, ha viszont nem szeretjük, csak az anyagi része érdekel, akkor csalódás lesz a vége. 10-12 óra állás, beszélgetés, lelkizés csak akkor megy, ha jól érzi magát az ember a munkában, másképp hamar elfogy az energia.

A gyakorlati lépések, pedig: találni kell egy jó képzést - ezt érdemes jól körbejárni - és egy gyakorlati helyet, ahol nem csak kávét főzni és sepregetni kell, hanem tanítanak is.”

Milyen személyiségjegyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy valaki jó legyen ebben a szakmában? Azaz, milyen egy jó fodrász?

„Nyitott, intelligens, türelmes és kreatív, empatikus - ezek jutnak először eszembe. Nagyon sokféle vendég fordul meg a kezem között egy nap, a kisgyerektől a 94 éves filozófia professzorig. Tudni kell alkalmazkodni és felvenni a ritmust, de egyben egy kicsit tudni kell irányítani is az eseményeket. Mindig lesz olyan akivel nem leszünk szimpatikusak egymásnak, ezt el kell tudni fogadni, nem szabad mellre szívni ha valaki nem jön többet.”

Mik a legnagyobb kihívások, nehézségek?

„Az új technikák elsajátítása elég nagy kihívás tud lenni, de egyben érdekes is. Számomra a legnagyobb kihívás a "NEM" volt. Nemet mondani egy időpontra, amit már nem tudtam, vagy nem akartam bevállalni, illetve elküldeni egy vendéget, akivel egyszerűen nem tudtam együtt dolgozni - ezek nehezek voltak, de csak az első pár alkalom.”

Milyen fejlődési, előrelépési lehetőségek vannak ebben a szakmában?

„Rengeteg képzés van, hál'Isten ez egy innovatív szakma. Csak a pénztárca szabhat határt annak, hogy mennyi és milyen képzést végzünk el. Érdemes felmérni a gyengeségeinket, és egy évben legalább két oktatáson részt venni. Ne szégyelljünk tanácsot kérni tapasztaltabb kollegáinktól sem!”

Mit szeret leginkább a szakmájában, mi az, ami motiválja?

„Akármilyen fáradt vagyok, imádok bemenni dolgozni, örömmel tölt el. Nincs főnököm, én osztom be az időm, és csupa kreatív jó fej emberrel dolgozom együtt. Egész nap alkotok, és az emberek boldogan és megújulva távoznak tőlem. Van, akinek szebb lesz a napja, mert megcsináltam a haját. Ez fantasztikus érzés.”

Ha valaki a fodrász szakmán gondolkozik, miket tanácsolna neki?

„Legyen türelmes és alázatos, akármilyen nehéz, ne adja fel, ha valóban ezt akarja. Megéri!”

Nézzünk szét az aktuális lehetőségek között, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide. Ha pedig nem akarunk lemaradni egyetlen munkáról sem, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala